Mundbetændelse: En mulig begyndelse på Alzheimers

Det er muligt, at en infektion i munden kan udløse Alzheimers, men der er behov for yderligere bekræftelse.
Mundbetændelse: En mulig begyndelse på Alzheimers

Sidste ændring: 19 oktober, 2021

Mundbetændelse som en mulig begyndelse på Alzheimers sygdom har været nyheden i flere forskningsundersøgelser, der er blevet offentliggjort det seneste år. Især en artikel i Science Advances kæder en bakterie i mundhulen sammen med hjernen hos Alzheimer-patienter.

Allerede i det sidste årti pegede videnskabelige undersøgelser i samme retning. Den mikroorganisme, der er nærmest beslægtet, er porphyromonas gingivalis, en bakterie, der giver anledning til den orale sygdom, vi kender som kronisk parodontitis, der rammer tandkødet.

Forskerne fandt den samme bakterie i hjernen hos afdøde patienter med Alzheimers sygdom. Dette postulerer hypotesen om en mundbetændelse som en mulig forløber for denne sygdom.

Forskerne fandt også gingipainer i de samme hjerner, som er giftige stoffer, som de samme bakterier producerer. Der var dog også gingipainer i andre hjerner fra afdøde personer uden Alzheimers sygdom.

Hvad er Alzheimers sygdom?

Alzheimers sygdom er en form for demens. Det er den mest almindelige af disse former for kognitiv svækkelse i den voksne befolkning. Alder og aldring er risikofaktorer for sygdommen, da der er påvist en høj forekomst hos personer over 65 år og i endnu højere grad hos personer over 85 år.

Hvis et familiemedlem har haft Alzheimers sygdom, er det mere sandsynligt, at der i samme familie er et andet medlem med samme sygdom. Genetik er blevet knyttet til denne årsagssammenhæng, og dele af DNA er endda blevet identificeret som værende ændret hos de syge.

Der har altid været mistanke om muligheden for, at mundbetændelse er en mulig årsag til Alzheimers sygdom, ud over de andre risikofaktorer. Hjernen hos de ramte viser inflammatoriske forandringer, som er vanskelige at forklare, hvis de ikke tilskrives en infektiøs mikroorganisme.

Symptomerne på sygdommen har en tendens til at forværres med tiden. I begyndelsen er der forringelser i tænkning og sprog. Derefter påvirkes hukommelsen med tydelige vanskeligheder med at genkende navne og personer. I et senere stadium bliver det vanskeligt at tale og naturligvis at skrive.

Almindelige symptomer i slutningen omfatter en ændret udførelse af almindelige aktiviteter, såsom at børste tænder, rede håret eller klæde sig på. Der kan også være aggressivitet, hvilket gør det svært at nærme sig og pleje på passende vis.

Læge taler med patient med Alzheimers

Læs videre: En anbefalet træningsplan til ældre

Hvad er kronisk parodontitis?

Den mundinfektion, som forskerne har identificeret som en mulig årsag til udbruddet af Alzheimers, er kronisk parodontitis. Dette er en betændelse i tandkødet, som, hvis den er alvorlig, ødelægger tandkødets støttevæv, hvilket får tænderne til at falde ud.

Ikke al parodontitis er ens, og dens fremtrædelsesformer varierer:

  • Almindelig kronisk: Dette er den hyppigste af dem alle. Den er sjælden hos børn og vil, hvis den ikke behandles, i sidste ende føre til tab af tænderne. Der har været tilfælde af spontan bedring, men det kan ikke ignoreres.
  • Progressiv: Udviklingen er meget hurtig og fører også til tab af tænder. Den har en familiær genetisk komponent, der gør den hyppigere blandt beslægtede personer.
  • Nekrotiserende: Dette er den mest aggressive form for parodontitis. Det angrebne væv dør, fordi det ikke får en ordentlig blodforsyning. Den er meget mere almindelig blandt personer med immunitetsproblemer, f.eks. personer, der er smittet med HIV eller personer, der gennemgår kræftbehandlinger.
Blødende tandkød grundet mundbetændelse

Få mere at vide: Slip af med tandkødsbetændelse med disse naturlige midler

Kan mundbetændelse være en mulig start på Alzheimers sygdom?

Nyere undersøgelser har endnu ikke afklaret svaret på dette spørgsmål. Selv om sporene peger i denne retning, ville det være uforsvarligt at påstå, at der er en direkte forbindelse på nuværende tidspunkt.

Ved Alzheimers sygdom fyldes hjernen med proteiner kaldet amyloid. De amyloide plaques kunne være organismens forsvarsmekanismer mod bakterielle infektioner. Derfor åbner dette døren for muligheden for bakterier som mulige årsager til sygdommen.

På den anden side har eksperter allerede sat bakterien P. gingivalis i forbindelse med andre sygdomme i kroppen, der ikke sætter sig i munden. Der er f.eks. en sammenhæng med akut myokardieinfarkt og for tidlig fødsel.

På den anden side ved vi allerede, at Alzheimer-patienter er mere tilbøjelige til at blive inficeret med forskellige mikroorganismer. Især munden er et sted, hvor disse patienter lider meget, da deres hygiejne er mangelfuld på grund af alle de adfærdsændringer, de lider af.

Derfor har forsigtighed været reglen indtil nu. Det er muligt, at en infektion i munden kan udløse Alzheimers, men der er behov for yderligere bekræftelse. Indtil videre er den direkte årsag ukendt, og behandlingen er fortsat palliativ, ikke helbredende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tzeng, Nian-Sheng, et al. “Are chronic periodontitis and gingivitis associated with dementia? A nationwide, retrospective, matched-cohort study in Taiwan.” Neuroepidemiology 47.2 (2016): 82-93.
  • Vélez García, Iryna. “Asociación entre Porphyromonas gingivalis y enfermedad de Alzheimer. Revisión integradora.” (2019).
  • Silvestre, F. J., et al. “Neuroinflammation, Alzheimers disease and periodontal disease: is there an association between the two processes.” J Biol Regul Homeost Agents 31.2 Suppl 1 (2017): 189-96.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.