10 invasive planter, der kan skade din have

Vidste du, at der er en række planter, der kan skade din have og miljøet, afhængigt af hvor du bor? Lær om de mest almindelige invasive arter, og hvad du kan gøre ved dem her.
10 invasive planter, der kan skade din have

Sidste ændring: 26 august, 2022

Invasive arter er blevet en fare for økosystemerne verden over. Dette er et begreb, der kan bruges om både plante- og dyrearter. I denne artikel forklarer vi, hvad invasive planter er, hvilke konsekvenser det har, hvis du har dem i din have, og hvilke der er mest almindelige i forskellige lande.

Allochtone eller eksotiske planter er arter, der er blevet bragt til andre økosystemer, som er anderledes end deres oprindelsessted. I princippet er det ikke et problem i sig selv. Faktisk kaldes eksotiske planter, der ikke udgør nogen risiko, for naturaliserede.

Nogle fremmede planter er imidlertid blevet invasive. De har således en stor evne til at kolonisere de områder, hvor de bliver plantet, og fortrænge andre hjemmehørende arter ved at stjæle næringsstoffer eller tage plads fra dem, så de kan vokse. Det betyder, at de meget let formerer sig.

Konsekvenserne af at have invasive planter i din have eller gård

Invasive planter har alvorlige konsekvenser for miljøet. Deres indvirkning kan medføre tab af biodiversitet, ændringer i naturlige kredsløb, udryddelse af hjemmehørende planter og skader på jorden.

Mange lande gør en indsats for at udrydde invasive planter og genplante hjemmehørende træer og arter i deres område, især i parker og beskyttede områder. Selv om mange af disse planter kan se smukke ud i haven, risikerer de at skabe ubalance i økosystemerne.

På den anden side kan fugle og insekter bidrage til spredningen af deres frø. Så uanset hvor meget du tror, at du kan holde dem under kontrol i din have eller gård, kan deres evne til at sprede sig let komme ud af kontrol. Miljømyndighederne anbefaler endda, at man undgår dem i boliger.

Du vil måske finde dette interessant: 10 tips til at undgå at spilde vand i haven

De mest almindelige invasive planter

Atlas over invasive fremmede planter i Spanien indeholder mere end 100 arter. Den påpeger, at indførelsen af levende væsener uden for deres naturlige udbredelsesområde er det næstmest miljømæssigt forårsagede problem i størrelsesorden. I en anden udgivelse fra Cantabriens regering hedder det sig, at 60% af de invasive arter kommer fra havebrug.

Faktisk har videnskabsfolk i de sidste to århundreder opdaget, at flytningen af arter er steget i takt med globaliseringen af turisme og handel.

Lad os se på nogle af de mest almindelige invasive planter.

1. Invasive planter: Akacie

Dette træ af australsk oprindelse skiller sig ud ved de smukke gule blomster, der gør det meget attraktivt. Det er imidlertid blevet et problem for mange områder, både i Spanien og Latinamerika.

Faktisk er det blevet en farlig plante for tempererede zoner. Den har en stor evne til at spire igen, selv efter brande, og ender med at udtørre jorden.

Akacie er eksempel på invasive planter

2. Engelsk vedbend

Denne plante, der er blevet så populær i Amerika, er blevet en invasiv art, der giver anledning til bekymring. Den blev bragt med af englænderne, da de koloniserede USA, og spredte sig derefter over resten af kontinentet. Dens evne til at vokse og sprede sig over træer og andre planter gør, at den invaderer og ikke tillader noget andet at vokse.

3. Invasive planter: Fyrretræer

Flere arter af fyrretræer kom til Latinamerika og Europa og blev invasive. De formerer sig ved hjælp af frø, der spredes med vinden, og har befolket store områder.

Deres indvirkning er negativ, fordi de konkurrerer med andre hjemmehørende arter om næringsstoffer, udtørrer jorden og ændrer dens karaktertræk. De har også ændret områdernes mangfoldighed.

4. Pinselilje

Denne attraktive blomstrende plante er blevet et problem i flere latinamerikanske lande. Forskere har nemlig opdaget, at denne plante lever ved at klatre på andre planter og forhindre deres vækst.

5. Invasive planter: Uncaria tomentosa

Denne plante af sydafrikansk oprindelse har en imponerende evne til at sprede sig. Den bruges ofte i haver, fordi den har prangende blomster, som skiller sig ud ved deres pyntende evne.

Den er imidlertid blevet en fare for andre arter i Spanien og Amerika. Den genererer et tæt dække på det sted, hvor den er plantet. Når man ønsker at udrydde den, er det derfor nødvendigt at brænde området af!

6. Pampasgræs

Pampasgræs er en plante, der stammer fra Sydamerika, og som nu betragtes som en invasiv art i nogle lande. Den har spredt sig over det meste af Europa, og selv om den har et attraktivt udseende, der gør den til en god prydplante, er den farlig, fordi den øger risikoen for brande.

På grund af dens evne til at formere sig har den også en tendens til fuldstændig at kolonisere de områder, hvor den er plantet.

7. Invasive planter: Vandhyacint

Vandhyacint er en vandplante, der stammer fra Sydamerika, og som anses for at være en af de 100 mest invasive planter på planeten. Den har dog en ekstraordinær skønhed, der gør det fristende at ville have den i vores haver.

Den er dog blevet et problem i lande i Europa. Den har evnen til at sprede sig hurtigt og dækker overfladen af vandområder og forhindrer andre arter i at vokse.

8. Figenkaktus

Den Internationale Naturfredningsunion anser denne plante for at være en af de farligste invasive arter i verden. Den er hjemmehørende i Mellemamerika og blev bragt til Middelhavsområdet, fordi den bærer frugt.

Den har imidlertid været en fare for den oprindelige biodiversitet. Derfor har nogle lande forbudt markedsføring, handel og plantning af den.

Figenkaktus er eksempel på invasive planter

9. Invasive planter: Gerard’s urt

Dette er en art af lægeplante, der har et smukt udseende, da dens grønne blade har en hvidtonet midte, og dens blomstring er mangfoldig. Den betragtes dog som en invasiv plante i amerikanske lande, fordi den spreder sig meget let.

10. Sommerfuglebusk

Som det sidste har denne attraktive busk, der stammer fra Kina og Japan, slående lilla blomster. Derfor er den blevet taget med over hele verden for sin prydværdi.

Den spreder sig dog hurtigt og tilpasser sig meget let til forskellige miljøer. Den overtager jorden og forhindrer væksten af andre arter. Derfor betragtes den som en invasiv art, der helst ikke skal plantes i nogen gård eller have.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Haverabarber: Gode egenskaber og bivirkninger

Vælg hjemmehørende planter frem for invasive planter

Selv om det ikke er en obligatorisk regel, er det en god idé kun at plante hjemmehørende arter i din have. Selv om ikke alle arter fra andre lande er blevet invasive, kan det give store fordele at have planter, der er hjemmehørende i området.

På den ene side vil du kunne give dem bedre betingelser for deres udvikling. Desuden vil de bidrage til at passe på økosystemet.

Det bedste du kan gøre, når du skal vælge prydplanter i din have, er at læse og få råd fra eksperter om artens krav. Hvis det er en eksotisk plante, kan du også finde ud af, om den er naturaliseret i dit land, eller om den er invasiv.

Det kan interessere dig ...
8 efterårsblomster til at plante i din have
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 efterårsblomster til at plante i din have

Der findes en række planter, der giver efterårsblomster og fylder denne årstid med glæde, når temperaturen begynder at falde.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.