Hvordan man bruger rispapir i indretning

Rispapir er et billigt og enkelt materiale med mange anvendelsesmuligheder. Se her, hvordan du kan anvende rispapir til at dække objekter med forskellige teknikker!
Hvordan man bruger rispapir i indretning

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 01 november, 2022

Rispapir er et meget alsidigt materiale, der ofte bruges til visse gastronomiske opskrifter, til tegning og endda til typiske japanske paneler. Det anvendes dog i stigende grad til dekorative formål.

Den nemme håndtering, de lave omkostninger og de mange forskellige designs, der kan kombineres, gør det ideelt til udsmykning af genstande.

Nogle af disse elementer kan være opbevaringskasser, kinesiske lamper og forskellige køkkenredskaber. Rispapir kan anvendes i sin oprindelige farve (hvid) eller i andre versioner. Da det er af naturlig oprindelse, er det et simpelt objekt at bruge med forskellige teknikker og er meget effektivt til at opdatere din indretning.

Hvad er rispapir?

Rispapir er et element fremstillet af risplantens fibre. Det indeholder dog også komponenter af bambus og hamp. Det er et materiale med et delikat udseende. Det har dog en god modstandsdygtighed.

Denne tilstand gør det tilpasningsdygtigt til forskellige anvendelser, blandt hvilke er dekorative, gastronomiske og endda udendørs muligheder. På trods af at det har en fin tekstur og et svagt udseende, er det et element, der tåler tidens gang. Til gengæld tåler det ikke godt stød eller tryk.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Farveblok: Hvordan man anvender denne tendens i indretning

Rispapirets oprindelse

Det har sin oprindelse i den orientalske kultur, hvor risplanten kommer fra. Der findes århundreder gamle skrifter på rispapir, selv om det ikke er det ideelle materiale til dette formål. Rispapir er meget til stede i typiske japanske genstande, f.eks. shoji rumdelere, som opdeler rummene i et hjem.

Desuden bruges rispapir ofte til fremstilling af origami og andet håndværk. På den anden side har kinesiske lamper, der i stigende grad anvendes rundt om i verden, rispapir som hovedperson. Brugen af det har spredt sig over hele planeten, både i dekorative og gastronomiske aspekter.

Lampe af rispapir

De bedste idéer til at bruge rispapir i indretning

Dette materiale har positioneret sig som et af de mest anvendte til belægning af genstande og andre former for dekoration. Dette skyldes dets alsidighed, nemme håndtering og lave omkostninger. På den måde er det muligt at bruge rispapir til at dekorere et stort antal genstande ved hjælp af mange forskellige teknikker. Lad os tage et kig på nogle af dem.

Fotorammer

En af de største fordele ved rispapir er, at tegninger kan tilføjes på forskellige måder. Selv om det er muligt at tegne direkte på dem, er materialets tekstur ikke det mest velegnede til det. Da denne type papir er så tyndt, kan det også lægges over andre designs, og tegningen kan således overføres.

Denne teknik er meget nyttig til udsmykning af rammer, hvad enten det er til billeder eller endda spejle. Det anbefales, at rammerne er brede nok til at indsætte rispapiret over dem, og at motiverne passer til billedets farver. Du skal blot klistre papiret på rammen og dække den helt til.

Tallerkener, flasker og andre køkkenartikler

Køkkenartikler som glas, bakker og tallerkener kan også dekoreres med rispapir. I dette tilfælde er det tilrådeligt at bruge en decoupage teknik, som består i at klæbe mindre stykker på overfladen, indtil der opnås en jævn belægning.

Selv om rispapir ofte er lidt kompliceret at tegne på, er det med lidt øvelse muligt at opnå pæne designs. Det kan også anvendes på forskellige trægenstande, f.eks. taburetter, stole eller høje møbler.

Kasser med rispapir

En af de mest velegnede genstande til at dekorere med dette materiale er opbevaringskasser. Der er mange forskellige måder at gøre dette på. Man kan f.eks. dekorere kasser ved kun at dække låget eller hele kassen med rispapir, herunder bunden.

