8 fordele ved vand, som du sikkert ikke kendte

Drikkevand har fantastiske sundhedsmæssige fordele, som de fleste mennesker ikke kender til. Udforsk de fantastiske fordele ved vand, og begynd at drikke mere!
8 fordele ved vand, som du sikkert ikke kendte

Sidste ændring: 26 august, 2022

Du har sikkert hørt og læst om de fantastiske fordele ved vand mange gange. Faktisk har det mange sundhedsmæssige fordele, da vores krop i høj grad består af vand.

Generelt anbefaler eksperter at drikke mellem 6 og 8 glas vand om dagen, da dette ikke kun holder os hydreret, men også bidrager til, at vores krop fungerer korrekt, og endda til skønheden i vores hud og hår.

Desuden anses vand for at være den næstmest uundværlige ting til at leve efter ilt, da det er involveret i alle de enkelte livsprocesser, der finder sted i vores krop. Faktisk består op til to tredjedele af vores kropsvægt af vand.

  • 85 % af vores hjerne består af vand.
  • 22% af vores knogler består af vand.
  • 83 % af vores blod er vand.
  • 75 % af vores muskler består af vand.

De fantastiske fordele ved vand for helbredet

Med tanke på, at vand er vigtigt for, at vi kan føle os godt tilpas, energiske og vitale, er her de utrolige fordele ved vand, så du kan blive tilskyndet til at indtage det i det rette omfang (mindst 2 til 2,5 liter om dagen eller 6 til 8 glas).

1. At drikke nok vand bidrager til vægttab

Kvinde nyder fordele ved vand

Vand er vigtigt for vægttab, da det hjælper os til at føle os mætte og bidrager til et godt stofskifte. Desuden erstatter vand sodavand og juice på flaske, som normalt indeholder en masse sukker og kalorier.

Vand indeholder ingen kalorier, ingen kulhydrater og intet sukker. Når vi drikker vand, øger vi stofskiftet. Takket være dette kan vi få et bedre resultat, hvis vi ønsker at tabe os.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse dette: De 3 bedste kornsorter til vægttab

2. Fordele ved vand: Det er godt for nyrerne

For at nyrerne kan fungere korrekt, er det nødvendigt at drikke nok vand.

Når vi drikker vand, hjælper det med at fortynde de salte og mineraler, som kroppen danner sten af, som kommer ud gennem urinen. Når en person på den anden side ikke drikker nok vand, har vedkommende en tendens til at udvikle nyresten.

3. Det forebygger kognitive svigt

Mand drikker vand af glas

Hvis du har problemer med koncentration og hukommelse, drikker du måske for lidt vand. Ifølge en britisk undersøgelse offentliggjort i Journal of Nutrition kan mangel på vand påvirke vores hjerner.

Forskerne viste, at dehydrering kan forårsage kognitive problemer såsom hukommelses- og opmærksomhedsforstyrrelser, utilstrækkelig reaktion på visse visuelle stimuli og humørforstyrrelser.

4. Det er godt for hjertesundheden

En undersøgelse fra Adventist Health Study viste, at kvinder, der drikker mere end fem glas vand om dagen, kan reducere deres risiko for hjertesygdomme med op til 41 % sammenlignet med dem, der kun drikker et eller to glas om dagen.

På samme måde kan mænd reducere deres risiko for koronar hjertesygdom med op til 54 %, hvis de drikker mere end fem glas vand om dagen. Personer, der er i risiko for hjertesygdomme, bør drikke vand som en forebyggelsesmetode.

5. Flere fantastiske fordele ved vand: Det forbedrer fordøjelsen og bekæmper forstoppelse

Kvinde på toilet har forstoppelse

At drikke nok vand og få nok fibre er ideelt til at bekæmpe forstoppelse, som også ofte er et resultat af dehydrering.

Fordøjelsessystemet kræver en vis mængde vand for at kunne fordøje ordentligt. Når en person drikker vand ofte, kan det reducere halsbrand og tarmproblemer. Vand sammen med fibre er ideelt til at bekæmpe forstoppelse, som også ofte er resultatet af dehydrering.

Når en person på den anden side ikke hydrerer nok, absorberer tyktarmen vand fra afføringen, hvilket gør den vanskeligere at komme af med. Derfor skal du drikke vand for at undgå forstoppelse.

6. Det er ideelt til en sund og strålende hud

Når vi drikker vand, bidrager vi også til at få en sundere, mere strålende og ungdommelig hud. Vand spiller en meget vigtig rolle i forhold til at fugte huden og forbedrer også elasticiteten.

Desuden fremmer det at drikke nok vand afgiftning og rensning af blodet, hvilket afspejles i et rent ansigt med mindre akne.

7. De fantastiske fordele ved vand går hånd i hånd med større vitalitet

En af de almindelige årsager til træthed i løbet af dagen er let dehydrering. I disse tilfælde føler vi os mere trætte og har hovedpine, som kan påvirke vores adfærd og energiniveau.

Når vi drikker vand, hjælper det kroppens stofskifteprocesser til at foregå korrekt. Disse tjener til at få energi og vitalitet.

8. De fantastiske fordele ved vand: Det regulerer kropstemperaturen

Veltilpas kvinde på strand

Vand er afgørende for at regulere kropstemperaturen, især efter fysisk aktivitet, når du sveder. Når sveden fordamper, køles kroppen ned. Når vi mister for meget vand som en del af sveden, øges risikoen for varmeudmattelse, så det er nødvendigt at drikke vand for at holde sig hydreret og præstere bedre under træning.

Afslutningsvis skal vi drikke vand i den rigtige mængde, for at vores krop og sind kan fungere korrekt. Hvis du endnu ikke har opdaget fordelene ved vand, anbefaler vi, at du begynder at drikke 6 til 8 glas om dagen. Du vil mærke forskellen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
  • Coyle, E. F. (2004). Fluid and fuel intake during exercise. In Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/0264041031000140545
  • Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: The physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111
  • Masento, N. A., Golightly, M., Field, D. T., Butler, L. T., & van Reekum, C. M. (2014). Effects of hydration status on cognitive performance and mood. British Journal of Nutrition111(10), 1841-1852.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.