Hvordan bør man reagere på utroskab?

Det kan være hårdt at komme sig over en utro partner. Man har det måske som om, man umuligt kan tilgive ham og at arrene aldrig vil heles. Samtidigt spørger man måske sig selv: Fortjener alle ikke en chance mere? Kan det mon komme til at fungere igen?
Hvordan bør man reagere på utroskab?

Sidste ændring: 12 november, 2018

I første tilfælde af utroskab, er uskylden tabt. Tilliden til vores partner er brudt og mange af vores værdier falder til jorden. Men hvordan bør vi reagere på utroskab? Hvad er den bedste mulighed?

Sådan påvirker utroskab dig

Utroskab hænder oftest, når du mindst forventer det. Det kan være en besked på vores partners mobiltelefon. En email. Et billede eller et uundgåeligt spor af, at den person du elsker har været utro. Hvordan bør du reagere på utroskab? Psykologer fortæller os et interessant aspekt af mennesker er, at vi har en besættelse af at skulle forstå alting. Vi søger efter en forklaring til at fortæller os hvorfor dette måtte ske.

 • Mangel på kærlighed.
 • Kedsomhed.
 • Et tilfældigt møde.
 • Et personlighedstræk vi ikke kendte til i vores partner.
 • Mangel på modenhed hos vores partner.
 • Eller selv at det var vores egen skyld: grundet mangel på opmærksomhed, mangel på tid sammen…

Et aspekt som står klart er, at efter at have lidt under utroskab, bliver vores selvværd påvirket. Vi føler ikke kun vrede, smerte og had omkring hvad der er hændt, men det er også normalt at vi føler os ydmygede. Derfor risikerer vi at få en depression. Men hvordan bør vi egentlig reagere? Hvad er det mest fornuftige i dette tilfælde?

Hvordan er det normalt at reagere på utroskab?

Hvordan bør man reagere på utroskab

Måden folk reagerer på utroskab afhænger normalt af flere ting:

 • Hvor længe har partneren været utro? Var det noget pludseligt? Eller har forrådelsen foregået længe?
 • Føler vi os ansvarlige? Har vi forsømt vores partner for ofte?
 • Det afhænger også af hvordan du fandt ud af utroskaben. Fortsætter din partner med at benægte det? Eller anerkender han/hun det og fortryder det?
 • Vores egen personlighed vil også påvirke hvordan vi reagerer.

Lad os nu tage et kig på hvordan det er mest almindeligt at reagere på utroskab:

1. Bebrejdelse

Dette er en af de mest almindelige reaktioner. På vores søgning efter forståelse bliver vi sommetider besatte af at finde nogen at bebrejde. Eller vi fokuserer al vores had på vores partner, eller på personen som han/hun har været utro med. At lede efter nogen at bebrejde hjælper os med at afreagere, men det skal være noget specifikt. Efter at have fokuseret på skylden, kommer der ofte en separation, eller endda tilgivelse.

2. Hævn

Der er mange folk som efter utroskab søger efter metoder at skade deres partner på. De kan beslutte sig for at blive separeret og afslutte forholdet. Eller endda fortsætte med at bo sammen. Uanset valget, søger nogle mennesker hævn ved at optage endnu et forhold og forsøge at give den samme smerte til deres partner.

3. Tilgivelse

Tilgivelse betyder ikke altid genforening. Forholdet kan måske fortsætte, hvis man kan tilgive sin utro partner. Det betyder dog ikke, at man kan glemme hvad der er sket. Nogle gange er vi tvunget til at genopbygge forholdet fra en dårlig base, hvilket ikke er let. Det kan dog godt lykkes, hvis din utro partner virkelig angrer det, han har gjort. Men det vil ikke altid være let; vi må lære at leve med en ”lille eller stor kronisk smerte.”

4. En ny fase i forholdet

Det kan måske overraske dig, men der er nogle par som, efter utroskab, åbner et nyt og intenst kapaitel i deres forhold. Genforening og en større fase af følelsesmæssig og seksuel intensitet. De bringer frygten for at miste deres elskede sammen med skylden hos vedkommende der var utro, og de lange samtaler hvor vigtige aspekter er blevet afklaret. Det er overraskende, det ved vi, men det sker nogle gange.

5. En permanent adskillelse

Denne reaktion er ganske forståelig. Utroskab er forrådelsen af forpligtigelsen af intimiteten mellem to mennesker. Det er et angreb mod vores følelser og på vores selvværd og personlige balance. Ikke alle mennesker kan få sig selv til at tilgive sådan et tillidsbrud, og ikke alle mennesker fortjener den. Som regel leder utroskab til et ødelagt forhold.

Hvad er den bedste mulighed efter utroskab?

graad

Der er ingen mulighed, der er bedre eller værre end den anden. Den bedste mulighed er den der giver os følelsesmæssig balance og ro. Sårene efter utroskab glemmes ikke med tiden og heler som regel aldrig. Vi kan forsøge at blive genforenet, men frygten vil altid være der. Tilgivelse er altid terapeautisk, det ved vi, men det er ikke altid løsningen for alle, det der er vigtigt er en sund pause og vores egen helbredelse.

Men hvis du anser forrådelsen som en engangsting, og du ikke tror det vil ske igen, så gør det. Alle fortjener en chance til, men den anden person skal arbejde hårdt og vise deres ægte kærlighed og fortrydelse.

Tilgiv hvis du kan og hvis du ønsker at fortsætte forholdet. Men hvis dit selvværd er ødelagt og dit hjerte for såret, så distancer dig og afslut forholdet med vedkommende der gjorde skaden. Nu er det tid til at helbrede dig, rejse dig igen og se mod horisonten med håb for fremtiden.

Ved du hvordan du vil reagere på utroskab?

Det kan interessere dig ...
9 tips til et bedre seksuelt forhold med din partner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 tips til et bedre seksuelt forhold med din partner

Selvom du måske har svært ved at tro, kan dedikere mere tid til kærlighedens handlinger forbedre sundheden og balancen i et seksuelt forhold med di...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beltrán-Morillas, A. M., Valor-Segura, I., & Expósito, F. (2019). Unforgiveness Motivations in Romantic Relationships Experiencing Infidelity: Negative Affect and Anxious Attachment to the Partner as Predictors. Frontiers in Psychology, 10, 434. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00434
 • Braithwaite, S. R., Selby, E. A., & Fincham, F. D. (2011). Forgiveness and relationship satisfaction: Mediating mechanisms. Journal of Family Psychology, 25(4), 551–559. https://doi.org/10.1037/a0024526
 • Knopp, K., Scott, S., Ritchie, L., Rhoades, G. K., Markman, H. J., & Stanley, S. M. (2017). Once a Cheater, Always a Cheater? Serial Infidelity Across Subsequent Relationships. Archives of Sexual Behavior, 46(8), 2301–2311. https://doi.org/10.1007/s10508-017-1018-1
 • Lichtenfeld, S., Buechner, V. L., Maier, M. A., & Fernández-Capo, M. (2015). Forgive and Forget: Differences between Decisional and Emotional Forgiveness. PLoS One, 10(5), e0125561. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0125561
 • McDaniel, B. T., Drouin, M., & Cravens, J. D. (2017). Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Computers in Human Behavior, 66, 88–95. https://doi.org/10.1016/j.chb.2016.09.031
 • Nagurney, A., & Thornton. (2011). What is infidelity? Perceptions based on biological sex and personality. Psychology Research and Behavior Management, 4, 51-58. https://doi.org/10.2147/prbm.s16876

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.