Hvad er årsagerne til tinnitus?

Årsagerne til tinnitus kan være mange forskellige. Det er et symptom, der er kendetegnet ved en vedvarende lyd, der opfattes uden ydre årsager. At finde dens oprindelse er nøglen til behandling.
Hvad er årsagerne til tinnitus?

Sidste ændring: 26 juli, 2022

For at kunne tale om årsagerne til tinnitus er det nødvendigt at forstå, at tinnitus er et symptom og ikke en lidelse i sig selv. Det er et tegn, der viser, at der er en underliggende lidelse, der frembringer den.

I medicinsk forstand er tinnitus en lyd, der opleves i øret som en vedvarende ringen eller fløjten i øret. Den kommer ikke fra en ekstern kilde. Derfor forårsager dens eksistens ubehag hos den person, der lider af den, som ikke kan forstå, hvor den kommer fra.

Årsagerne til tinnitus

Som nævnt er årsagerne til tinnitus varierende. For vi har at gøre med et symptom og ikke en sygdom i sig selv. Både skader på øret og brug af visse lægemidler er forbundet med fremkomsten af den vedvarende lyd.

Skader på øret

Øret består af tre hoveddele: Ydre, mellem og indre øre. Det ydre område er grundlæggende øret og øregangen, der fører til trommehinden. Inde i trommehinden er der et anatomisk område i form af en kasse, som udgør mellemøret. Længere inde finder vi så forbindelserne med nervesystemet, som fører informationerne videre til hjernen.

Illustration af det indre øre

Det menneskelige øres anatomi.

Hvis mellemøret eller det indre øre er beskadiget, uanset årsagen, kan det føre til tinnitus. Disse tilstande opdeles i tilstande, der påvirker ledningen af lydbølger, som f.eks. en lidelse i knoglerne, eller neurale fortolkning i hjernen.

Tumorer er en alvorlig onkologisk årsag, der bør opdages tidligt. Mange af dem vokser langsomt, men kontinuerligt. Nogle gange skyldes den opfattede hvæsende lyd tumorcellers tryk mod den akustiske nerve.

Mere intern og vanskeligere at opdage er død af neurale celler som følge af et slagtilfælde. Følgerne af slagtilfælde omfatter høretab og tinnitus. Dette vil i høj grad afhænge af, hvor blødningen eller arterieobstruktionen er placeret, i første omgang.

Langvarig udsættelse for intens støj

Personer, der arbejder med støjende maskiner eller i miljøer med høj støj i en stor del af dagen, vil sandsynligvis lide af denne ringende lyd uden for arbejdstiden. Dette er f.eks. tilfældet for operatører af hydrauliske maskiner.

Der er også blevet rapporteret om skader, når man lytter til høj musik med hovedtelefoner. For disc-jockeys er det på en måde en erhvervssygdom.

Disse årsager til tinnitus kan resultere i forbigående eller vedvarende og kroniske lidelser. Behandlingen består altid i at reducere eksponeringen for støjen eller fjerne personen fra det skadelige miljø i en længere periode.

Medicin

En bunke piller på bord repræsenterer, at medicin kan være en af årsagerne til tinnitus

Medicin, der forårsager tinnitus, gør det, fordi de har hørenedsættelse som en bivirkning. Dette er evnen til at skade øret på forskellige niveauer efter indtagelse af dem. Det er ikke altid et spørgsmål om dosering, selv om risikoen stiger, når de anbefalede doseringer overskrides.

Blandt de mest almindeligt anvendte hørenedsættende lægemidler kan nævnes følgende:

 • Loop-diuretika: Disse er lægemidler mod arteriel hypertension, der kan indtages alene eller i kombination med andre blodtrykshæmmende lægemidler.
 • Klorokin: Som et lægemiddel mod malaria er dets anvendelse udbredt i verden.
 • Gentamicin: Dette er måske det antibiotikum, der er mest forbundet med hørenedsættelse. Det kan anvendes i henhold til protokollerne for brug, men når det ordineres ud over sikkerhedsmargenen, kan ørerne lide under det.
 • Aspirin: Acetylsalicylsyre kan forårsage tinnitus, hvis det tages uhensigtsmæssigt i mange måneder med over 10 indtag pr. dag.

