Er du stresset? Opnå en indre balance med disse fødevarer

Har du haft adskillige hektiske dage? Kræver arbejdet og familien mere for hver dag der går, og ved du ikke hvad du skal gøre? Stop op i et øjeblik og tag en dyb indånding. Du er stresset, og det er tid til at anerkende det. Din krop gennemgår en serie af biokemiske ændringer, der påvirker din sundhed, og derfor er du nødt til at gøre noget ved det, inden det er for sent.
Er du stresset? Opnå en indre balance med disse fødevarer

Sidste ændring: 03 juli, 2019

Er du stresset? Det er vigtigt at være opmærksom på, om man lider af stress og skubber sig selv mod grænsen af, hvad man kan klare. Det er vigtigt at lære at kunne håndtere stressen bedre. Husk, at udover at kunne håndtere de negative følelser og lære at prioritere rigtigt i livet, så er det også vigtigt at “passe på sig selv, indefra” og lære at opnå en indre balance.

For at hjælpe med at opnå en indre balance og lindre stressen naturligt, vil give præsentere nogle fødevarer, som fra i dag og fremadrettet aldrig bør mangle i din kost. Noter dig disse råd!

1. Sig ja til nødder

Valnoedder

Dette er noget du altid skal huske: Stress kan føre til biokemiske ændringer i vores hjerne. Dette forklarer, hvorfor vi måske bliver besat at visse ting, ser tingene fra en negativ vinkel og sågar bliver deprimerede ved længerevarende perioder med stress.

Nogle fødevarer kan hjælpe med at modvirke disse biokemiske ændringer, der forårsager den indre ubalance, du føler, og her er nødder en af de bedste redskaber. Vil du vide, hvilke nødder der er bedst?

 • Mandler, valnødder og hasselnødder: Disse nødder er meget rige på vitamin B, som forbedrer humøret. De regulerer udskillelsen af serotonin i vores hjerne, en meget vigtigt neurotransmitter, der hjælper med at forbedre kommunikation imellem vores nerver. En mangel eller ubalance vil forårsage øget angst, nervøsitet, søvnproblemer.

Du bør spise 2 valnødder, 3 mandler og 5 hasselnødder hver dag. Det bedste vil være at spise dem i de første timer af dagen.

Anbefalet læsning efter “Er du stresset”:

Sådan kan du håndtere stress korrekt

2. Bananer

Læger og ernæringseksperter anser bananer som den bedste frugt imod stress. De er ideelle til at bekæmpe den daglige angst, som vi ofte lider af. Nedenfor vil vi forklare bananers vigtigste egenskaber:

 • Bananer er rige på vitamin A og vitamin B, som bidrager til at skabe en balance hos mange af neurotransmitterne. Såsom serotonin, der er grunden til, at du føler dig stresset.
 • Udover at være meget rige på calcium og magnesium, så er bananer frem for alt rige på kalium. Takket være dette stof, reguleres neuronernes elektriske ladninger, og derved undgår vi ændringer, der kan øge nervøsiteten, få hjertet til at slå hurtigere, eller gøre kroppen mere sensitiv overfor visse stimuli.
 • Bananer indeholder også meget tryptofan, en aminosyre, der hjælper os med at syntetisere proteiner, regulere niveauet af serotonin og, frem for alt, hjælper med at balancere niveauerne af hormonet melatonin, der er meget vigtigt for at kunne synkronisere søvncyklussen.

3. Mørk chokolade

Håbede du på at chokolade ville være på listen? Det er den! Men det er nødvendigt at præcisere: vi taler om mørk chokolade uden sukker.

Husk, at når du føler dig stresset, så er det en god ide at have, omkring 28 gram mørk chokolade med i din taske. Udover at være lækkert og mættende, kan det hjælpe din indre balance på følgende måde:

 • Mørk chokolade er rig på magnesium og phenylathylamin, en forløber til serotonin. Der som du ved, vil hjælpe dig med at regulere den kemi i hjernen, der stimulerer angst og negative tanker forårsaget af stress.

Og husk, den mørke chokolade skal altid være uden sukker!

4. Laks

Laks

Laks er ideel til aftensmaden. Hvis du tilbereder den i ovnen med en god mængde citronsaft, nogle asparges og lidt dampet broccoli. Så vil du få en aftensmad, der både er sund, god til at mindske stress og forbedre din indre balance. Dette er baseret på følgende grundlag:

 • Den indeholder omega 3 fedtsyrer, der udover at bekæmpe inflammation, vil hjælpe med at reducere mængden af cortisol i din krop. Som du ved, er dette hormon skyld i en ændring i mange af vores vitale organer, en øget puls, spændinger, fordøjelsesproblemer osv.

Det er en god ide at spise laks eller andre former for fede fisk såsom sardiner to eller tre gange om ugen. Ifølge adskillige undersøgelser af denne type af fødevarer, der er rige på omega 3 fedtsyrer, kan det reducere vores stress med op til 20%.

Læs også denne artikel efter “Er du stresset”:

Farvel til stress: 5 strategier enhver kvinde bør bruge

5. Yoghurt natural

Graesk yoghurt - er du stresset

Naturlig yoghurt uden sukker er en af de bedste naturlige probiotika. Det er meget passende til for eksempel morgenmaden sammnen med nogle stykker frugt eller nødder.

 • Probiotika hjælper med at reducere alle former for inflammation og regulerer vores fordøjelse og tarmkanal. Der som du ved, normalt ændres når vi er under stress.
 • Udover dette meget vigtige faktum er yoghurt meget brugbart for nervesystemet. Da det er rigt på proteiner og samtidig hjælper med at syntetisere tryptofan. Som vi nævnte tidligere, hjælper denne aminosyre med at regulere serotonin niveauet.

Så glem ikke at indtage alle disse fødevarer når du føler dig stresset og prøv at opnå en indre balance!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arias-Fernández, L., López-García, E., Struijk, E. A., Rodríguez-Artalejo, F., & Lana, A. (2019). Consumo de frutos secos y función cognitiva: una revisión sistemática. Nutr Hosp, 36(5), 1179-1188.
 • Estrada Díaz, S. A. (2019). Estrés biológico y psicológico en deportistas con ingesta de una dieta rica en antioxidantes (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
 • Wang, Y., & Frontiers in Psicology. (2017, 29 agosto). Learning to Dislike Chocolate: Conditioning Negative Attitudes toward Chocolate and Its Effect on Chocolate Consumption. Recuperado 19 marzo, 2020, de https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2017.01468/full
 • Larrieu, T., & Layé, S. (2018). Food for mood: relevance of nutritional omega-3 fatty acids for depression and anxiety. Frontiers in physiology, 9, 1047.
 • Wang, S., Ahmadi, S., Nagpal, R. et al. Lipoteichoic acid from the cell wall of a heat killed Lactobacillus paracasei D3-5 ameliorates aging-related leaky gut, inflammation and improves physical and cognitive functions: from C. elegans to mice. GeroScience 42, 333–352 (2020). https://doi.org/10.1007/s11357-019-00137-4
 • Cepeda-Vidal, V., Mondragón-Portocarrero, A., Lamas, A., Miranda, J. M., & Cepeda, A. (2019). Empleo de prebióticos y probióticos en el manejo de la ansiedad. Farmacéuticos Comunitarios, 11(2), 30-40.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.