Udslæt på huden: Symptomer, årsager og behandling

I denne artikel vil vi fortælle mere om, hvad hududslæt er, og hvad du kan gøre for at forebygge det.
Udslæt på huden: Symptomer, årsager og behandling
María Muñoz Navarro

Skrevet og kontrolleret af biolog María Muñoz Navarro.

Sidste ændring: 16 september, 2022

I de seneste årtier er udslæt på huden blevet et problem, der rammer flere og flere mennesker verden over. Det er en reaktion, der viser sig som rødmen og kløe i et lille område på kroppen.

Vi kommer i kontakt med alle mulige genstande hver dag, og mange af dem har mikroorganismer, som kan føre til hududslæt – en rødlig misfarvning af huden, som reagerer på allergener.

Huden er den første forsvarsbarriere, vi har mod ydre organismer. Derfor er det så vigtigt at være opmærksom på den, og tage visse forholdsregler. I denne artikel vil vi fortælle mere om, hvad hududslæt er, og hvad du kan gøre for at forebygge det.

Hvad er udslæt på huden?

Rødmen på huden er et udslæt og viser sig ofte sammen med små skader såsom pletter på udvendige områder. Der er forskellige faktorer, der kan føre til det. Der findes også to typer, og de afhænger af årsagen, farven og hvordan det viser sig.

Kontakteksem

Denne type hududslæt starter som en allergisk reaktion mod et kemisk stof eller en anden fysisk partikel. I dag indeholder næsten alle produkter, du bruger, bestanddele, som kan skabe ændringer eller skader på huden. Nogle eksempler på det er:

  • Sæber.
  • Lotions, kosmetiske produkter og parfumer.
  • Rengøringsmidler.
  • Medicin.

Ydermere er denne type eksem opdelt i to kategorier: Kontakt og allergisk. Symptomerne er identiske, men de har forskellige årsager og forskellige patofysiologier.

Vi er omgivet af kemikalier, der kan give udslæt

Dermatitis er en form for udslæt på huden, der kan give kraftig kløe.

Seboroisk dermatitis

Som påvist i et studie i  Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology så er det et problem, der rammer mellem 1 og 3% af den ellers raske befolkning. Derfor kan man sige, at seboroisk dermatitis er en almindeligt optrædende inflammatorisk lidelse.

Mennesker med denne lidelse har fedtet hud og en hudtone, der spænder fra pink til rød, sammen med gullig afskalning. Indgriben fra talgkirtlerne ved denne lidelse bidrager til dens udvikling.

Symptomer og årsager

Ofte er symptomerne kendetegnet ved opståen af udslæt kløe i huden på et specifikt sted på kroppen. Derudover kan der være erytematøse makulaer, papler, blæner og vabler.

Særligt er seboroisk dermatitis en form for fedtet, gullig hud, som rammer læber, øjenlåg og øjenbryn, hovedbunden og brystet.

Alder, køn, genetisk disponering og stedet, hvor det rammer, er alle faktorer, der gør nogle mennesker mere tilbøjelige til at få udslæt end andre.

Derudover kan denne lidelse forårsages af forskellige aktive partikler. De mest almindelige er infektioner med mikroorganismer og reaktioner på allergener eller kemikalier, som findes i tekstiler, rengøringsmidler og kosmetiske produkter.

Kontakteksem opstår på grund af kemiske skader på huden. Men allergien skyldes i virkeligheden en overfølsom reaktion inden for 48 timer efter, man er udsat for et givent allergen. Nogle af de produkter, der fører til denne form for rødmen, er kortiskosteroider, antihistaminer, antibiotika og solcreme.

Seboroisk dermatitis derimod ser ud til at skyldes svamp eller genetisk disposition. Det er for eksempel tilfældet med gærsvampen malassezia, som er en kommensal svamp, der producerer metabolitter, der irriterer huden.

Derudover er det blevet påvist, at patienter, der lider af andre sygdomme som for eksempel HIV eller som har fået en organtransplantation, er mere tilbøjelige til at få den lidelse.

Udslæt på huden smøres med creme

Hududslæt kan skyldes bakterier, svamp eller endda medicin.

Behandling af udslæt på huden

En af de mest effektive måder at forebygge hududslæt på er ved at være opmærksom på, hvilke stoffer der forårsager allergi, og på den måde undgå kontakt med dem. Det kan dog være svært at tyde benævnelserne af de kemiske bestanddele på produkternes mærkater.

Til at starte med må dermatologer og allergi-eksperter være opmærksomme på, hvilke ingredienser der oftest giver allergi, og hvilke der er flest af i personlige hygiejneprodukter og lægemidler. Det kan nemlig hjælpe dem til at stille en bedre diagnose.

Som det sidste afgøres typen af hududslæt af produktet, mikroorganismen eller den fysiske partikel, der har forårsaget den. Derfor vil den anbefalede behandling også primært afhænge af, hvad der har forårsaget udslættet.

Det kan interessere dig ...
5 lokalbehandlende midler til lindring af udslæt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 lokalbehandlende midler til lindring af udslæt

Der findes mange typer udslæt. De kan være meget generende og kløende, så her er fem lokalbehandlende midler til lindring af udslæt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Karakadze, M.A., Hirt, P.A. and Wikramanayake, T.C. The genetic basis of seborrhoeic dermatitis: a review. J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. (2018) 32(4):529-536.
  • Nguyen, H.L. and Yiannias, J.A. Contact dermatitis to medications and skin products. Clin. Rev. Allergy Immunol. (2019) 56(1):41-59.
  • Grice, Elizabeth A., and Thomas L. Dawson. “Host–microbe interactions: Malassezia and human skin.” Current opinion in microbiology 40 (2017): 81-87.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.