Temporomandibulære ledforstyrrelser

Det er leddet mellem underkæben og kraniets tindingeben, der gør det muligt at tygge. Sammen med denne mekanisme sørger købemusklen for, at munden åbnes og lukkes ved mobilisering af kæben.

Hos personer med bruxisme, som er patologisk natlig sammenbidning af tænderne, kommer leddet i en tilstand af dysfunktion. Det lukker ikke, som det skal, de omkringliggende bløde væv bliver betændt, og den centrale akse, det sidder på, går tabt.

Da området nær øret bliver betændt, bliver de strukturer, der er forbundet med det ydre øre og mellemøret, også betændt som følge heraf. Dette kan forårsage tinnitus hos nogle patienter.

Det samme gælder for intense kontrakturer, hvis sammentrækninger bevæger sig mod det frontale område og dermed påvirker underkæben. Også på grund af nærhed bliver øret betændt. Der opstår indre lyde, som ikke har noget at gøre med en ydre lydkilde.

Sådan forebygger du årsagerne til tinnitus

Kvinde mediterer i sofa

Det er ikke let at forebygge årsagerne til tinnitus, fordi dens manifestation og oprindelse er forskelligartet. Der kan dog træffes generelle foranstaltninger for at reducere eventuelle skader og beskytte ørerne.

Blandt disse foranstaltninger er kontrol af eksponering for intens støj. Visse job kræver specialiseret høreværn for at reducere de decibel, der trænger ind i trommehinden, gennem høreværn.

På den anden side er det vigtigt at konsultere en læge, når symptomerne opstår, og hvis de er vedvarende. Alvorlige problemer som f.eks. en tumor i hørenerven kan påvises med supplerende billeddannelsesmetoder, der redegør for lidelsen.

Hvis du lider af bruxisme, vil du sandsynligvis få hørelsessymptomer, hvis du ikke leder efter en løsning. Lad det ikke udvikle sig. Kontakt din tandlæge, som f.eks. kan ordinere en tandskinne om natten for at reducere friktionen.

Ubehaget ved tinnitus ændrer din livskvalitet og fører hos nogle mennesker til humørsvingninger eller depression. Det er bedst at søge en tidlig diagnose for at finde en løsning.

Det kan interessere dig ...
Sådan lindrer du tinnitus med 5 naturmidler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan lindrer du tinnitus med 5 naturmidler

Tinnitus er i sig selv ikke en sygdom men i stedet en ubehagelig tilstand eller symptom. Sådan lindrer du tinnitus med naturmidler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Stott, Carlos, Nicolás Albertz, and Cristian Aedo. “Neurinoma del acústico (schwanoma vestibular): Revisión y actualización de la literatura.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 68.3 (2008): 301-308.
 • Martínez-Vila, E., et al. “Ictus isquémico de causa inhabitual. Trombosis venosa cerebral. Infarto cerebral silente.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.70 (2019): 4108-4119.
 • Merino, Francisco Otárola, Francisco Otárola Zapata, and Andrés Finkelstein Kulka. “Ruido laboral y su impacto en salud.” Ruido Laboral 8.20 (2006): 47.
 • Potier, Morgan, et al. “The risks of amplified music for disc-jockeys working in nightclubs.” Ear and Hearing 30.2 (2009): 291-293.
 • Figueiredo, Marcelo Cardoso, et al. “Antimaláricos e Ototoxicidade.” Revista Brasileira de Reumatologia 44.3 (2004): 212-214.
 • Bates, Duane E., Steve J. Beaumont, and Barry W. Baylis. “Ototoxicity induced by gentamicin and furosemide.” Annals of Pharmacotherapy 36.3 (2002): 446-451.
 • Sepúlveda, Rodrigo A., et al. “Intoxicación por ácido acetilsalicílico, fisiopatología y manejo.” Revista médica de Chile 146.11 (2018): 1309-1316.
 • Nieto Mena, Sandra, Héctor Tiscareño, and José Luis Castellanos. “Neurofisiología y bruxismo.” Revista ADM 75.4 (2018).
 • González, Marisol Corrales, Horacio Tovalín Ahumada, and Marlene Rodríguez Martínez. “Percepción del riesgo sobre protección y pérdida auditiva en trabajadores expuestos a ruido en el trabajo.” Cienc Trab [periódico na internet] (2009): 1-4.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.