Haverabarber: Gode egenskaber og bivirkninger

Har du nogensinde hørt om de mange gode egenskaber ved denne plante?
Haverabarber: Gode egenskaber og bivirkninger

Sidste ændring: 07 januar, 2021

Haverabarber er kendt for sine sundhedsfremmende kvaliteter. For eksempel kan det regulere kolesteroltallet og forbedre fordøjelsen. Det kan bruges til mange andre ting, men har dog også bivirkninger. Læs med ogfind ud af mere om planten.

Det videnskabelige navn for denne rabarber er Rheum rhabarbarum. Den hører til familien Polygonaceae.  Den er også spiselig, og du kan bruge dens stilke til en lang række retter.

Har du nogensinde hørt om de mange gode egenskaber ved denne plante?

I helt gamle dage brugte man mest planten som lægeurt, især dens tørre rødder. Nu om stunder bruger folk mest stilkene til søde supper, syltetøj, saucer, kager, tærter og vin. Den er også hovedingrediens i mange traditionelle kager og tærter.

Haverabarberens næringsmæssige goder

Vi er nødt til at nævne, at rabarber ikke indeholder ret mange vitale næringsstoffer og kun ganske få kalorier. På trods af det kan det være en del af en sund og varieret kost og bidrage til dit samlede næringsbehov.

Ifølge oplysninger fra US Department of Agriculture indeholder en portion på 100 g rabarber det følgende:

 • 26 kalorier
 • Mindre end 1,13 gram fedt
 • 200 gram fibre
 • 1,13 gram protein
 • 5,7 gram kulhydrater
 • 1,13 gram sukker
 • 26% af det anbefalede daglige indtag (ADI) af K1-vitamin
 • 6% af ADI af C-vitamin
 • 3% af ADI af kalium
 • 1% af ADI af folat (B9-vitamin)

Rabarber indeholder også lidt kalk. Men det er mest i form af antinutriente oxalater. På trods af dette kan kroppen ikke optage det effektivt.

Rabarber ligger i bunke

Rabarber indeholder få kalorier, og kan ses i mange opskrifter.

Denne kunne interessere dig: Sådan planter du blåbær derhjemme

Helbredsmæssige goder ved haverabarber

Vi skal understrege, at der stadig ikke er nok videnskabelige studier, der kan påvise solid dokumentation for de helbredsmæssige fordele ved rabarber. Men anekdotiske data og uofficielle undersøgelser tyder på, at de kan bidrage til forebyggelse af visse sygdomme.

Lad os kigge på hvordan.

Det kan bidrage til at regulere kolesterolniveauet

Rabarber bidrager med en væsentlig mænge fiber til kosten, og det er kendt for sin evne til at regulere kolesterolniveauet.

Faktisk viste et kontrolleret studie trykt i Journal of the American College of Nutrition, at stilken fra denne plante var med til at reducere det totale kolesteroltal med 8% og den dårlige kolesterol (LDL) med 9%.

Rabarber indeholder antioxidanter

Ifølge en artikel i Research in Pharmaceutical Sciences spiller antioxidanter en vigtig rolle i forebyggelsen af kroniske sygdomme. Ikke alene mindsker de de negative virkninger af frie radikaler. De styrker også immunforsvaret og fungerer som værn mod inflammation.

Haverabarber er en væsentlig kilde til antioxidanter – endda mere end grønkål ifølge en undersøgelse trykt i  International Journal of Food, Science & Technology. Mere præcist indeholder planten anthocyaniner, som bidrager til sundheden i kredsløbet, hjernen og huden.

Haverabarber gavner fordøjelsen

Fibrene i rabarber har også en god virkning på fordøjelsen. Eksperterne mener, at et regelmæssigt indtag kan bidrage til at forebygge og behandle visse tarmproblemer såsom forstoppelse.

Desuden nævner et forsøg med mus fra BioMed Research International, at tanninerne i rabarber er med til at regulere optagelsen af vand i fordøjelseskanalen. Dette er med til at forhindre diarré.

Bivirkninger ved rabarber

Kvinde tager sig til lænd

Du bør ikke overdrive dit indtag af rabarber, da det indeholder kalcium-oxalater, som kan være med til at udvikle nyresten.

For de fleste sunde og raske voksne har et moderat indtag af rabarber ikke nogle negative virkninger. Men man skal gøre sig klart, at det er en af de væsentligste, spiselige kilder til kalcium-oxalater. Dette mineral findes mest i plantens blade. Derfor bør du undgå at spise for mange af dem.

Som beskrevet i en rapport fra  BMC Nephrology, så kan for meget kalcium-oxalat føre til hyperoxaluri, som er en hyppig årsag til nyresten. Derudover kan det føre til nyresvigt, hvis det ikke behandles ordentligt.

Derfor bør alle med nyreproblemer eller en historik med nyresten undgå at spise denne grøntsag. Derudover bør du tale med din læge, før du begynder at spise det jævnligt, hvis du er under medicinsk behandling.

Sådan får du mest ud af haverabarber

Det er nemt at få inkorporeret rabarber i din kost på trods af den lidt sure smag. Nogle blander det med jordbær for at få en sød og syrlig smag. Du kan også spise den rå, selvom det ikke er lige så lækkert, som når du spiser den i en tærte! Generelt blandes denne grøntsag gerne med blandt andet havregryn, salatdressinger, kager og tærter med chiafrø.

Hvad mener du, har du lyst til at prøve dem?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rhubarb, raw. (January 4, 2019). United States Department of Agriculture; USDA. Available in https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167758/nutrients
 • Heaney RP, Weaver CM. Oxalate: effect on calcium absorbability. Am J Clin Nutr. 1989;50(4):830‐832. doi:10.1093/ajcn/50.4.830
 • Goel V, Ooraikul B, Basu TK. Cholesterol lowering effects of rhubarb stalk fiber in hypercholesterolemic men. J Am Coll Nutr. 1997;16(6):600‐604.
 • Hajhashemi V, Vaseghi G, Pourfarzam M, Abdollahi A. Are antioxidants helpful for disease prevention?. Res Pharm Sci. 2010;5(1):1‐8.
 • Takeoka, G. R., Dao, L., Harden, L., Pantoja, A., & Kuhl, J. C. (2012). Antioxidant activity, phenolic and anthocyanin contents of various rhubarb (Rheumspp.) varieties. International Journal of Food Science & Technology, 48(1), 172–178. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2012.03174.x
 • Liu C, Zheng Y, Xu W, Wang H, Lin N. Rhubarb tannins extract inhibits the expression of aquaporins 2 and 3 in magnesium sulphate-induced diarrhoea model. Biomed Res Int. 2014;2014:619465. doi:10.1155/2014/619465
 • Albersmeyer M, Hilge R, Schröttle A, Weiss M, Sitter T, Vielhauer V. Acute kidney injury after ingestion of rhubarb: secondary oxalate nephropathy in a patient with type 1 diabetes. BMC Nephrol. 2012;13:141. Published 2012 Oct 30. doi:10.1186/1471-2369-13-141

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.