Jagende brystsmerter: Hvor alvorlige er de?

Mange gange skyldes smerterne anspændte muskler, angst eller bekymring. Træk vejret med mellemgulvet for at slappe af.
Jagende brystsmerter: Hvor alvorlige er de?

Sidste ændring: 07 oktober, 2018

Skarpe smerter, når du trækker vejret… Det føles som om tusindvis af nåle stikker i dit bryst og begrænser din vejrtrækning. Hvad er årsagen til det? Er det et tegn på noget mere alvorligt? Slap først roligt af og se forløbet af smerten og hvordan den ændrer sig. De fleste gange skyldes jagende brystsmerter stress eller angst. Vi vil fortælle dig mere i denne artikel.

Skarpe, jagende brystsmerter!

Hjertet

Mange beskriver dem som små stikkende smerter, direkte jag til hjertet, der kommer pludseligt og begrænser vejrtrækningen. Det er et relativt almindeligt fænomen, som vi alle har oplevet på et tidspunkt, men bare fordi det er almindeligt, betyder det ikke, at det bør ignoreres. Når man oplever et af ​​disse angreb, anbefaler lægerne at følge disse retningslinjer:

 • Sid behageligt, og gør dit bedste for at falde til ro.
 • Husk, at det vil gå over indenfor nogle få øjeblikke.
 • Slap af og prøv at trække vejret roligt og langsomt, mens du ånder ud gennem munden.
 • Tag din puls, hvis du kan. Hvis du bemærker at den er høj og ledsaget af hurtig vejrtrækning og smerte, der strækker sig ind i halsen eller armene, så søg lægehjælp omgående.  Men som sagt skyldes næsten 70% af disse anfald angst eller stress.

Årsag 1: Angst eller stress

Kvinde med angst og stress

Angst og stress er den mest almindelige årsag, men du bør stadig ikke tage let på dem. De kan i nogle tilfælde være et tegn på noget mere alvorligt. Vidste du, at angstsymptomer ikke altid dukker op med det samme? Det er muligt at arbejde i et stress- og angst-fyldt miljø og stadig fungere godt i løbet af dagen. Symptomerne kommer senere, efter du er taget hjem.

Når du kommer hjem, får du hovedpine, føler dig svimmel… Eller måske kommer symptomerne næste morgen når du klæder dig på til arbejdet.

Eksperter udtaler at det højeste antal hjerteanfald og andre hjerteproblemer forekommer i ferier og weekender, på de tidspunkter, hvor vi prøver at slappe af, men hvor kroppen er ikke i stand til det. Kortisolniveauet i kroppen er for højt og symptomerne som jagende brystsmerter begynder at dukke op.

Det kan komme, når du sidder ned til middag, ser TV eller taler i telefon, og derefter føler du pludseligt at du ikke kan trække vejret. Tjek nogle af de mest almindelige årsager til jagende smerter i brystet:

 • Spændte muskler. Spændingen bliver så slem, at det bliver et problem, og pludselig kan vi ikke trække vejret ordentligt.
 • Vegetativ hyperaktivitet (svimmelhed, hurtig hjerterytme, svedudbrud, klassisk takypnø, præget af hurtig, intens vejrtrækning, der kan føre til jagende brystsmerter).

Hvad kan vi gøre for at lindre symptomerne?

Hvad du skal gøre først, er at forsøge at slappe af og begynde at trække vejret fra mellemgulvet. Dette tillader lungerne at blive fyldt med luft. Hvordan gør man?  Følg disse trin:

 • Sid komfortabelt.
 • Placer den ene hånd på din mave, lige over navlen.
 • Træk vejret langsomt gennem næseborene. Læg mærke til bevægelsen af din hånd og din mave, der stiger.
 • Hold vejret i 2 sekunder.
 • Rund dine læber som om du er ved at blæse et stearinlys ud.
 • Ånd ud (langsomt) i fire sekunder.

Årsag 2:  Et hjerteproblem

Hjertet

Det er adskillige risikofaktorer, vi bør være opmærksom på:

 • Normalt stiger forekomsten af ​​hjerteproblemer ved 50 til 55-årsalderen.
 • Tidligere symptomer: Højt blodtryk, højt kolesterolniveau, samt en familiehistorie med hjertelidelser.

Det første, vi skal gøre, når vi føler et jag i vores bryst er at sidde ned og følge disse retningslinjer:

 • Tag det roligt og følg vejrtræknings-mønsteret beskrevet ovenfor.
 • Hvordan er din puls? Er den hurtig? Uregelmæssig, kortvarigt hurtig og derefter langsom?
 • Hvis smerterne ikke stopper efter 5 minutter og bliver mere intense, så søg lægehjælp.
 • Søg også lægehjælp straks hvis smerten udvider sig til din hals, kæbe eller arme.
 • Hvis du bemærker smerter ledsaget af en stærk trykken for brystet, der begrænser vejrtrækningen, bør du omgående søge lægehjælp.

Det er vigtigt at sørge for, at ubehaget ikke bliver for slemt og frem for alt fører til de symptomer der er beskrevet ovenfor. Berolig dig selv med, at angst er den mest sandsynlige årsag, men der er stadig noget at være opmærksom på. Pas på dig selv!

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.