Gåture forandrer din hjerne, når du lider af depression

Vidste du, at moderat men vedvarende fysisk træning kan hjælpe dig med at få det bedre, hvis du lider af en depression? Ved blot at gå en halv time hver dag, kan du få disse fordele.
Gåture forandrer din hjerne, når du lider af depression

Sidste ændring: 11 oktober, 2020

Når du lider af depression bevæger din verden sig i et andet tempo. Når din hjerne går gennem denne proces oplever du et meget lavere aktivitetsniveau og får færre neurale forbindelser.

Som forklaret af en undersøgelse udført på University of Illinois befinder amygdala, den struktur, der fungerer som sentinel af dine følelser på et meget lavere niveau under en tilstand af depression.

Alle disse funktioner har et meget specifikt formål: at tvinge dig til at fokusere på dig selv. Du arbejder på et minimalt niveau for at tillade dig selv at analysere din indre verden, for at forstå den og løse den.

Men det kommer ikke af sig selv. Depression kan ikke helbredes ligesom influenza eller en infektion. For at overvinde denne sygdom, skal man angribe problemet med en anden tilgang.

Først, hvis din læge anbefaler det, kan du forfølge behandlinger med medicin, suppleret med den passende terapi.

Neurologer tilgår også denne proces ved at diskutere, hvad der er kendt som neuronal neuroplasticitet.

Oplevelse af nye stimuli og nye fornemmelser, der er intense og meningsfuldt kan “genaktivere” dine neurale forbindelser. Noget så simpelt som at gå en tur hver dag udendørs kan være meget terapeutisk.

I dag vil vi udforske alle oplysningerne. De er værd at huske på.

Hvis du lider af depression, glem ikke: gå en tur

Scott Langenecker, en psykiater ved University of Illinois, forklarer, at en af de faktorer, der ofte udløser depression er “drøvtygger tanker.”

Folk går gennem visse tidspunkter, hvor de bliver besat af negative eller fatalistiske ideer.

 • Det er ligesom et endeløst omkvæd. Negative tanker bunker oven på hinanden, indtil du til sidst har skabt en fatalistisk følelsesmæssig proces, der får dig til at falde i dit eget sorte hul.

Rutiner bor i små rum og selv relatering til de samme mennesker hele tiden kan yderligere intensivere disse “drøvtygger tanker.”

Depression kan være meget mere udbredt i byområder end i mindre byer eller landsbyer, der er mere i kontakt med naturen.

Kvinde med hovedpine
 • Men det er jo ikke sådan, at vi alle kan tillade os at slippe alt og bosætte os på et bjerg. Du skal bare finde et par timer til dig selv til blot at forbinde dig med naturen.
 • Hvis du lider af depression, gå en tur hver dag i en park, en skov eller langs en strand. Vælg et grønt område, hvor det er nemt at gå.

Her er hvad, du vil begynde at lægge mærke efter et par dage.

Dit humør ændrer sig

Når du laver noget motion, selv en halv times gåtur, frigiver din hjerne endorfiner.

 • Endorfiner interagerer med receptorer i hjernen for at reducere din opfattelse af tristhed, negativitet, og endda smerter.
 • Som neurologer vil forklare det, så giver endorfiner behagelige fornemmelser, som mange beskriver som en “højde løber.”
 • Det er en positiv og energigivende følelse, der udløser en pause i den neurotiske og fatalistisk tankegang. Det hjælper dig med at sætte en masse ting i perspektiv.

Fremmer neuronale forbindelser

Vi sagde før, at der er en sammenhæng mellem neuronal frakobling og depression. Det er interessant at vide at moderat, men regelmæssig motion kan forbedre præstationen af din hjerne.

Neuroner i hjernen

Noget utroligt opnås på en række forskellige måder.

 • Først og fremmest lader det til, at noget kendt som “neurogenese” skaber nye hjerneceller.
 • Din puls bliver reguleret, hjernen modtager mere ilt, og det favoriserer også frigivelsen af mere behagelige, positive og motiverende neurokemikalier.
 • Alt denne interne “kemi” skaber nye celler og begunstiger stærkere neurale forbindelser.

Disse fordele vil ikke være synlige på den første dag eller den anden. Du skal være vedholdende med din daglige motions rutine.

Tag blot en gåtur på en halv time hver dag og husk på, at disse er “øjeblikke til dig selv.”

Øjeblikke af glæde.

Gåture forbedrer din kreativitet

Du undrer dig måske over, hvordan kreativitet kan hjælpe dig, når du lider af depression. Tro det eller ej, så vil denne kraftfulde evne til at tilskynde forbedringer hjælpe dig med at se en mere positiv vej forud for din helbredelse.

Person der gaar en tur

Gåture får dig til at slappe af. Hvert skridt du tager og hvert åndedrag af ilt, som du indånder stimulerer din hjerne.

 • Det er i disse øjeblikke med forbindelse til dig selv og dit velfærd, at mange ting lige pludseligt vil blive sat i perspektiv. Faktisk vil du tænke på nye ideer.
 • Positiv tænkning er en måde at begynde at bryde de små kæder, der fængsler dig i din depressive tilstand.
 • Det er muligt, at når du går en tur, så vil du få nye ideer. Denne kreativitet behøver ikke at være relateret til noget kunstnerisk. Vi har allerede talt om personlig opfindsomhed, som vil hjælpe dig med at kravle ud af dit mørke hul.
 • At overvinde depression er ikke let. Men en ny drøm, et projekt, et ønske, og senere hen en beslutning, som ændrer alt, vil opstå en dag.

Det er værd at gennemføre denne lille ændring. Hvis du lider af depression, gå en tur og lad din hjerne langsomt begynde at helbrede sig selv.

Det kan interessere dig ...
Kost mod depression: Mad til godt humør
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kost mod depression: Mad til godt humør

Du kan faktisk bruge din kost mod depression. i denne artikel kan du læse mere om, hvordan du kan spise dig til et bedre humør.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jacobs, R. H., Barba, A., Gowins, J. R., Klumpp, H., Jenkins, L. M., Mickey, B. J., … & Hsu, D. T. (2016). Decoupling of the amygdala to other salience network regions in adolescent-onset recurrent major depressive disorder. Psychological medicine, 46(5), 1055-1067.
 • Stathopoulou, G., Powers, M. B., Berry, A. C., Smits, J. A., & Otto, M. W. (2006). Exercise interventions for mental health: a quantitative and qualitative review. Clinical psychology: Science and practice, 13(2), 179-193.
 • Robertson, R., Robertson, A., Jepson, R., & Maxwell, M. (2012). Walking for depression or depressive symptoms: a systematic review and meta-analysis. Mental health and physical activity, 5(1), 66-75.
 • Boecker, H., Sprenger, T., Spilker, M. E., Henriksen, G., Koppenhoefer, M., Wagner, K. J., … & Tolle, T. R. (2008). The runner’s high: opioidergic mechanisms in the human brain. Cerebral cortex, 18(11), 2523-2531.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.