Hvordan kan man anvende filosofi i hverdagen?

Filosofi handler om langt mere end akademiske studier. Det er til stede i alles hverdag. Vil du vide hvor og hvornår? Her er detaljerne!
Hvordan kan man anvende filosofi i hverdagen?

Sidste ændring: 07 juli, 2022

Etymologisk set betyder ordet filosofi “kærlighed til visdom”. Mange mennesker antager imidlertid, at denne viden er begrænset til teoretiske og akademiske studier. Filosofi omhandler imidlertid meget mere. Tro det eller ej, men vi anvender alle filosofi i hverdagen.

I denne forstand er små børn store filosoffer, da de opretholder en position med nysgerrighed over for verden og konstant stiller spørgsmålstegn ved tingenes hvorfor eller hvordan.

På samme måde filosoferer voksne også, når vi er bekymrede over livet, når vi genovervejer hverdagssituationer, eller når vi indtager berettigede holdninger baseret på en ramme af overbevisninger.

Hvordan kan man anvende filosofi i hverdagen?

Ifølge den tyske filosof Wolfram Eilenberger har vi alle en filosofi, uden hvilken vi ikke kunne leve vores liv. Det omfatter trods alt meget generelle idéer om, hvem vi er, hvem andre er, hvordan handlinger var i fortiden, og hvordan de vil være i fremtiden.

Derfor siger denne tænker, at idéen om at anvende filosofi i hverdagen ikke er så udbredt, men at filosofien allerede er der. Den har altid været med os. Vi skal bare erkende, hvor den er, og hvornår den sker.

I overensstemmelse med det, som Eilenberger bekræfter, er det en realitet i livet, at vi alle filosoferer. Men de fleste mennesker er simpelthen ikke klar over, at de gør det.

Vi anvender for eksempel filosofi i hverdagen, når vi spørger os selv, hvordan vi skal forstå andre og samfundet, når vi stiller spørgsmålstegn ved meningen med vores liv, eller når vi reflekterer over, hvilke handlinger der er de mest korrekte i en given situation.

Når det er sagt, begynder det filosofiske arbejde med tvivl. Derfor kan enhver samtale, der er flydende, bred og berigende om et bestemt emne, være filosofisk. Selv individuel refleksion, der er et produkt af rastløshed, er også en filosofisk handling.

Det er dog ikke nok bare at være rastløs. Det afgørende er ifølge Eilenberger, at vi må tage vores egne spørgsmål alvorligt. Det er der, filosofien virkelig begynder.

Mange mennesker har spørgsmål, stiller dem måske, men lægger dem så væk. De tager ikke deres tvivl og spørgsmål alvorligt. Når nogen vender det om, begynder de at filosofere.

Kvinde tænker over anvendelsen af filosofi i hverdagen

At stille spørgsmål er det første skridt, men derefter må man gå videre til tanker, der hjælper os med at søge svar.

Vi tror også, at du vil finde denne artikel interessant: Vigtige lærdomme af Konfutse om psykologi og filosofi

7 filosofiske aktiviteter, du kan lave hver dag

At erkende, at vi kan anvende filosofi i hverdagen kan føre os til et bedre liv og gøre os mere bevidste om vores tanker, handlinger og følelser. Det kan også være med til at gøre os mere rolige, når vi står over for tilværelsens realiteter.

Mange mennesker, der ønsker at nærme sig filosofien, gør det gennem bøger og teorier, hvilket kan være overvældende og lammende. Ifølge Eilenberger er en god start biografier og breve af filosoffer, der giver et indblik i, hvorfor deres tanker var vigtige for dem.

Derudover anbefales det at sætte sig ind i sin egen kontekst. Se, hvordan verden ser ud i dag, sæt spørgsmålstegn ved og genovervej idéer, der kan være med til at gøre den til et bedre sted. For at gøre dette er der her nogle konkrete aktiviteter, der kan hjælpe dig med denne opgave.

1. Stil spørgsmålstegn ved dine overbevisninger

Ifølge filosofiprofessor Eduardo Infante har filosofi mere at gøre med at stille spørgsmål end med svaret. Med andre ord er det en kærlighed mere til at stille spørgsmål end til at svare.

Ved at stille spørgsmål river vi trods alt mentale mure, fordomme og dogmer ned. På denne måde bekræfter Infante, at filosofi kan være den bedste modgift mod dumhed og dogmatisme.

Siden barndommen bliver vi undervist i og tilegner os et sæt overbevisninger, som vi ikke sætter spørgsmålstegn ved og antager som værende sandheder. Når vi når voksenalderen, fastholder vi mange forældede, begrænsende og skadelige tanker uden at give os selv mulighed for at antage andre synspunkter.

Infante inviterer sine studerende til at give udtryk for deres bekymringer om livet og tilbyder dem de svar, som forskellige forfattere inden for filosofien har bidraget med på disse spørgsmål. Nogle af disse er normalt følgende:

  • Guds eksistens.
  • Meningen med livet.
  • Ondskab i verden.
  • Mobning.
  • Kærlighed.
  • Vores ansvar over for naturen.
  • Feminisme.

Du har sikkert haft bekymringer om et af disse emner. Vælg et af dem og læg mærke til, hvad du tænker omkring det.

Stil derefter dig selv spørgsmålet: “Hvad nu hvis det ikke er sådan, som jeg tror?” Undersøg derfra, hvad andre tænkere har sagt, eller spørg dine venner om deres holdninger til emnet.

2. Hjælp andre, men vid, hvorfor du gør det

Lad os antage, at du ønsker at donere et bestemt beløb til en velgørenhedsorganisation. Hvilken en skal du vælge? En, hvis navn du er bekendt med? Eller en, der er ramt af en katastrofe?

