Hypermagnesiæmi - høje magnesiumniveauer

Hypermagnesiæmi er en medicinsk tilstand, der kan føre til alvorlige, endda dødelige, konsekvenser. Det sker normalt for personer, der oplever nyresvigt, selvom det også påvirker dem, der tager for meget magnesium via kosttilskud eller medicin.
Hypermagnesiæmi - høje magnesiumniveauer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hypermagnesiæmi sker, når der er en alt for høj koncentration af magnesium i blodet. Den normale værdi for en voksen er 1,5 til 2,5 mEq/L. Læger diagnosticerer en person, som har denne tilstand, når de overskrider det ovennævnte interval i laboratorieundersøgelser.

Tilstedeværelsen af ​​hypermagnesiæmi indebærer en hydroelektrolytisk ubalance i kroppen. Magnesium er en af ​​kroppens elektrolytter. Målet med en elektrolyt er at producere en elektrisk ladning, når den opløses i kropsvæskerne. Dog har det meste magnesium i kroppen ingen elektrisk ladning.

Under alle omstændigheder er hypermagnesiæmi en sjælden tilstand, forbundet med nyreproblemer i de fleste tilfælde. De mest almindelige tilfælde sker således hos dem, der oplever nyresvigt.

Magnesium i kroppen

Magnesiumklorid

Magnesium er et grundlæggende element for alle levende væsener. Det er et mineralnæringsstof, der er vigtigt for livet. Derudover er det til stede i alle kropsceller og spiller en vigtig rolle i deres balance og funktion.

Der er mere end 300 enzymer, der kræver magnesium for at udføre nogle af dets vigtigste funktioner. I princippet regulerer cellerne strømmen af ​​magnesium. Derefter aktiverer og modererer nævnte element forskellige biokemiske reaktioner i kroppen.

At holde magnesiumniveauer normale er vigtigt for menneskers sundhed. Enhver mangel eller overskud af dette element kan således give anledning til hjerte- og nervesystemproblemer. Af disse grunde er hypermagnesiæmi en følsom tilstand, der kan have alvorlige negative konsekvenser.

Årsager til hypermagnesiæmi

Nyrerne er de organer, der er ansvarlige for udskillelse af magnesium. Så enhver unormal tilstand eller skade på disse organer kan føre til hypermagnesiæmi. De vigtigste årsager hertil er:

 • Nedsat nyrefunktion – dette er den hyppigste årsag til hypermagnesiæmi, da nyresvigt forhindrer, at magnesium udskilles normalt.
 • Overdreven brug af nogle lægemidler, såsom afføringsmidler, antacida eller nogle kosttilskud.
 • Nogle kemoterapibehandlinger, der kan føre til udvikling af tumorlysesyndrom. Dette får til gengæld magnesiumniveauer til at stige.
 • Alvorlige, omfattende forbrændinger
 • Andre kroniske tilstande såsom hypothyreoidisme og Addisons sygdom.

Symptomer og diagnose

Illustration af hypermagnesiæmi

Læger bruger blodprøver til at diagnosticere hypermagnesiæmi. Der er normalt ikke genkendelige symptomer, når magnesiumniveauer kun er lidt forhøjede. Men hvis magnesiumindekset fortsætter med at stige, er det meget sandsynligt, at følgende symptomer vises:

 • Muskelsvaghed
 • Opkast og kvalme
 • Hovedpine
 • Uregelmæssig eller langsomt hjerteslag
 • Ansigtsvarme og rødme
 • Døsighed
 • Svimmelhed, besvimelse og/eller langsomme reflekser
 • Langsom vejrtrækning

Muskellammelse

Hvis en person, der har hypermagnesiæmi, falder i søvn, og det er umuligt at vække dem, og de også har svært ved at bevæge sine arme og ben, skal du straks tage dem til hospitalet. Du skal også kontakte lægen så hurtigt som muligt, hvis deres vejrtrækning og hjertefrekvens er langsom. Eller hvis de oplever døsighed og muskelsvaghed.

Hypermagnesiæmi behandling

Behandlingen af ​​høje niveauer af magnesium i blodet afhænger af, hvad der forårsager det. Mennesker med nyresvigt, som er den mest ramte gruppe, skal følge nøje medicinsk kontrol med hensyn til den medicin, de tager. Faktisk skal de have streng kontrol over deres generelle sundhedstilstand. Disse tilfælde kræver normalt dialyse.

Nyredialyse er en behandling, der hjælper nyrerne med at eliminere nogle kemikalier og affald fra blodet. Dette er hovedsageligt, når nyrerne ikke selv kan udføre denne funktion. Der er tidspunkter, hvor dialyse ikke er nødvendig, og farmakologisk behandling er nok til at rette op på situationen.

Normalt ordinerer en læge calciumgluconat eller diuretika til denne tilstand. Patienter skal tage det præcis som angivet. Generelt bør de holde sig væk fra afføringsmidler og antacida med magnesium. Hvis en person er tilbøjelig til forstoppelse, skal de også regulere deres situation gennem en afbalanceret diæt rig på fiber.

Du skal altid konsultere din læge med hensyn til alle medikamenter, du bruger, selvom de er receptfri. Du skal også kun tage kosttilskud, der indeholder magnesium, under medicinsk tilsyn. Opbevar som altid medicin utilgængeligt for børn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.