Sådan kan du bruge næsesprays korrekt

I denne artikel fortæller vi dig meget mere om næsesprays, og hvordan de anvendes korrekt.
Sådan kan du bruge næsesprays korrekt

Sidste ændring: 19 november, 2020

Administrering af medicin gennem næsevejen er en ofte anvendt teknik, fordi det er nemt at håndtere og det tilbyder mange fordele i forhold til andre metoder. I denne artikel fortæller vi dig mere om at bruge næsesprays.

Din krop kan absorbere medicinen bedre, når den inhaleres. Det skyldes, at den passerer direkte ned i lungerne og næseslimhinden, hvilket reducerer antallet af bivirkninger.

Læger bruger i stigende grad denne rute til at administrere medicin. Vi fortæller dig mere om det i denne artikel.

At bruge næsesprays: Et alternativ til administrering af medicin

Tegning af slim i næse

Næseslimhinden er fuld af små blodkar. Hvis et lægemiddel påføres direkte i form af næsedråber, vil det derfor virke lokalt. Men hvis det skal have en overordnet effekt i luftvejene, anbefaler læger næsesprays med mikropartikler af stoffet.

Men det er ikke alle patienter, der kan bruge den orale rute til at tage medicin. Næsesprays er for eksempel bedst for ældre mennesker, der har problemer med at synke, eller til babyer, som har en risiko for at blive kvalt.

Hvis patienten ikke er i stand til at trække vejret ordentligt (hvis man for eksempel har problemer med respirationsinsufficiens eller hvis et barn simpelthen ikke har færdigudviklede lunger), kan man bruge forstøvermedicin og en maske til at inhalere passivt uden at skulle gøre en indsats.

Hvilke former for medicin kan gives via næsespray?

Nedenfor kan du finde ud af, hvad der er de mest anvendte former for medicin og hvilken slags sygdomme de er nyttige imod:

  • Steroider. I dette tilfælde hentyder vi til intranasale steroider. De er den sidste mulige behandling af høfeber. Deres effektivitet er yderst høj, selv i vanskelige tilfælde, når der er et kronisk problem.
  • Antihistaminer. Disse blokerer frigivelsen af histamin, hvilket er stoffet, der spiller en vigtig rolle i udviklingen af allergiske processer. Det er sprays, der frigøres i næseslimhinden. Læger bruger dem til at behandle høfeber. Da histaminer er vasodilaterende, bruger læger dem også sommetider til at lindre andre former for høfeber. De kan kombineres med intranasale steroider for at opnå de bedste resultater.
  • Alfa-blokkere. Dette er de mest velkendte former for sprays.

Hvordan kan man bruge næsesprays korrekt?

Mand har en tilstoppet næse og behov for at bruge næsesprays

Fremgangsmåden er meget simpel og kræver ikke nogen former for forberedelse. Patienten skal sidde ned for at gøre det nemmere at læne nakken helt tilbage. Derudover er der ikke yderligere anbefalinger.

Fremgangsmåde

1. Patienten skal først og fremmest have god næsehygiejne. Dette forhindrer mikroorganismer i at komme ind i den indre del af slimhinden.

2. Derefter skal spidsen placeres i næseboret. Man skal være forsigtig med, at man ikke rører ved næseborets væg. Det er bedre at pege hætten mod midten, så medicinen ikke går til spilde.

3. Det næste trin er at frigive medicinen, mens man trækker vejret gennem munden. Det forhindrer en i at nyse, og det hjælper medicinen med at forblive i det korrekte område. Medicinen kan ryge ned i halsen, hvis man ikke trækker vejret korrekt ved at bruge munden, mens nakken er lænet tilbage.

4. Afslutningsvis skal man forblive i denne stilling i et par minutter; derved kan medicinen absorberes korrekt.

Det er normalt at hoste, efter man har brugt næsespray eller næsedråber, så bare rolig.

Hvis hosten dog forværres eller hvis der opstår andre luftvejssymptomer såsom følelsen af manglende åndedræt, vejrtrækningsvanskeligheder mv., kan det skyldes en allergisk reaktion. I dette tilfælde skal man tage til lægen, så han eller hun kan se nærmere på det.

Overvej at udføre en allergitest på medicinen, før du tager den. Men i de fleste tilfælde skyldes hoste dog en overfølsom reaktion.

Det kan interessere dig ...
Bekæmp forkølelser med honning og ingefærsirup
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bekæmp forkølelser med honning og ingefærsirup

Egenskaberne i denne hjemmelavede honning og ingefærsirup er gode til at forebygge og lindre symptomerne på forkølelser uden kemikalier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.