Der findes en filosofisk strømning kaldet “velgørenhed”, hvis fortalere mener, at vi alle bør give alt det ekstra, vi har, til en velgørende organisation. Dette er også kendt som effektiv altruisme.

Dets fortalere mener, at donationer, uanset hvor små de er, kan hjælpe meget mere, end vi tror. Generelt set er det dog vigtigt , at vi overvejer, hvor vores hjælp har størst rækkevidde, når vi ønsker at gøre en altruistisk handling.

I sin bog “Doing Good Better” råder Oxford University-filosoffen William MacAskill os til at spørge os selv, om vi virkelig hjælper et område, der er glemt og har brug for ressourcer, eller om vi donerer, når der sker en katastrofe.

3. Lær at kontrollere dine følelser

I lang tid troede man, at nøglen til en klog mand eller kvinde var at holde sig væk fra følelser og afvise dem. De blev set som en plage, der afbrød et lykkeligt liv eller førte til en smertefuld tilværelse.

Dette ændrede sig med romantikkens fremkomst. Følelser blev ikke længere betragtet som dårlige, men som det vigtigste i livet.

Vi mener, at nøglen er hverken at indtage den ene eller den anden holdning. Følelser bør ikke afvises. Men det er heller ikke en god idé at give dem frit spil uden nogen form for kontrol. En god håndtering af følelser er et afgørende aspekt for vores velbefindende.

4. Tænk dig om, før du deltager i en kontrovers på sociale netværk

I dag er sociale netværk et tveægget sværd. Selv om de er et middel til at komme i kontakt med verden og få vores idéer ud til mange mennesker, er de også blevet brugt til at bagvaske, skade, true eller såre andre mennesker, der mener noget andet.

Er det det værd at tjene et par retweets, selv om det er på bekostning af at ydmyge eller fornærme nogen? Er det ikke bedre at invitere den pågældende person til en dialog? Dette går hånd i hånd med kontrol af følelser. Det kræver følelsesmæssig intelligens at opnå dette.

5. Tag et gennemtænkt valg

Et godt eksempel på, hvordan man kan anvende filosofi i hverdagen, er ved at stemme ved valg. Det er trods alt ledere, der vil træffe beslutninger, som kan påvirke vores livsstil betydeligt. Derfor skal beslutningen tages med ansvarlighed.

Et filosofisk spørgsmål, der gælder for disse øjeblikke, er, om vi ønsker at hjælpe med at skabe et mere retfærdigt samfund eller foretrækker at styrke den individuelle frihed.

Ligeledes er det vores pligt at lytte til vores kandidater, udspørge dem og undersøge deres holdninger og tanker. På baggrund heraf kan vi træffe kvalificerede beslutninger. Hvis du ikke ved, hvad en bestemt politisk strømning består af, er det ligeledes vigtigt at finde ud af det og overveje, om det er den bedste løsning for samfundet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også kunne lide at læse: Tid fra et filosofisk perspektiv

6. Reflektér over døden ved at anvende filosofi i hverdagen

De fleste mennesker er bekymrede over døden, fordi det er en uundgåelig kendsgerning, og vi ved ikke, hvad der kommer efter den. Mange filosoffer har skrevet om det. Epikur nævner for eksempel, at frygten for døden er irrationel, da vi efter døden ikke vil føle noget som helst.

Ud over de enkelte tænkeres refleksioner over dette emne kan kendskabet til de forskellige synspunkter hjælpe os med at håndtere den angst, som livets afslutning skaber. Marcus Aurelius hævder for sit vedkommende, at det at tænke på vores egen død får os til at foretage små daglige justeringer.

En interessant aktivitet er den, som professor Eduardo Infante foreslår, hvor han beder sine studerende skrive deres egen gravskrift. Denne øvelse kan få os til at reflektere over, hvordan vi fører vores liv, og om det er i overensstemmelse med det, vi ønsker at opnå, inden vi dør.

Mand sidder på gynge og ser på solnedgang

Tanker om døden er filosofiske. At reflektere over det kan være med til at ændre vores liv.

7. Lyt, gå i dialog og integrér andre synspunkter

Sokrates brugte dialog til at skabe viden. Hvis vi ønsker at anvende filosofi i hverdagen, hvad er så bedre end dette værktøj?

Mange mennesker deltager i samtaler, men lytter faktisk ikke til, hvad en anden har at bidrage med eller sige. I stedet tænker de som regel bare på deres næste svar eller lytter kun til det, der interesserer dem.

Det giver dem ikke mulighed for at integrere andre perspektiver, der kan berige deres viden om livet. På den måde lever de i deres egen verden og tror, at deres idéer er den eneste måde at se tingene på.

Der er intet mere kontraproduktivt end dette, da det skaber intolerance, had og polarisering. Husk på, at integrationen af andres viden gør os friere.

Anvend filosofi i hverdagen for en bedre verden

Med alt det, der er blevet sagt indtil nu, kan vi se, at ingen af os er fremmede for filosofi. Hvis vi desuden lærer at bruge den bevidst, kan de ændringer, som den bringer til vores liv, være til stor gavn for verden. Husk, at det ikke er nødvendigt at være intellektuel eller at have læst alle Aristoteles’ værker for at kunne filosofere.

Det kan interessere dig ...
Hvad er filosofi, og hvorfor er det vigtigt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er filosofi, og hvorfor er det vigtigt?

I dag er det almindeligt, at mange mennesker ikke kender vigtigheden af filosofi. Hvis du er en af dem, så læs denne artikel!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.