Alt, hvad du bør vide om en knude i halsen

En knude i halsen kan forårsage symptomer såsom problemer med at synke eller hæshed. Læs med for at lære mere!
Alt, hvad du bør vide om en knude i halsen

Sidste ændring: 30 november, 2020

Når en person bemærker en knude i halsen, kan de godt blive overvældede. Det første, de som regel vil tænke på, er trods alt kræft. Der er dog flere årsager andre end kræft. De er faktisk ikke alle ondartede. For eksempel kan både en infektion, en cyste eller en godartet tumor forårsage en knude i halsen.

Den primære årsag til en knude i halsen er hævede lymfeknuder, hvilket er runde strukturer, som er en del af immunsystemet og er fordelt i hele kroppen. De hjælper kroppen med at genkende og bekæmpe infektioner og har ofte tendens til at hæve op. Dette er meget gængst og er som regel en midlertidig situation.

I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du skal vide om en knude i halsen.

De primære årsager til en knude i halsen

Som vi nævnte ovenfor, er den mest gængse årsag til en knude i halsen hævede lymfeknuder. Dette kan overordnet ske af forskellige årsager.

  • En infektion i nærhen. For eksempel en forkølelse eller en infektion i halsen. Dette er meget gængst, især hos børn. Mononukleose, bylder i tænderne og betændelse i mandlerne er også værd at nævne.
  • En infektion i en lymfeknude også kaldet lymfadenitis.
  • Systemiske sygdomme, såsom human immundefekt virus (HIV) og tuberkulose.

Bestemte immunsygdomme kan også forårsage en klump i halsen. Dette opstår, fordi de forårsager hævelser i lymfeknuderne, præcis ligesom infektioner. Den mest fremtrædende sygdom er leddegigt, hvilket er en sygdom, hvor immunsystemet ved en fejl angriber sunde væv. Denne tilstand rammer primært leddene.

Ligeledes kan bestemte typer medicin gøre lymfeknuder større. En knude i halsen kan også være forårsaget af en cyste, hvilket er en pose fyldt med væske. Cyster bliver nemmere identificeret, fordi mange af dem er til stede ved fødslen. En anden mulig årsag er et problem med spytkirtlerne.

Vi må dog ikke ignorere det faktum, at det også kan være på grund af kræft. Hav i baghovedet, at ondartede tumorer er mere gængse hos ældre personer. Selvom det kan være en kræftramt lymfeknude, kan det også være en tumor fra en stuktur i nærheden, som har spredt sig. Det kan faktisk endda være en metastase fra en tumor på afstand.

Denne artikel vil måske interessere dig: 6 naturlige midler, der kan rense dit lymfesystem

Alarmerende tegn på symptomer, hvis du har en knude i halsen

Hvis du har en knude i halsen, skal du gå til en læge for at blive tjekket. Det er vigtigt at få taget de nødvendige tests, som vil føre til en diagnose. Foruden de forskellige tests, kan flere tegn dog også hjælpe med at orientere dig vedrørende disse knuders natur.

En blød og smertefuld knude indikerer som regel en infektion. Disse knuder har tendens til at forsvinde efter et stykke tid. Derudover har lymfadenitis tendens til at forårsage sensitivitet i lymfeknuderne. Hvis knuden er hård, ikke kan bevæges og ikke gør ondt, kan det være en tumor.

Tumorer kan også forårsage andre symptomer såsom afoni (hæshed) eller problemer med at synke. Hvis du har en knude i halsen, som ikke forsvinder og også forårsager nogen af de symptomer, vi har nævnt her, så gå til din læge så hurtigt som muligt.

Kvinde med hævet hals

Diagnosticerende tests

Flere tests kan føre til en medicinsk diagnose. Hvis patienten er ung, er det ikke særlig sandsynligt, at en tumor er årsagen. Disse tests er som regel heller ikke nødvendige, hvis der er tegn på en infektion i området. Ligeledes evaluerer medicinske professionelle konsistensen og om det forårsager smerte.

Medicinske professionelle beder som regel først om en blodprøveDe vil måske også bede om røntgen af overkroppen. Når der er advarselstegn eller risikofaktorer for kræft, kan mere præcise tests blive udført. Disse indebærer biopsi, hvor en del af knuden bliver trukket ud for at blive undersøgt.

Læger kan derudover bede om billeddannelsesundersøgelser, såsom CT-scanninger og MR-scanninger. Ultralyd er også nyttigt nogle gange.

Konklusion

En knude i halsen er som regel forårsaget af en lymfeknude, som er blevet større. Den mest gængse årsag til dette er en infektion i nærheden, som typisk forsvinder af sig selv.

Du skal dog være opmærksom på andre symptomer. Hvis knuden i din hals ikke er smertefuld og ikke kan bevæges, kan det være en tumor. Ideelt bør du gå til en læge for at finde ud af det.

Det kan interessere dig ...
5 diuretiske teer til hvis du lider af åreknuder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 diuretiske teer til hvis du lider af åreknuder

Diuretiske teer kan hjælpe med bekæmpe åreknuder og bidrager til at forhindre væskeretention. Lær mere om de bedste teer mod åreknuder!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.