7 tips til at hænge billeder op uden at ødelægge væggen

Vidste du, at det er muligt at hænge billeder op uden at ødelægge væggene? I denne artikel deler vi 7 nyttige tips.
7 tips til at hænge billeder op uden at ødelægge væggen

Sidste ændring: 25 august, 2022

Det er ikke blot muligt at hænge dine yndlingsbilleder op uden at ødelægge væggen, det er også let og økonomisk. Hvis du har et maleri eller andet vægkunst, har vi et fremragende forslag til dig. Vi deler nogle tips til at give dit hjem et personligt præg og hænge billeder op på din væg uden at ødelægge malingen eller gipset.

Der er mange grunde til, at du måske er bange for at beskadige væggene, og derfor er du tøvende med at hænge noget op. For eksempel har du muligvis ikke erfaring. Eller måske lejer du et sted, og din kontrakt giver dig ikke mulighed for at lave huller i væggen. Så lad os gennemgå måderne at hænge billeder op uden at ødelægge væggen.

Tips til at hænge billeder op på væggen

Før du vælger den mest egnede metode, er det vigtigt at vide, hvor meget billederne vejer. Baseret på dette vælger vi den bedste måde.

Billederne er lette, hvis de vejer under 5 kg. Medium vægt spænder fra 5 til 12 kg, mens de tungere vejer op til 25 kg. Det er vigtigt at huske disse værdier, når du vælger, hvilken teknik der skal bruges.

Du skal også vide, hvilket materiale væggen er lavet af, fordi ikke alle produkter til ophængning er egnede til gips, mursten eller træ.

Når du kender vægten og materialet på væggen, er det tid til at beslutte, hvilken metode du vil bruge.

Forskellige malerier på væg

Du kan være interesseret i: Seks måder at gøre soveværelset mere enkelt på

1. Kroge

Først på vores liste er de berømte klæbende kroge, som du kan sætte på væggen. Bare husk, at de bærer kun billeder op til 5 kg. De er en meget enkel løsning, som du også kan bruge til at hænge bøjler, smykker, håndklæder og punge på.

2. Billedbøjler

Dette er små kroge af plast med to til tre tænder. I dette tilfælde skal væggen være lavet af gips eller gipsplader.

Du behøver kun en hammer til at banke dem i for at sætte tænderne i væggen. De kan holde op til 5 kg, men hvis du sætter 2 kroge sammen, kan du hænge et billede, der vejer op til 10 kg. Når du vil fjerne billedet, vil du se, at skaden på væggen er minimal.

3. Bøjler, der ikke er mærket

Selvom de fungerer på samme måde som de ovenstående, er deres form anderledes. De består af 3 små søm, der er fastgjort til et plastikstykke. Selvom hullerne, de efterlader, er dybere, er de ikke så dybe som et bor.

4. Velcrolister

Disse er ret stærke og kan bære mellemstore rammer. Når de fjernes, kan de dog beskadige malingen eller tapetet.

Klæbestrimler er et lignende alternativ. Deres anvendelse anbefales på fliser, fordi limen kan efterlade mærker, når den fjernes.

5. Klæbemiddel til at hænge billeder op

Du kan lede efter et specielt klæbemiddel, der ligner silikone og sælges i rør. Denne metode er perfekt, hvis du vil hænge billeder og andre genstande på fliser, glas og andre lignende overflader.

Du skal placere en dråbe på hvert hjørne af billedet, sætte det på væggen og vente et par sekunder. Når du fjerner billedet, er limresterne meget lette at fjerne.

6. Dobbeltklæbendetape

Dobbeltklæbende tape er et meget praktisk og brugervenligt alternativ. De findes i forskellige typer, og den mest modstandsdygtige kan bære op til 7,5 kg.

7. Hylder

Vi taler ikke om hylder, som du selv skal købe og hænge op, men naturlige hylder, som du kan finde i dit hjem. For eksempel over pejsen, på sofaen eller oven på et dekorativt bord.

Tips og idéer til indretning med billeder

Nu hvor du ved, hvordan du hænger billeder op uden at ødelægge væggen, så lad os se på nogle tips til, hvordan du får dem til at se perfekte ud. Det nøjagtige sted, hvordan man hænger dem, hvis der er mere end et, og den ideelle højde er detaljer, der vil spare os tid og kræfter, hvis vi ved, hvordan vi skal gøre det på den rigtige måde.

Marker det punkt, hvor du vil hænge rammen op. Først skal du se, hvilken type ophæng den har, om det er en ring eller en snor. I tilfælde af førstnævnte måles fra toppen af rammen til ringen og fra ringen til bunden. Overfør derefter disse målinger til væggen, og marker det sted, hvor ringen er placeret.

For dem, der er fastgjort med en snor, skal du strække snor og måle det højeste punkt, den når. Mål derefter fra det punkt til toppen af rammen. Når du har taget disse mål, ved du, hvor du skal markere på væggen.

Med hensyn til den højde, hvorpå billederne skal hænges, kan vi følge nogle grundlæggende parametre. Et godt tip er at skære firkanter og rektangler ud af størrelsen på de billeder, du vil hænge op, og klæbe dem fast på væggen med tape. Dette giver dig en idé om, hvordan de vil se ud.

Billedet skal være lige over øjenhøjde. Generelt set ville 1,6 meter være fint. Hvis du f.eks. vil placere maleriet over sengens hovedgavl, skal kunstværket være tættere på det end til loftet, ca. 30 centimeter.

Afstanden mellem billederne skal være mellem 5 og 10 centimeter. Vi anbefaler, at du bruger tricket med falske billeder lavet af papir, inden du laver huller i væggen.

Dyrebilleder hængende i et barns soveværelse

Det er muligt at hænge billeder op uden at ødelægge væggen

Som du har set, er der mange muligheder, når det kommer til at hænge billeder op uden at ødelægge væggen. Du finder helt sikkert den mest passende teknik til dig, dine billeder og dine vægge.

Husk, at der altid skal være balance i kompositionen, hvis du hænger flere billeder eller genstande op. Et vandret arrangement er ideelt til gange eller til væggen over, hvor sofaen er. Forsøg altid at opnå harmoni, når det kommer til former, teksturer og farver.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ventura, A. T., & González, S. C. (2006). Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú)..
  • Schittich, C. (Ed.). (2013). Interiores: espacio, luz, material. Walter de Gruyter.
  • Dong, W., & Ríos Garza, C. R. T. (2000). Técnicas de presentación en color: Una guía para arquitectos y diseñadores de interiores. McGraw-Hill.
  • Posada Monsalve, A. M., & Laverde Torres, D. C. Decoración de interiores para hogar y oficina: www. decoralo. com.
  • Gerling, H. (2000). Alrededor de las máquinas-herramienta. Reverté.
  • Hernández-Minguillón, R. (1995). Silicona y construcción.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.