Lær at sætte grænser i dine personlige forhold

I det øjeblik dine personlige relationer får dig til at føle dig dårligt tilpas, skal du sætte grænser og lære at prioritere dig selv først.
Lær at sætte grænser i dine personlige forhold

Sidste ændring: 09 august, 2022

Lær at sætte grænser i dine personlige forhold, ved at læse med her! Hvis du spørger dig selv, om du sætter grænser i dine personlige forhold, er det mest sandsynlige svar “nej”. Hvorfor? Det kan skyldes, at du tror du skal give alt til et forhold. Det sætter dig i fare for at skade dig selv.

At sætte grænser for dine personlige forhold vil ikke komme i vejen for oprigtigt sunde forhold. I stedet vil det få dem til at vokse.

Når du ikke sætter grænser, åbner du døren for hvem som helst, også manipulatorer, giftige mennesker og følelsesmæssige vampyrer. Denne type mennesker kan gøre en masse skade.

Hvorfor er det så svært at sætte grænser i dine personlige forhold?

Grunden til, at vi ofte ikke sætter grænser i vores personlige forhold, er ret kompliceret. Det stammer fra forskellige typer af frygt, usikkerhed og endda på grund af forskellige overbevisninger, som du måtte have.

For eksempel, hvis du har et lavt selvværd, tror du, at du ikke er lige så vigtig som alle andre. På grund af dette vil du finde dig i  ydmygelse, fornærmelse og endda manipulation.

Hvis du ikke sætter grænser, er det ofte fordi du tror du ikke fortjener dem.

Pige der mobber

Du kan også have en ubegrundet frygt for at krangle med andre mennesker. Frygten her er, at de vil afvise og vil stoppe med at passe på dig, eller at konflikten vil undergrave din sikkerhed.

Læs også denne artikel efter “Lær at sætte grænser i dine personlige forhold”:

Mentale værktøjer mod depression

Trods alt dette er det største problem ikke, at du har et lavt selvværd.Det er ikke engang, at du ikke vil argumentere med andre. Problemet er, at du ikke ved, hvordan man sætter grænser i dine personlige forhold.

Du læres ikke at være selvsikker. Du lærer heller ikke at kommunikere eller forsvare dine egne behov. Men hvordan kan du ændre på det?

  • Start med at sige “nej” til alt, hvad du ikke har lyst eller tid til at gøre. Det er ligegyldigt hvad andre siger, hvis de bliver onde, eller endda hvor dårlige du kan se. Gør det, du vil have en prioritet.
  • Brug “jeg” til at sige, hvad du føler og vil have. For eksempel: “Jeg er træt af at gå til dette møde”. Brug ikke undskyldninger. Vær klar.
  • Sig ikke, du er ked af det hver gang du siger, hvad du vil have. For eksempel ændrer du “Jeg er ked af det, men jeg vil blive hjemme” til “Jeg vil gerne blive hjemme”.
  • Du må ikke retfærdiggøre dig selv, når du giver en mening eller træffer en beslutning. Du behøver ikke at gøre dette, selvom den anden person er ked af det. Du skal være sikker på dig selv.

Lær at være dig selv

At sætte grænser for dine personlige forhold, er nogle gange nødvendigt for at lære at være dig selv igen. Det betyder at du skal have tillid til dig selv, og at du opgiver at behage andre mennesker, og stopper med at stræbe efter deres godkendelse.

Dette er meget svært. Når alt kommer til alt, bliver vi som børn lært at behage folk omkring os.

Men små trin som at sige “nej” og stoppe nogen fra at få dig til at ændre din mening til, hvad de vil, kan hjælpe dig.

Mand saetter graenser

Hvornår skal du sætte grænser i dine personlige forhold?

Svaret er, når du føler dig ubehagelig.

I det øjeblik, at noget tager din energi væk fra dig, får dig til at føle dig dårligt tilpas, eller kræver al din opmærksomhed, det er der du skal begynde at sætte grænser.

Dette sker med alle slags relationer. Det sker med familie, venner og med din partner. Nogle gange, når du giver en tomme tager de en kilometer.

På grund af dette er det meget vigtigt at udtrykke dig som du er.

Læs mere efter denne artikel “Lær at sætte grænser i dine personlige forhold”:

Hvad skal du gøre, hvis din partner er utro?

Dette indebærer at nægte at gøre noget, når du ikke vil, udtrykke dig selv uden at føle dig skyldig eller skamme dig over hvad andre måske tror, og samtidig opgive konstante forklaringer.

Du skal lære at kigge efter dit eget velvære. Dette afhænger ikke af andre, men alene af dig selv.

Ved at gøre dette, begynder du at se, at du kan ændre ting. Du kan se, hvordan man lærer at være mere selvsikker, så man undgår at lade andre manipulere dig og hvordan man udtrykker det, man vil have, uden at føle sig skyldig eller bange for, hvordan andre vil reagere.

Vil du begynde at sætte grænser for dine personlige relationer i dag?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.