Hvorfor stikker myg mig og ikke andre?

Mens det populære ordsprog siger, at myg kan lide at stikke folk, der har sødere blod, siger undersøgelser, at det faktisk er en genetisk faktor, der tiltrækker dem.
Hvorfor stikker myg mig og ikke andre?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Har du nogensinde spekuleret over: “Hvorfor skal jeg altid være på udkig efter insekter? Hvad er så specielt ved mig, at de vil have mig så meget, hvorfor stikker myg mig i parken eller mens jeg sover? Hvordan kan jeg undgå at blive dækket af myggestik på mine arme og ben?”

Hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at du læser følgende artikel, hvor du vil få nogle nye indsigter fra de interessante oplysninger om dette emne.

Hvordan er en mygs liv?

Dette specifikke insekt lever af blod fra dyr og mennesker, og har en meget travl dagsorden. Til at starte med, er det vigtigt at bemærke, at myg har tendens til at angriber i løbet af timerne ved daggry og skumring.

Det er ved disse to tidspunkter på dagen, når lyset fra solen er mere diffust, og det er mindre varmt udenfor. Det er der, de benytter lejligheden til indsamle føde.

Det er hunnerne, der stikker dig, fordi de har brug for proteiner fra blodet for at lægge æg. Dette er især tilfældet i løbet af deres vigtigste reproduktive periode hvert år. Myggelarver kan udvikle sig overalt, hvor der er vand (damme, søer med videre).

Mandlige myg derimod, lever af nektar, plantesaft og frugtsaft.

2-myggespray

Myg har meget travlt med at finde det rigtige offer til at opfylde deres behov. Det betyder, at de tjekker deres omgivelser meget grundigt før fodring.

Ingen tvivl om du har hørt den irriterende brummen tæt på øret. Det betyder, at en myg kontrollerer dig, for at se om du er et værdigt måltid.

Mens der er et par forskellige måder at afskrække myg fra at spise dig (myggespray, fluesmækkere, ultralyd udstyr, og så videre), hvis den virkelig ønsker at få dig… vil den!

Du har den irriterende myg kredsende om din krop dagen lang, indtil indtil den når sit mål.

3-myggestik

Hvorfor stikker myg nogle mennesker, men ikke andre?

Dette er et af de mest stillede spørgsmål gennem tiderne. Nogle mennesker siger, at de er sødere end andre (dette er en populær teori), mens andre er overbevist om det har mere at gøre med lugten, som din hud afgiver (uanset om den er sød eller ej).

I samme rum eller region kan du finde folk, der bogstavelig talt er blevet ædt af myg, mens andre aldrig har fået et enkelt stik.

Forskellige forskere har forsøgt at komme til bundt i, hvorfor dette sker og optrævle de grunde, der fører til et insekt stikker en person og ignorerer en anden.

Forskere ved University of Nottingham (Storbritannien) og University of Florida hævder, at det er på grund af din genetik.

De viste, at der er en bestemt genetisk komponent, der kan gøre dig mere eller mindre attraktiv for myg.

4-kloeen

Hvorfor stikker myg visse mennesker?

Stikker myg pga. din genetik og hvordan kender de din genetiske makeup? Gennem din kropslugt. Folk der er mindre attraktive for myg, producerer mere frastødende lugte gennem deres hud, og tilsyneladende styres det hele af din genetik.

Forskellen i kropslugt kunne gøre forskellen mellem at være målet for et stik eller ej. Disse undersøgelser blev udført ved hjælp af grupper af enæggede og tveæggede kvindelige tvillinger.

Den første gruppe af identiske tvillinger blev bidt af flere myg end den anden gruppe. Dette indebærer, at “skyld” ligger i genetik, fordi enæggede har større lighed.

Endvidere har yderligere undersøgelser vist, at myg foretrækker at stikke mennesker, der lugter på en bestemt måde generelt.

Gravide kvinder er ofte mål for malariamyg i Afrika, mens folk med mere muskelmasse eller fedtindhold er mere attraktive for stikmyg og myg i almindelighed.

5-flere-stik

Andre teorier har også at gøre med kropslugt, men er baseret på den kuldioxid, som vi udånder ved vejrtrækning. Kuldioxid er koncentreret omkring mennesker, fordi hver gang vi frigiver det, indånder vi.

Et hold af forskere har også meddelt, at folk der akkumulerer en bestemt type bakterier (især stafylokokker) på deres hud, stikker myg oftere. Hvor kommer disse lugte fra?

  • Alkohol
  • Hvidløg
  • Løg
  • Peber
  • Nylontøj
  • Parfume
  • Deodorant
6-myg

Vi har allerede fortalt dig, hvad der sker, når myg inspicerer dig. De bruger lugtesans til at fortolke vores kropslugt, som er mindst delvist relateret til genetik. Men der er stadigvæk en faktor mere! Din kropstemperatur.

Denne forskning offentliggjort af BBC, tyder på at myg er mere taktiske end nogen militær strategi. Når de har målrettet dig ved syn, lugt og temperatur, er de sikre på at holde kursen.

Det hele afhænger af, hvor langt væk de er fra målet. Kropsvarme opfattes normalt fra tæt afstand, og kan i sidste ende udløse angrebet.

Hvordan undgår man myggestik?

Tøm alle beholdere hvor vand kan samle sig (gryder, legetøj, tallerkener).

Brug ikke parfumeret sæbe eller stærke parfumer (undgå hårspray).

Oprethold en ordentlig hygiejne for at holde kropslugten fra, at blive stærk og undgå overdreven sveden.

Gå med tøj der dækker din hud, og undgå lyse eller mørke farver.

Sluk lyset i dit værelse.

Åbn ikke vinduerne i skumringen.

Brug myggenet til din seng, vinduer og døre.

Brug myggespray, creme og frastødere.

Stikker myg ofte dig? Så ved du hvorfor og hvordan du skal undgå dem.

Det kan interessere dig ...
Sådan bruger du B1-vitamin til myggespray
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan bruger du B1-vitamin til myggespray

Selv om der findes en række kemiske insektsprays, er der også mere naturlige midler. Du kan for eksempel bruge B1-vitamin til myggespray.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández-Grandon, G. M., Gezan, S. A., Armour, J. A. L., Pickett, J. A., & Logan, J. G. (2015). Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
  • Van Breugel, F., Riffell, J., Fairhall, A., & Dickinson, M. H. (2015). Mosquitoes use vision to associate odor plumes with thermal targets. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.06.046
  • Mosquito bites. Clínica Mayo. (2018). Recuperado el 17 de marzo de 2020.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.