Hvorledes allergier har udviklet sig

Forekomsten af allergi er vokset globalt, især hos unge personer. Men hvordan har allergier udviklet sig på et evolutionært niveau hos mennesker? Find ud af det i denne artikel!
Hvorledes allergier har udviklet sig

Sidste ændring: 17 september, 2020

Mange personer har oplevet en allergisk reaktion. Disse former for reaktioner bliver mere og mere gængse, eftersom der skønnes, at 30 til 40% af verdens befolkning har lidt af allergi på et tidspunkt. Men hvordan er det, at allergier har udviklet sig?

Det er ikke udelukkende dårlige nyheder, uanset hvor generende de kan være, kan allergier have en unik evolutionær betydning.

Allergier er en reaktion i immunsystemet mod et substans, som generelt er harmløst for værten, hvilket manifesteres ved karakteristiske tegn og symptomer, når man udsættes for det. Antistofferne i immunsystemet hos personen, der lider af denne tilstand, genkender harmløse substanser i miljøet som potentielt farlige.

Den reagerer derfor ved at udskille dem. Dette forårsager betændelse af forskellige grader i bihulerne, huden og fordøjelsessystemet, blandt andet.

Det er derfor, tilstedeværelsen af allergier får os til at undre os over, hvorfor vores immunsystemer boykotter os i harmløse situationer. For at kende mere til dette, vil vi nedenstående tale om allergiers rolle i den menneskelige evolution og udvikling.

Hvorledes allergier har udviklet sig

Det sande formål med allergiske reaktioner fortsætter med at være et emne til debat og forskning i dag. Hypotesen om hygiejne antyder, at allergier har spredt sig globalt på grund af mangel på eksponering for virkelige patogener.

Et studie udgivet i Plos Computational Biology nævner, at proteiner fundet i elementer, som har daglig kontakt med mennesker, er lig dem, der findes i kroppens parasitter.

Mangel på aktivitet i immunsystemet i kontakt med denne type harmløse organisme kunne få den til at genkende et hvert andet lignende signal som en potentiel fare, hvilket forårsager den omtalte reaktion.

Det førnævnte studie har beviser til at opbakke denne hypotese:

  • Forskningsteamet overvågede, i et laboratorie, reaktionen af antistoffer på et protein fra en art af parasit, Schistosoma mansoni. Det omtalte protein var meget lig det, der er tilstede i  birkepollen.
  • De samme antistoffer, der var ansvarlige for at fjerne parasitproteinet, var dem, der reagerede på birkepollen.

Selvom disse resultater er simple, giver de masser af informationer. Mangel på reelle alarmer får immunsystemet til at lave sine egne.

Kvinde pudser næse

Et svar, der måske ikke er så tilfældigt

Vi kunne holde os til denne mulige forklaring, eftersom den synes overbevisende og videnskabeligt bevist. Andre forsvarer dog andre teorier.

Nogle studier samlet i denne artikel udgivetScientific American Journal antydede, at disse reaktioner slet ikke er tilfældige. De mener, at allergier kunne beskytte os fra toksiner, der er til stede i miljøet.

  • I et af studierne, blev mus eksponeret for små doseringer af gift. Efter adskillige uger, blev de eksponeret for mere koncentrerede doseringer af gift. Eksperterne indsprøjtede kun nogle af musene med den koncentrerede dosering.
  • Musene, der havde været eksponeret for små doseringer, havde fået meget bedre immunreaktioner på den koncentrerede dosering end dem, der ikke havde fået indsprøjtninger til at starte med.
  • Eksponering for doseringen til at starte med fik musene til at udvikle specifikke allergene antistoffer, som forberedte dem på mere seriøse fremtidige scenarier.

Hvad kunne dette betyde?

Hvis vi fortolker disse resultater, er det ikke urimeligt at tænke, at gennem opkast, stakåndethed og andre symptomer, forbereder vores kroppe sig på reelt farlige situationer.

Vores immunsystemer kunne forberede sig på andre mere seriøse fremtidige reaktioner, og på samme tid kommunikere, at vi bør prøve at undgå disse allergifremkaldende substanser.

Denne teori antyder, at allergier har udviklet sig som evolutionære mekanismer i mennesker. Baseret på erfaring med harmløse substanser, som en art, kunne vi have lært at undgå mere risikable situationer. Derudover, kunne disse små allergiske episoder træne immunsystemet mod seriøs fare.

Kvinde nyser i ærme som symbol for, hvordan allergier har udviklet sig gennem årene

Denne artikel vil måske interessere dig: 6 æteriske olier, der kan dæmpe symptomerne på allergier

Hvorledes allergier har udviklet sig – et ubesvaret spørgsmål

Som du har set igennem denne artikel, er der adskillige teorier med hensyn til udviklingen af allergier. Der er ingen sikkerhed eller fakta, men i stedet forskellige måder at fortolke et globalt fænomen på.

Alligevel, forbliver den sande årsag bag udviklingen af allergier ukendt.

Det kan interessere dig ...
En luftrenser kan hjælpe med at bekæmpe pollenallergi
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En luftrenser kan hjælpe med at bekæmpe pollenallergi

En luftrenser hjælper med at filtrere og effektivt fjerne pollen, der er til stede i hjemmet. På den måde kan man bekæmpe pollenallergi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.