Sådan kan man forhindre nedgroede hår

Den bedste måde at forhindre nedgroede hår er ved simpelthen ikke at barbere eller vokse. Kropshår er der ikke kun af æstetiske grunde: Det tjener som beskyttelse for huden.
Sådan kan man forhindre nedgroede hår

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Nedgroet hår er hår, der er blevet fjernet og vokser ud igen under huden. Når dette sker, forårsager det normalt en smule smerter og betændelse. Der forekommer også buler,  der hvor hårsækken er. Men man kan forhindre nedgroede hår.

Nedroede hår kan ramme enhver person, der fjerner kropshår. Det gør ikke nogen forskel, om du fjerner hår med et barberblad, pincet eller voks. De forekommer hyppigere, når grovere hår fjernes, som i en mands skæg.

Når det er sagt, kan enhver få et nedgroet hår hvor som helst på kroppen, hvor håret er blevet fjernet. De kan forekomme i ansigtet, hovedbunden, armhulerne, på armene, i kønsområdet og på benene.

Selvom disse hår normalt ikke udgør nogen som helst risiko, kan de være ret irriterende.

Hvorfor forekommer nedgroede hår?

Illustration af nedgroede hår

Den faktor, der afgør nedgroede hår, er selve hårets struktur og den retning, det vokser i. For eksempel gør buede hårsække det lettere for håret at komme ind i huden igen efter, at det er blevet fjernet.

Læs også: Naturlig hårfjerning med hjemmelavet voks!

Når noget hår begynder at vokse igen, vokser det under huden. Nogle af disse hår er meget skarpe efter barbering. Dette har en tendens til at ske især, når håret er tørt på tidspunktet for barbering.

Når du fjerner hår med en pincet, er det mere sandsynligt, at du udvikler nedgroede hår. Dette skyldes, at små fragmenter af håret normalt efterlades og derefter begynder at vokse under huden. Derudover er der større sandsynlighed for at udvikle nedgroede hår, når huden er stram eller udspændt før og under hårfjerning.

Den bedste måde at forhindre nedgroede hår på

Den bedste måde at forhindre nedgroede hår på, er ved ikke at fjerne hår. Mennesker har hår på hver overflade af kroppen bortset fra fodsålerne, håndfladerne og slimhinderne. Kropsbehåringen er der for at beskytte huden og ikke til æstetiske formål.

Hår beskytter kroppen mod støv, snavs, solen og vinden. Det spiller også en vigtig rolle i forsvaret mod bakterier og andre mikroorganismer. Derudover hjælper det med at isolere kroppen og regulere kropstemperaturen.

Kvinde barberer ben, men ønsker at forhindre nedgroede hår

Håret på vores krop absorberer også sved, så det ikke forårsager hudirritationer eller udslæt. Det omdirigerer også sved til andre områder af kroppen, der har mere brug for det, eller til at tørre andre områder.

Som nævnt tidligere påvirker hårfjerning den naturlige vækst af hår, og at undgå hårfjerning er den bedste måde at forhindre nedgroede hår på.

Sådan kan man forhindre nedgroede hår

Mange mennesker ønsker ikke blot at stoppe med at fjerne hår. Derfor er der stadig nogle forebyggende foranstaltninger til at forhindre nedgroede hår, selv når du fjerner hår.

Læs også: Tips til at barbere din bikinilinje du bør følge

De mest anbefalede metoder til at mindske sandsynligheden for at udvikle nedgroede hår inkluderer:

  • Eksfolier regelmæssigt. Dette gør det muligt for dine porer at forblive rene og hydrerer din hud. Dette gør også hårfjerningen lettere og giver dig glattere resultater.
  • Hold din hud godt hydreret. Når du ikke drikker nok vand, bliver din hud hårdere og tørrere. Dette gør det vanskeligt for håret at bryde gennem huden og vokse korrekt.
  • Forbered din hud med varmt vand inden hårfjerning. Inden du fjerner hår, skal du fugte din hud med varmt vand. Dette hjælper porerne med at åbne og mindsker sandsynligheden for, at nedgroede hår vil udvikle sig.
  • Fugt din hud. Det er en god idé at anvende en gel eller en fugtighedscreme, inden du barberer dig. Dette fugter huden og blødgør håret.

Hygiejne er vigtigt

  • Brug den rette klinge. Det er bedst ikke at bruge det samme barberblad mere end tre gange. Barberbladet bliver sløvt og kan skade huden. Der er ingen konkrete beviser for, at jo flere knive en barbermaskine har, desto bedre. Hver person skal prøve et par forskellige typer barbermaskiner og beslutte, hvilken der er bedst for ham eller hende.
  • Husk på frekvensen. Det anbefales at barbere sig hver dag for at forhindre nedgroede hår. Hvis dette ikke er muligt, skal du barbere dig så ofte som muligt.
  • Barber ordentligt. Du skal barbere dig i samme retning, som håret vokser. Dette ændrer ikke den naturlige hårvækst så meget som at barbere sig mod hårvæksten.
  • Stram ikke huden. Du skal undgå at stramme huden under hårfjerning. Dette får håret til at trække sig tilbage og blive indgroet, når huden løsner sig.
  • Rengør ordentligt. Efter barberingen skal barbermaskinen skylles. Du skal også skylle det område, der blev barberet meget grundigt, og derefter påføre creme på området.
Det kan interessere dig ...
Myter og sandhed omkring hårfjerning med laser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Myter og sandhed omkring hårfjerning med laser

Har du nogensinde overvejet at modtage hårfjerning med laser? sikkert, men i sidste ende har du ikke turde gøre det. Her får du information omkring...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.