10 tips til at undgå at spilde vand i haven

Haveaktiviteter kan spilde store mængder vand, hvis de nødvendige forholdsregler ikke tages. Med det i tankerne skal du følge disse 10 tips for at undgå at spilde vand i haven.
10 tips til at undgå at spilde vand i haven
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Vand er afgørende for levende væseners liv, da det giver os mulighed for at nære os selv, rense os selv og bevare økosystemer. Denne naturressource er imidlertid ikke ubegrænset, og overdrevet forbrug er begyndt at reducere dens overflod. Oplev 10 tips til at undgå at spilde vand i din have her!

Tips til at undgå at spilde vand i haven

Det er vigtigt at gøre god brug af vand for at undgå mangel, der fører til tørke, mangel på mad og død af mange arter. Ved at tage sig af vandressourcer kan naturområder holde.

På samme måde skal vi lede efter alternativer til at spare vand på alle områder for at opnå en bæredygtig planet. Fraværet af vandressourcer skaber miljøødelæggelse, fattigdom og sygdomme.

Der skal tages forskellige faktorer i betragtning for at bruge den rigtige mængde vand ved havearbejde. Her er 10 nyttige tips.

1. Vanding om natten

Nat er det mest anbefalede tidspunkt til vanding af planter, da temperaturen er kølig og vandet ikke fordamper så hurtigt. På denne måde bevares vandressourcen længere, og der er ikke behov for vand senere på dagen.

2. Misbrug ikke slanger

For at fjerne jordrester, faldne blade, kompost og støv behøver du ikke bruge en slange. Du kan bruge en havekost til at foretage en grundig rengøring og undgå at spilde vand unødigt.

Derudover er det vigtigt, at beboerne handler på en miljøbevidst måde og ikke lader slangen ligge tændt, mens de udfører andre processer, der ikke involverer vanding.

En kvinde vander sine blomster med en vandkande

3. Hav en kort græsplæne

Det er vigtigt at inspicere alle områder af haven og bestemme de nøjagtige datoer, du skal klippe græsplænen. Dette skyldes, at når det er langt, kræver det mere omfattende vanding og absorberer vand hurtigere.

Det er også vigtigt at huske på, at du ikke behøver at plante græs i hele din have. Nogle krukker kan fungere optimalt på terrassefliser. På grund af dette er reduktion af brugen af græs et levedygtigt alternativ til at spare vand.

4. Brug kvalitetsgødning

Kompost er et grundlæggende element for planter, da det giver dem næringsstoffer. Desuden får denne type organisk materiale jord til at forblive fugtig i en længere periode og forhindrer behovet for at vande ofte.

5. Dyrk planter, der har brug for lidt vand

Nogle planter har brug for minimum pleje og vand for at overleve. Du kan vælge disse arter, fordi de forskønner din have, hjælper med at regulere temperaturen og reducerer spild af vandressourcer.

6. Gruppér anlæg efter deres egenskaber

En af de hyppigste fejl, der indebærer et stort spild af vand, er at tro, at alle planter har brug for den samme mængde vand. Nogle afgrøder kræver meget vand, og andre har kun brug for et par dråber.

Derfor er det bedst at opdele planterne i grupper for at anvende de rigtige mængder i hvert område og undgå at spilde vand.

7. Installér et opsamlingssystem til regnvand

I din have kan du installere forskellige tønder og filtre, der kan lagre en stor procentdel af regnvandet. Dette værktøj er en af de mest nyttige måder at opnå besparelser på, fordi det gør det muligt at genbruge dette vand til at vande dine planter.

8. Beskyt planter mod stærk vind for at undgå at spilde vand

Stærk vind slider planter og får dem til at have brug for konstant vanding. Derfor er den mest levedygtige løsning at bruge hegn eller faste strukturer, der beskytter dem mod disse dårlige vejrforhold og sætter en stopper for den overdrevne efterspørgsel efter vand.

9. Sørg for, at dit kunstvandingssystem ikke fejler

Folk bør planlægge hyppig og streng vedligeholdelse for at kontrollere, at deres kunstvandingssystem ikke er ødelagt. Dette skyldes, at hvis der opstår en funktionsfejl, kan det forårsage, at vandet fortsat drypper permanent og går til spilde.

10. Installér regnsensorer for at undgå at spilde vand

En regnsensor er et andet moderne element, som vi anbefaler at installere for at undgå at spilde vand. Det gør det muligt for kunstvandingssystemet at registrere, når det regner, og stoppe med at vande unødigt.

3 anbefalede kunstvandingssystemer til at undgå at spilde vand

Vandingssystemer er et sæt maskiner, der er ansvarlige for vanding af planterne i din have eller gård. De giver den rigtige mængde vand og reducerer manuelt arbejde.

At vælge et passende kunstvandingssystem er grundlæggende for ikke at ændre de naturlige egenskaber ved hver afgrøde og give optimal pleje. Følgende er de tre mest etablerede systemer i landbrugsmiljøet.

1. Sprinklersystemer

Et sprinklersystem er ideelt til store haver. Med denne teknik aktiveres flere sprinklere på samme tid. Vandet kommer ud under tryk og falder ned på planterne i form af regn.

Den store fordel ved dette system er, at vandet fordeles jævnt. Derudover kan strømmen styres.

En sprinkler, der vander en græsplæne for at undgå at spilde vand

2. Drypvandingssystem

Drypsystemet består af en vandtank, der aktiveres af en vandhane, så væsken transporteres gennem slanger. Planternes rødder vandes dråbevis.

Dette system er et af de mest anbefalede, fordi det sparer store mængder vand. Det er også ansvarligt for kun at vande de dele af planten, der har brug for det.

3. Udstrømmende kunstvandingssystem

Dette system fungerer ved hjælp af et rør, der lagrer vand og har porer, der tillader vandet at strømme ud kontinuerligt. På den måde sikrer den, at jorden opretholder de bedst mulige fugtforhold.

Vanding ved udstrømning leverer kun den rigtige mængde vand, som hver plante har brug for. Som et resultat forhindrer det, at jorden bliver oversvømmet.

Fjern ukrudt for at undgå at spilde vand i din have

Ukrudt er planter, der vokser på steder, hvor du ikke vil have dem, så de forstyrrer den afgrødetype, du vil opnå. De er kendetegnet ved at absorbere store mængder vand og påvirke den type fugt, der kræves af andre arter.

Det er bedst at registrere væksten af ukrudt i tide, så vandet holder den tid, det har brug for i jorden, og der ikke skal udføres ekstra processer. Derfor er det værd at tage sig af din have løbende og bruge tid på at fjerne ukrudt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernández Cirelli, Alicia, El agua: un recurso esencial. Química Viva [Internet]. 2012; 11 (3): 147-170.
  • Ayuntamiento de Ciudad Real. Guía de buenas prácticas ambientales en el uso del agua [Internet]. (S.L): (S.E); (S.F) [citado 18 de mayo de 2021]
  • Demin P. Aportes para el mejoramiento del manejo de los sistemas de riego [Internet]. San Fernando del Valle de Catamarca: Ediciones INTA; 2014 [citado 18 de mayo de 2021]
  • Varela I. Uso eficiente de agua en el hogar [Internet]. Zaragoza: ECODES; 2005 [citado 18 de mayo de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.