Hvorfor har vi hår i armhulen?

Alle har på et eller andet tidspunkt undret sig over, hvorfor vi har hår i armhulen. Selvom det kan synes ubrugligt til at starte med, spiller det faktisk en vigtig rolle for kroppens funktion.
Hvorfor har vi hår i armhulen?

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvorfor har vi hår i armhulen? Hvad er dets funktioner?

I puberteten får hormonelle ændringer hår til at vokse i armhuler og på andre dele af kroppen.

Når folk nærmer sig voksenalderen, bemærker de disse små hår, som er næsten umulige at få øje på til at starte med. Det skyldes, at de bliver terminal-hår, som har en indvirkning på bestemte funktioner i kroppen.

Lær mere om dem nedenstående!

Karaktertræk for terminal-hår

Mennesker har tre typer hår, og de ændres i de forskellige stadier i deres udvikling. Hver af dem har deres egne karaktertræk.

Lanugo, som er fordelt ud på hele kroppen, er til stede fra det sidste trimester i graviditeten og forsvinder i barnets første måneder udenfor maven. Vellus-hår (ikke-terminale) er mindre fine end lanugo, lyse i farven og knap nok synlige. Terminale hår, som erstatter vellus-hår, har de følgende karaktertræk.

De inkluderer det faktum, at hår i armhulen er:

  • Meget pigmenterede og hule.
  • Tykke og synlige.
  • Findes primært i armhuler, kønsområdet, øjenbryn og øjenvipper. Hårene, som vokser i hovedbunden, er også terminal-hår.
  • De er anderledes end vellus-hår, fordi de er længere. Modsat hårene, som kommer ud af hovedbunden, er hår i armhulen længere end en centimeter, men kortere end fem centimeter.

Terminal-hår, der vokser i armhuler, kaldes også “ambiseksuelle hår” ligesom hår i kønsområdet. Det betyder, at det er til stede hos både mænd og kvinder. Tætheden vil også afhænge af en persons niveauer af androgen. Hvad er dets specifikke funktion?

Kvinde med hår i armhulen

Hvorfor har vi hår i armhulen?

Vi har hår i armhulen på grund af androgeners handling i menneskets krop. Androgener er en gruppe hormoner, hvor testosteron skiller sig ud. Med hensyn til den sidstnævnte har folk tendens til at tro, at det kun er til stede hos mænd. Det er dog ikke tilfældet. Det produceres faktisk også i det kvindelige reproduktionssystem, selvom det er i mindre grad.

Hos begge køn er hormonelle ændringer ansvarlige for væksten af terminal-hår under puberteten. Hår i kønsområdet dukker op først. Omkring to år senere begynder der at vokse hår i armhulen. Det vokser i forskellige aldre hos hver person ud fra deres udvikling.

Fordelene ved hår i armhulen

En af de primære funktioner af hår i armhulen er at regulere kropstemperaturen. Hår kan beskytte mod kold luft og for meget varme, der kommer i kontakt med det følsomme område.

Det hjælper også med at holde på fugt og forsinke produktionen af sved. Det forebygger dermed, at sved drypper, som det som regel sker på ryggen.

Man bør huske på, at hår alene ikke er ansvarlige for kropslugt, der kan opstå i dette område. Denne lugt er faktisk på grund af utilstrækkelig hygiejne, som giver bakterier mulighed for at hobe sig op i armhulen.

1. Hår i armhulen reducerer gnidninger

Hår i armhulen forhindrer hud-til-hud kontakt. Det reducerer derfor irritationen, som gnidninger kan forårsage, for eksempel når man motionerer. Ved ikke at fjerne disse hår reducerer man sandsynligheden for nedgroede hår betydeligt, hvilket kan forårsage smerte, ubehag og infektioner.

Du bør også læse denne artikel: 11 hjemmemidler mod lugtende armhuler

2. Det frigiver feromoner

Armhulerne frigiver hormonelle beskeder, som er karakteristiske for hver person, og tilstedeværelsen af hår hjælper med at fange dem. Disse beskeder er kendt som feromonerDe er i særdeleshed kemikalier, som kroppen naturligt producerer og frigiver for at fungere som duftsignaler, især hos det modsatte køn.

Ordet “feromoner” er en neologisme, der stammer fra græsk, som betyder ethvert kemisk substans, der frigives af et dyr, som tjener til at påvirke fysiologi eller adfærd for andre medlemmer af den samme art. Definitionen blev populær i midten af det tyvende århundrede. Siden da begyndte parfumer at skabe dufte, der gendannede essensen af disse beskeder.

Det er derfor, intensiteten af lugt fra armhulen blev forbundet med en øgning af maskuline dyder. Som hos dyr tjente disse til at øge attraktiviteten og finde en mage.

3. Det forebygger andet ubehag og sygdomme

Ved ikke at barbere eller vokse hår i armhulen reducerer man risikoen for udslæt. Ligeledes forhindrer det, at der opstår betændelse, når porerne blokeres og eksponeres for kemikalier eller skidt. På grund af dette anbefaler læger, at det er bedst at klippe disse hår med en saks, hvis man ønsker, at de skal være mindre synlige.

Kvinde tager sig til armhule

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan kan man forhindre nedgroede hår

Voksning eller fjernelse af hår i armhulen er en personlig beslutning

Selvom det er sandt, at fjernelse af hår er en skønhedstendenser det en god idé at kende fordelene ved ikke at fjerne hår i armhulen. Folk beslutter sig for at gøre det af æstetiske, ikke medicinske, årsager. Tendensen med at fjerne hår i armhulen er karakteristisk for dette århundrede.

Det er en personlig beslutning at gennemgå behandling for at holde huden fri fra hår i armhulen. Men valget afhænger af personens smag og vaner. Hvis man opretholder god hygiejene er det både en mulighed at fjerne hårene og at lade dem være.

Det kan interessere dig ...
Otte populære metoder til hårfjerning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Otte populære metoder til hårfjerning

Der findes forskellige metoder til hårfjerning, og nogle af dem er ret aggressive. I alle tilfælde er målet at opnå en glat, hårfri hud i et stykke...  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What is the structure of hair and how does it grow? 2019 Aug 29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546248/
  • Randall VA. Androgens and hair growth. Dermatol Ther. 2008 Sep-Oct;21(5):314-28. doi: 10.1111/j.1529-8019.2008.00214.x. PMID: 18844710.
  • Lanzalaco A, Vanoosthuyze K, Stark C, Swaile D, Rocchetta H, Spruell R. A comparative clinical study of different hair removal procedures and their impact on axillary odor reduction in men. J Cosmet Dermatol. 2016;15(1):58-65. doi:10.1111/jocd.12197
  • Verhaeghe J, Gheysen R, Enzlin P. Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts Views Vis Obgyn. 2013;5(3):189-195.
  • Suro Reyes, José Ángel, Gutiérrez Fernández, Luisa, Ruíz Ávila, Javier y Bouhanna, Pierre. (2007) “El pelo, generalidades y funciones.” Revista Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5. N° 4. Octubre-Diciembre.
  • Luo DQ, Liang YH, Li XQ, Zhao YK, Wang F, Sarkar R. Ingrowing Hair: A Case Report. Medicine (Baltimore). 2016;95(19):e3660. doi:10.1097/MD.0000000000003660

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.