Seks tips til at beskytte læber mod solen

At beskytte dine læber mod solen er vigtigt for at undgå forbrændinger og mulige konsekvenser. Det er også vigtigt at passe på dine læber, efter at de er blevet eksponeret for sol.
Seks tips til at beskytte læber mod solen

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det yderste lag hud på dine læber er meget tyndt, hvilket betyder, det ikke er tilstrækkeligt for at beskytte dem mod UV-stråler. Dette område har næsten ikke noget melanin, det naturlige hud-pigment, som kan hjælpe med at beskytte læber mod solen. Resultatet er, at de sjældent bliver brune, men derimod let kan blive forbrændte.

I øvrigt, fordi læberne er på ansigtet, er de næsten aldrig beskyttet. Derfor er de konstant udsat for solskader.

Vidste du i øvrigt at det, at slikke dine læber kan være mere skadeligt end nyttigt, da spyt fungerer som en linse for at intensivere solens eksponering?

Sol-relateret skade på læberne

Når huden på dine læber bliver brændt af solen, kan det føre til langvarig skade.

Hvis dine læber er ubeskyttede og udsættes for for meget sol, kan det kollagen, der er i dem ændre sig. Således er det sandsynligt, at dine læber vil blive mere rynkede, og at fine linjer vil danne sig omkring din mund. Skaden sker endda selv når der ikke er fysiske tegn på solens indvirkning.

Rynker og for tidlig aldring er ikke de eneste konsekvenser af solskader. Langvarig og ubeskyttet eksponering af sol kan også forårsage udviklingen af ​​angulær cheilitis, en precancerøs tilstand, der ofte kaldes ‘bonde-læbe’ eller ‘sømands-læbe’.

Mennesker med denne tilstand klager ofte over vedvarende tørhed og revner på læberne. De udviser ofte andre virkninger af sol-beskadiget hud, som f.eks. Pre-cancerøse læsioner og omfattende rynker. Det anslås, at 3.500 nye tilfælde af hudkræft diagnosticeres i læberne hvert år.

En kvinde med forkølelsessår. beskyt dine læber mod solen

Sol-eksponering er også en af ​​de mest almindelige udløsere af herpes labialis. Derfor kan læbebeskyttelse mindske risikoen for det. Denne betingelse kræver særlig pleje, så det er vigtigt at beskytte læber mod solen.

Sådan beskytter du dine læber mod solen

Dermatologer anbefaler at bruge solcreme til at beskytte dine læber. Det er vigtigt at beskytte dine læber mindst en halv time før du går udenfor.

Ligesom med solcreme til kroppen bør læbesolcreme også anvendes ofte, mens man er i solen. Nu vil vi fortælle dig, hvordan du bedst beskytter læber mod solen:

1. Brug vandfaste produkter for at beskytte læber mod solen

Hvis du er i poolen eller på stranden, skal du sørge for, at den solcreme du bruger til dine læber, er vandfast. Det er vigtigt, at den giver beskyttelse selv under meget lange svømmeture (80 minutter eller længere).

Solbeskyttelse på læberne ryger hurtigt af. Af denne grund bør du anvende det så ofte som det er nødvendigt, i løbet af din tid på stranden eller i poolen.

2. PABA-fri solcreme

Du skal også kigge efter en PABA-fri solcreme. Dette skyldes, at PABA kan forårsage allergier hos nogle mennesker.

Photodermatitis kan gøre, at huden bliver lettere forbrændt på de steder, hvor PABA blev påført. Du kan også udvikle udslæt fra det.

3. Kontroller SPF’en

En kvinde anvender læbepomade.

Ligesom med solcreme til kroppen indeholder solbeskyttelse til læberne også en bestemt solbeskyttelsesfaktor (SPF). For at beskytte læber mod solen, skal du vælge en læbepomade med SPF 15 eller højere.

Sørg for, at produktet holder dine læber bløde og fugtige. Husk at tørhed øger risikoen for forbrænding af området.

4. Brug ikke lip gloss som alternativ til at beskytte læber mod solen

Du har sikkert tænkt på at anvende lip gloss i stedet for en beskyttende læbepomade, fordi det er den første ting, du har ved hånden. Men det gør kun skade på dine læber.

Skinnende lip gloss eller læbestifter skader huden på dine læber, da de kan lede UV-stråler til området. Også ved at vælge en lipgloss uden SPF kan du øge dine chancer for at udvikle hudkræft.

5. Exfolier dine læber for at beskytte dem

Olivenolie og sukker for at exfoliere dine læber.

Du skal exfoliere dine læber forsigtigt, efter at de er blevet eksponeret for sol, især hvis de er tørre og begynder at skalle. Til dette formål skal du bruge noget sukker og olivenolie. Denne blanding hjælper med at fjerne akkumulerede døde celler.

Men du skal naturligvis tage højde for, at da det er så følsomt, bør du ikke exfoliere dem for hårdt eller behandle dine læber med for skrappe midler. Desuden bør du ikke exfoliere dine læber lige efter du har eksponeret dem for sol, da de i denne tilstand er mere følsomme end normalt.

Tag et kig på denne artikel: Sådan forebygges og behandles sprukne læber

6. Brug produkter, der holder på fugtigheden for at beskytte læber mod solen

Køb et læbeprodukt lavet af bivoks, vaseline eller paraffin. Disse stoffer er meget milde ved læberne og vil få dem til at se bedre ud.

Desuden holder de på løbernes fugt, og de holder længere. På denne måde kan du nyde din sommertur uden at skulle bekymre dig om at skulle påføre læbepomade alt for tit.

Få det bedste ud af dine udendørs vandreture uden at glemme, at du skal beskytte dine læber mod solen. Husk, at de også lider under de skadelige virkninger af UV-stråler. Sørg derfor for at anvende en læbepomade med en høj SPF hver dag.

Det kan interessere dig ...
4 måder at tilføre fugt til tørt hår på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
4 måder at tilføre fugt til tørt hår på

Hårtørrer og glattejern kan være skadeligt for håret. Derfor er det bedst at undgå disse, og bruge naturlige midler til at tilføre fugt til tørt hå...