Alle stykker skal klæbes fast med hvid lim fortyndet i vand. Dette er det ideelle klæbemiddel til at arbejde med rispapir.

Det er vigtigt, at overfladen bliver overfladebehandlet på forhånd, og at den bliver overfladebehandlet igen, når papiret er sat på. Sørg for, at der ikke er nogen rynker, og tør derefter resterne med en klud. Designet afhænger også af den personlige smag. Det kan være en enkelt farve eller en kombination af nuancer.

På den anden side er det muligt at inddrage tegninger, hjemmelavede designs, optegnede motiver og endda decoupage-teknikken. Hvis du ønsker at beskytte det opnåede design, er det tilrådeligt at påføre et lag lak ovenpå, som giver det glans og fasthed.

Vægge og glas

Det er også muligt at dekorere hele vægge med rispapir. For at gøre dette skal overfladen være så klar og glat som muligt.

Fremgangsmåden er den samme som for æskerne – dvs. ved at lægge et lag af klæbemidlet først og derefter et andet lag ovenpå papiret. Det er vigtigt at undgå rynker, der senere ødelægger designet.

Det kan endda klæbes på glasdøre eller vinduer. I dette tilfælde skal hele overfladen desinficeres, så der ikke er urenheder, der påvirker papiret.

Klæbning opnås med den samme hvide lim i vand eller med latexlim. Som altid er det vigtigt, at der ikke er nogen luftbobler.

Kvinde maler en æske formet som et hjerte

Kinesiske lamper

Hvis der er en grund til, at mange kender rispapir, er det på grund af de kinesiske lamper. De er de typiske lamper dekoreret med en rund papirskærm.

De kan fås i mange butikker eller også laves i hånden. Dette papir har den fordel, at det er gennemsigtigt, så det lader lyset passere igennem, samtidig med at det blødgør det.

Andre anvendelser af rispapir

Ud over den dekorative anvendelse har dette element en stadig vigtigere rolle i det gastronomiske univers. Så længe det er naturligt rispapir og ikke indeholder andre tilsætningsstoffer, kan det bruges til forskellige retter.

Nogle gange bruges papiret til at tilføje en æstetisk komponent, og andre gange bruges det til at integrere ingredienser eller forbedre præsentationen af en ret, som i følgende eksempler:

  • Tærter: Det er rispapir, der anvendes til at dekorere tærter med forskellige designs.
  • Kager: En teknik, der anvendes på kager, er at tegne med spiselig tusch. På denne måde er både risoverfladen og designet ovenpå egnet til konsum.
  • Forårsruller: I dette tilfælde spiller rispapiret en central rolle ved integreringen af fyldet og præsentationen af retten. Det er også uundværligt for vietnamesiske ruller.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Klassisk opskrift på fyldte peberfrugter med torsk og rejer

Designs af alle slags

Afhængigt af ens evner og vilje til at dekorere kan man købe rispapir med allerede påtrykte designs, eller man kan selv dekorere det. Hvis man ønsker at springe tegnearbejdet over, kan man købe færdige varianter, nogle med orientalske motiver og andre med forskellige mønstre.

Dette materiale er velegnet til at lime på tegninger, der er lavet på andet papir. Derfor er mulighederne uendelige!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Díaz Navarro, Janet, Inés Baró Valle, and Sofía Flavia Borrego Alonso. “Evaluación de Almidones de Arroz Cubanos Como Adhesivo Para La Restauración de Documentos: Fuerza de Adhesión y Flexibilidad.” Ge-conservacion 20 (2021): 219–227. Disponible en: https://doi.org/10.37558/gec.v20i1.867
  • Vázquez Rodríguez, Yunior,  Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería [Internet]. 2011;5(1): Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005
  • Pérez, Noraida , Ruiz, M , Muñoz, Yaumara, Rodríguez, M. E., Díaz, G. S. , Domínguez, D.,  COMPORTAMIENTO DE LA VARIEDAD DE ARROZ (Oryza sativa L.) INCA LP-4 SEMBRADA EN DIFERENTES ÉPOCAS DEL AÑO. Cultivos Tropicales [Internet]. 2009;30(1):57-60. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193217899009

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.