Karakteristika ved cerumen impactum

Cerumen impactum er en irriterende og ubehagelig tilstand. Årsagerne er mange og varierede, men det er ret enkelt at behandle.
Karakteristika ved cerumen impactum

Sidste ændring: 07 juli, 2022

Cerumen impactum er en af menneskekroppens mange forsvarsmekanismer mod fremmedlegemer. Ørevoks spiller faktisk en grundlæggende rolle i at beskytte og fugte ørerne. Dette stof ophobes imidlertid ofte og fører til blokering. Læs videre for at finde ud af mere om denne tilstand, og hvordan man behandler den.

Voks eller cerumen er et gulligt-orange stof, der stammer fra sekret fra talg- og svedkirtlerne. Det hjælper med at smøre og rense det menneskelige øre og med at beskytte det. Det er en del af udskillelsesprocessen for at erstatte overfladiske hudceller og ved bevægelse af kæbe og hoved.

Hos nogle mennesker ophobes sekretet dybt i øret, hvilket fører til cerumen impactum. Det hyppigste symptom er nedsat hørelse i den berørte side. En tidlig diagnose og hurtig behandling kan dog afhjælpe tilstanden.

Symptomer på cerumen impactum

Dette er ret irriterende og kan dybt påvirke en persons livskvalitet. Skøn viser, at denne tilstand sammen med betændelse i mellemøret og det ydre øre er de vigtigste årsager til konduktivt høretab hos unge patienter.

De ramte oplever alt fra vanskeligheder med at høre fjerne lyde til en total blokering af hørelsen i det ramte øre. På samme måde oplever patienter med cerumen impactum ofte følgende symptomer:

 • Smerter i øret.
 • Følelsen af tryk eller hævelse i området.
 • Ringen eller tinnitus.
 • Kløe i øret.
 • Kvalme og svimmelhed.
 • Væske, der kommer ud af øregangen.
 • En ubehagelig lugt, der kommer fra øret.

Hvornår skal man kontakte en læge?

Søg specialiseret lægehjælp, når du oplever ubehagelige eller mærkelige øresymptomer, der påvirker dit daglige liv. Læger er normalt kvalificerede til at vurdere ørets sundhedstilstand ved hjælp af en omfattende undersøgelse af øregangen.

Det er vigtigt ikke at udskyde lægehjælp og at konsultere en specialist så hurtigt som muligt. Dette skyldes, at det kan forringe prognosen for denne tilstand. Desuden må man ikke forsøge at fjerne ørevoks på egen hånd eller med traditionelle metoder. Primært fordi disse situationer øger risikoen for komplikationer.

Læge tjekker kvindes øre for cerumen impactum

Kontakt en læge for at bekræfte cerumen impactum og udelukke andre tilstande, der kan føre til smerte og høretab.

Årsager til cerumen impactum

Tilstedeværelsen af voks i øret er normal og en del af menneskekroppens fysiologi. Det forsvinder af sig selv som følge af de kæbebebevægelser, vi foretager, når vi tygger og taler, og også når vi bevæger hovedet og med ændringen af hudens overfladiske epitel.

I denne henseende skyldes cerumen impactum faktorer, der øger ørevoksproduktionen eller hindrer dens udstrømning. Desuden er den vigtigste mekanisme, der er forbundet hermed, brug af vatpinde eller hårnåle som led i den daglige hygiejne.

Det skyldes, at vatpinde flytter voks, der er i øregangen, til den bageste del og kan endda forårsage læsioner i denne struktur. Desuden skyldes tilstopning af ørevoks også tilstedeværelsen af høreapparater, hovedtelefoner og ørepropper.

Desuden viser undersøgelser, at med alderen svinder de serøse kirtler og svedkirtlerne og producerer en mere tør ørevoks, som har en tendens til at samle sig. På samme måde har nogle patienter med udviklingshæmning hypoplastiske eller mindre øregange, som hindrer den naturlige udstrømning af ørevoks.

Diagnose og behandling

En praktiserende læge eller en speciallæge kan let diagnosticere cerumenophobning ved hjælp af et otoskop. Dette håndholdte apparat bruger en lysstråle og en forstørrelseslinse til at evaluere indersiden af øregangen.

Undersøgelsen af øret ved hjælp af dette instrument kaldes otoskopi. Lægen fører en lille kegle ind i øreåbningen, hvilket letter diagnosticeringen af læsioner. Når de genkender obstruktionen, kan specialisten bruge følgende medicinske procedurer til at fjerne ørevoksen:

 • Anvendelse af midler til at fjerne ørevoks består i at anvende dråber af visse opløsninger inde i øregangen for at fugte og blødgøre det ophobede voks. De lader det virke i en periode på 5-10 minutter med hovedet skråt. Herefter suger de det fortyndede voks ud.
 • Irrigation er påføring af destilleret vand, brintoverilte eller saltvand i øret med moderat tryk med en sprøjte. Det blødgør voksen, så det kan udvindes ved at trække det ud indefra. Læger bruger ofte dette i forbindelse med opløsende midler for at lette proceduren.
 • Manuel ekstraktion kræver en curette eller et lille sugeapparat til at finde ørevoksen og trække det ud.

Forebyggelse af cerumen impactum og anbefalinger

Brug ikke vatpinde inde i øregangen. Brug dem kun til udvendig rengøring af øregangen. Reducér ligeledes den periodiske og langvarige brug af øretelefoner.

Fagfolk anbefaler profylaktisk anvendelse af naturlige olier eller 70 % alkohol, hvis du er tilbøjelig til at opleve denne tilstand, under nøje lægeligt tilsyn. Desuden bør patienter med tilbagevendende cerumen impactum gå til lægen hver 6. måned for at vurdere sundhedstilstanden i begge ører.

Vi vil også påpege, at specialiseret rensning normalt forhindrer forekomsten af nye episoder, så specialisten kan indikere profylaktisk behandling. Derudover er der også måder til at fjerne ørevoks sikkert og uden at forårsage skade på øret.

Behandling cerumen impactum

Kun en kvalificeret læge må anvende sprøjter til at fjerne ørevoks.

Undgå brugen af traditionelle metoder til fjernelse af voks

Der er i øjeblikket en lang liste over ikke-medicinske alternative procedurer til at fjerne ørevoksophobning. De fleste er baseret på brug af varme via stearinlys eller andre hule instrumenter, som voksen klæber til.

Disse metoder er imidlertid risikable og forbundet med forbrændingsskader og endda perforeringer af øregangen. Kontakt derfor en læge i tide, hvis du har mistanke om, at du har en ørevoksansamling. En korrekt uddannet kan hurtigt identificere og behandle tilstanden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
 • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
 • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
 • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
 • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
 • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.