Hvad er receptpligtige opioider, og hvad anvedes de til?

Læger ordinerer undertiden receptpligtige opioider, fordi de er stærkt smertestillende. Den bedst kendte form er morfin, men der findes mange andre.
Hvad er receptpligtige opioider, og hvad anvedes de til?
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Receptpligtige opioider er en gruppe medicin, der interagerer med opioidreceptorer i nervesystemet. Den farmakologiske virkning forekommer som et resultat af denne forening og lindrer således smerter. Men ved du, hvad der er de vigtigste årsager til, at en læge ordinerer opioider?

Opioider er sikre medikamenter, men de kan føre til afhængighed. Så når en person har indtaget en høj mængde, bliver deres krop vant til stoffet og kræver i stigende grad en større mængde for at få den samme effekt.

De mest almindeligt anvendte forbindelser er hydrocodon, oxycodon, morfin og kodein. Der findes mange flere, men disse har den største sikkerhedsmargin.

Hvad anvendes receptpligtige opioider til?

Eksempel på receptpligtige opioider i pilleform

Folk bruger receptpligtige opioider til at lindre alvorlige smerter og øjeblikkeligt forbedre en persons livskvalitet. Deres virkningsmekanisme modulerer den smertefulde stimuli i nervesystemet ved at interagere med opioidreceptorer.

Som et resultat af denne kædereaktion falder eller forsvinder den intensitet, hvormed kroppen opfatter smerte, eller den forsvinder fuldstændigt.

Læs også: Smertelindrende midler mod reumatoid artritis

Det første opioid, der nogensinde blev brugt til dette formål, var morfin. Læger bruger en skala, der tager morfin som udgangspunkt (det vil sige, morfin er værdien 1). Derefter angiver et tal, procenten for medicinens effekt, for at beregne den smertelindrende effekt af et opioid.

Opioidreceptorer er proteiner placeret på overfladen af ​​cellerne i det centrale nervesystem (såsom i hjernen, rygmarven osv.). Og de fortsætter langs fordøjelseskanalen.

Mekanismen for afhængighed findes nøjagtigt i disse molekyler, da nye receptorer syntetiseres med hver dosis takket være aktiveringen af ​​genet, der er ansvarligt for kodning af informationen for det bestemte protein.

Det aktiverende signal moduleres med flere receptorer, og det bliver derfor stadig mere nødvendigt at hæve dosis. Dette er for, at flere partikler kan binde til overfladeceptorer for at forårsage den ønskede effekt.

Hvorfor ordinerer en læge dem?

Piller på bord

Smerter er den vigtigste grund til, at læger ordinerer opioider. Når en person er i kronisk smerte, forekommer psykiske og fysiske ændringer og forværrer deres livskvalitet.

I disse typer situationer er det eneste alternativ at ordinere mindre opioider. Den smertestillende virkning af denne undergruppe af stoffer er moderat, men de er lettere at håndtere.

Imidlertid kan større opioider administreres, når en person har intens akut smerte. Denne medicinfamilie er mere potent, men de har en meget smal terapeutisk margin, så afhængighed er meget sandsynligt.

Uanset hvilke receptpligtige opioider du får, skal du kun indtage den mængde, der er angivet af din læge, da det er den eneste måde at undgå bivirkninger på. Disse former for medicin administreres strengt under medicinsk tilsyn. Ud over dosis skal du respektere intervallet mellem hver dosis og pauser fra dem.

Læs også: Sådan behandler du hovedpine uden medicin

Bivirkninger af receptpligtige opioider

Som nævnt ovenfor er den største ulempe her risikoen for medikamentafhængighed. Alligevel ordinerer læger disse former for medicin, når der ikke er noget andet smertestillende alternativ. En anden ting at huske på er det almindelige misbrug af disse stoffer til rekreativt brug.

I denne henseende har mennesker ingen medicinsk begrundelse for at bruge dem bortset fra den “behagelige” fornemmelse, der bliver produceret af dem, og det er det, der skaber afhængige personer. Når dette sker, er afhængigheden allerede så stor, at en person får abstinenser, hvis de holder op med at tage dem.

Som det sidste, skal du bemærke, at på trods af deres dårlige omdømme, er opioider meget nyttige, ikke kun for deres fantastiske evne til at lindre smerter, men også til at forbedre en persons humør.

Folk genvinder funktionel kapacitet og kan udføre opgaver normalt, når smerte er ude af ligningen. Dette er meget vigtigt hos mennesker med kronisk sygdom, fordi det også forbedrer deres mentale helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.