Sådan hjælper gåture din hjerne

1. januar 2019
Måske overraskede titlen på denne artikel dig. Kan den simple vane, at gå, gøre vores hjerne mere kreativ og gøre at vi føler os lykkeligere? Faktisk kan den det. Og det er ikke kun os, der siger det, de fleste læger og neurologer er også enige.

En af disse eksperter er for eksempel neurologen Jose Angel Obeso, direktør for Centro Integral da Neurociencias (Comprehensive Neuroscience Center) i Madrid, Spanien. Hans daglige arbejde på hospitalet, og hans kontakt med folk, der lider af depression, hjalp ham med at se, hvor terapeutisk det er at ordinere en times gåtur dagligt – og om muligt i et naturområde. I denne artikel vil vi snakke om hvordan gåture hjælper din hjerne!

Som du allerede ved, kan depression, eller endda længere perioder med høj stress og angst forårsage et underskud i basale kognitive processer i vores hjerne, såsom hukommelse, forståelse, kreativitet osv. hvis vi går dagligt vil alle disse processer blive mærkbart bedre.

Sådan hjælper gåture din hjerne

Så nu har du ingen undskyldninger. Efter at have læst denne artikel, er vi sikre på, at du vil omsætte dette effektive og terapeutiske middel i praksis. Så tag en gåtur!

Den “automatiske hjerne” og ulykkelighed

Kvinde der tager sig til hovedet

Der er et andet aspekt, som du bør huske på: Der findes vaner, som uden at vi tænker over det, får vores hjerne til at blive automatiseretog derfor, stresset. Glem ikke disse aspekter:

 • Hjernens største fjende er daglig rutine. Den simple handling at gøre de samme ting hver dag gør at vi falder i en slags depression og en uundgåelig modløshed. Lidt efter lidt fungerer vores hjerne en lille smule langsommere. Vores opmærksomhed er ikke det samme som før, fordi i virkeligheden har vi ingen nye impulser at fokusere på. Vi kan have nogle hukommelseshuller fordi så få ting er interessante for os nu. På grund af lav motivation er hukommelsen mindre aktiv.
 • Rutiner sænker vores entusiasme og modløsheden påvirker mærkbart hjernenpå grund af færre nerveforbindelser, færre synapser…
 • Dag efter dag begynder vores hjerne at handle på en automatiseret måde. Der er ikke længere øjeblikke at nyde og at være kreativ, og hjernen er underlagt fastlagte retningslinjer. Som ville fungere på for eksempel en computer, som vi tidligere har programmeret. Dette er en stor risiko for vores følelsesmæssige sundhed og også vores fysiske helbred.

Ifølge Dr. Jose Angel Obeso forekommer automatiserede  hjerner især i de store byer. Med de personer, der normalt bare tilbringer tiden med deres egne følelsesmæssige behov, der bor i de store byer omgivet af forurening og meget høje stressniveauer.

Læs også denne artikel efter “Sådan hjælper gåture din hjerne”:

Hvad du skal spise for at forbedre din hukommelse and tips til at stimulere din hjerne

 

Gåture, en handling med personlige frihed

Person der gaar en tur i solen

“Folk, der går har ingen forpligtelser, kun den simple glæde af at frigøre sig skridt for skridt under deres gåtur.” Ifølge Dr. Jose Angel Obeso, bemærkes fordelene ikke  den første dag, men efter mindst en uge, når gåture er blevet en vane i vores liv. Det er der vi begynder at lægge mærke til disse terapeutiske resultater:

 • Når man går behøver hjernen ikke at bekymre sig om noget andet. Gåture er let, enhver kan tage dem derudover vil du få en ekstra dosis ilt, og på grund af den rene luft i naturen, vil du føle dig endnu bedre tilpas. Det er i dette øjeblik at du begynder at stimulere din frontallap, som er forbundet med kreativitet og sindstilstand. Hvis du tilføjer denne naturlige frigivelse af endorfiner, er det at det magiske dukker op. Hjernen føles mere euforisk og optimistisk.
 • Med en forbedret sindstilstand kommer der en stigning i kreativitet. Der er intet pres, hormonet kortisol, der udskilles i tider med stress, forsvinder, og disse mure, der gør os negative nedbrydes. Det er det øjeblik, hvor vi ser tingene fra en anden vinkel. Vi bliver mere afslappede, mere entusiastiske, mere sikre.

  Anbefalet læsning efter “Sådan hjælper gåture din hjerne”:

  Gåture forandrer din hjerne, når du lider af depression

 • Som mennesker er vi vant til at bevæge os rundt i små rum. Vores hjem, vores arbejdsplads, restauranter vi besøger, supermarkeder … Disse er begrænsede pladser, altid fyldt med andre mennesker. Steder, som vi ved ofte gør os mere anspændt. Men den simple kendsgerning at gå en tur i et naturligt, åbent område bliver en fantastisk handling af frihed og ekspansion.
 • Ifølge Dr. Jose Angel Obeso, bør vi frem for alt kigge efter en vis kontakt med naturen. Det er som at vende tilbage til vores mors mave, til vores begyndelse. Det er ikke en åndelig handling, men snarere en organisk nødvendighed. Hvis vi går i byen fortsætter vi med at indånde meget af forureningen. Det er bedre for vores lunger at blive fyldt med ren ilt, og det er også nødvendigt at vores øjne ser det nye sceneri, nye stimuli, som kan berige vores hjerne.
Par der gaar tur i skoven

Med denne artikel vil vi gerne endnu en gang invitere dig til at blive motiveret til at gå hver dag, i mindst en halv time. Gå til parken, til bjergene, til stranden. Du vil se at på blot få uger at din fysiske og følelsesmæssige sundhed er forbedret. Gåture hjælper og er, uden tvivl meget bedre en en smertestillende pille eller nogle vitaminer!

Hamacher, D., Herold, F., Wiegel, P., Hamacher, D., & Schega, L. (2015). Brain activity during walking: A systematic review. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2015.08.002

Mirelman, A., Maidan, I., Bernad-Elazari, H., Nieuwhof, F., Reelick, M., Giladi, N., & Hausdorff, J. M. (2014). Increased frontal brain activation during walking while dual tasking: An fNIRS study in healthy young adults. Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation. https://doi.org/10.1186/1743-0003-11-85