Hvorfor får vi mundsår?

Der er flere årsager til mundsår, men næsten alle er relateret til problemer, der let kan løses.
Hvorfor får vi mundsår?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mundsår er læsioner, der opstår på læbekanterne, og hvis medicinske navn er stomatitis eller angulær cheilitis.

Disse små sår har form som en revne eller en sprække, og i alle tilfælde forekommer de ved læbernes kant. Læsionen er dækket af en hvidlig hinde. De kan være unilaterale, det vil sige, at de kun forekommer på den ene side af munden, eller bilaterale, når de er til stede i begge mundvige.

Men hvorfor opstår mundsår?

Hvem lider af mundsår?

Mundsår på læber

Tilstedeværelsen af mundsår er ret almindelig, og faktisk mener specialisterne, at næsten alle lider af dette ubehag mindst én gang i deres liv. Men hvis der er en gruppe i særdeleshed, der skiller sig ud for tilstedeværelsen af mundsår, er det børn.

Hos børn opstår de især i forbindelse med fremkomsten af de første tænder, eller når de bruger sutter meget. De er også hyppige hos ældre og hos personer, der har tandproblemer.

Andre grupper, hvor mundsår forekommer hyppigt, er personer, der har dybe folder i mundvigene. En anden gruppe er dem, der lider af diabetes, skrumpelever, anæmi, svækket immunsystem, C-vitaminmangel eller dårlig ernæring.

I det hele taget har de flere årsager, men skyldes næsten altid tilstedeværelsen af svampe eller bakterier.

Hvad er typerne af mundsår?

Den første klassificering af mundsår eller angulær cheilitis har at gøre med deres tilbagevendende forekomst. Hvis de opstår pludseligt og med stærkere symptomer, har vi at gøre med et akut tilfælde. Hvis de opstår og forsvinder flere gange i løbet af livet, og der er smertefulde sprækker, kaldes det en kronisk tilstand.

Med hensyn til årsagen til mundsår kan vi henvise til Revista Cubana de Estomatología i sin artikel Queilitis. Den bibliografiske gennemgang forklarer, at disse er klassificeret i tre typer af cheilitis:

 • Mikrobielle: Det skyldes tilstedeværelsen af mikroorganismer, der vokser i mundvigene.
 • Kontakt: Det er en form for kontaktallergi og opstår, når der er kontakt med allergenet.
 • Sol: Det forekommer hos personer, der er meget følsomme over for solen, og opstår generelt fra en tidlig alder. Det er også forårsaget af ekstreme temperaturændringer.

Hvad er symptomerne?

Det vigtigste symptom, når mundsår opstår, er rødme og afskalning i den ene eller begge hjørner af læberne. Oftest er små erosioner dækket af en hvid eller gul pseudomembranform.

Den berørte person føler en vis trykken i det pågældende område, når han/hun bevæger munden. De føler også smerte, når de åbner munden eller spiser visse fødevarer, især hvis de er sure. De føler en brændende fornemmelse og øget følsomhed i området. I de mest alvorlige tilfælde er der blødning og skorpedannelse.

Hvorfor opstår mundsår?

Ekstremt tilfælde af mundsår

Årsagerne til forekomsten af mundsår er forskellige. Der er tre hovedgrupper af udløsende faktorer ifølge data offentliggjort i et StatPearls-studie:

Lokale udløsende faktorer

Disse er relateret til de ændringer, der sker i mundområdet. De vigtigste lokale faktorer, der forårsager forekomsten af mundsår, er følgende:

 • Manglende tænder: Når en person ikke har nogen tænder, dannes der dybere riller i læbernes hjørner, og dette letter udbruddet af mundsår.
 • Manglende tilpasning af proteser eller tandapparater.
 • Ophobning af spyt i læbernes hjørner.
 • Kontakt med et allergen.
 • Tørre læber.
 • Oral candidiasis.
 • Uhensigtsmæssige vaner: Især hyppigt at væde læberne eller bide sig i mundvigene.

Systemiske udløsende faktorer

Disse har at gøre med andre sygdomme, der kan være til stede. Blandt dem finder vi følgende:

 • Ernærings- eller vitaminmangel: Især mangel på A-, B- eller C-vitamin og jern- eller zinkmangel.
 • Nedbrydning af immunsystemet: Lavt immunforsvar bidrager til forekomsten af mundsår.
 • Systemiske sygdomme: F.eks. diabetes, børnesår, skrumpelever, anæmi osv.

Miljømæssige udløsende faktorer

Disse er relateret til miljøet. Blandt dem er:

 • Ekstreme temperaturer: Især når man skifter fra den ene til den anden på kort tid.
 • Stress, angst eller følelsesmæssige problemer: De påvirker immunsystemets korrekte funktion.
 • Traumer: Hvis der er et slag, forbrænding eller andre typer skader på mundvigene, er det lettere for dem at dukke op.

Hvad skal du gøre, hvis du har et mundsår?

Smilende kvinde til tandlæge

Det er vigtigt at bemærke, at mundsår kan være smitsomme, da de er en infektion. De overføres fra en person til en anden ved at kysse eller ved at dele genstande, som den ramte person har puttet i munden.

Derfor er det første skridt, når du har konstateret, at du har mundsår, at tage ekstreme forholdsregler for at minimere risikoen for, at andre får det. Det betyder: Undgå at kysse hinanden og undgå at bruge det samme håndklæde på badeværelset samt at dele glas eller bestik.

Vi anbefaler naturligvis, at man konsulterer en læge. Denne fagperson er den eneste, der pålideligt kan fastslå årsagerne til mundsår og dermed hjælpe med at behandle dem korrekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.