Karaktertrækkene og fordelene ved sports akrobatik

Sports akrobatik kombinerer akrobatik med gymnastik. Læs med for at finde ud af, hvad det består af, og fordelene ved denne unikke sport!
Karaktertrækkene og fordelene ved sports akrobatik

Sidste ændring: 26 august, 2022

I dag vil vi fortælle dig alt om fordelene ved sports akrobatik.

Det er også kendt som akrogymnastik eller akrobatisk gymnastik. Faktisk kombinerer navnet lidt af begge aktiviteter: Akrobatik og gymnastik, især rytmisk gymnastik.

I denne artikel lærer du, hvad denne sport består af, hvordan dens rutiner er, samt fordelene ved sports akrobatik. Og selvom dens bevægelser kan virke komplicerede, behøver du ikke være en olympisk gymnast for at nyde denne oplevelse!

Hvad er sports akrobatik?

Sports akrobatik er en sportsgren baseret på gymnastiske bevægelser, som salto og flic-flacs, med nogle koreograferede trin og endda ballet, herunder pirouetter.

Sports akrobatik blev født i det tidligere Sovjetunionen. I 1974 blev det første mesterskab afholdt, som er en del af International Federation of Acrobatic Sports samt af International Gymnastics Federation.

I dag er der klubber for børn og unge. Mange fitnesscentre har også hold eller tilbyder dem som en del af deres program for alle aldre.

Du kan også være interesseret i: Crossfit øvelser til børn: Opdag fordelene

Hvad er fordelene ved sports akrobatik?

Nogle bevægelser  indenfor sports akrobatik kan udføres som soloøvelser, selvom forestillingerne er parvis eller i små grupper. Det vigtigste er, at uanset hvordan du udfører sports akrobatik, giver det forskellige fordele. Lad os se nærmere på dem.

Det fysiske aspekt

Fra et fysisk synspunkt øger sports akrobatik styrke og kontrol samt smidighed og koordination. Alt dette fører til bedre muskelstyrke og en mere effektiv kropsrespons.

Ligeledes er det en intens og krævende fysisk aktivitet, der hjælper med at forbrænde fedt og kalorier. Dette gør det ideelt for dem, der er på udkig efter at tabe sig og samtidig bevare hudens fasthed.

Det træner musklerne i lænden og ryggen generelt. Takket være dette opnår folk, der dyrker sports akrobatik, en korrekt kropsholdning.

Da det er en aerob aktivitet, hvor vejrtrækningsrytmen og hjerterytmen hæves, bidrager sports akrobatik selvfølgelig til et sundt hjertekarsystem.

To piger, der dyrker sports akrobatik

Det følelsesmæssige aspekt

Da det er tæt forbundet med dans, er fordelene ved sports akrobatik de samme som dans. I den forstand hjælper det med at håndtere stress og modløshed, hvilket får dig til at slappe af og have det sjovt et stykke tid.

Samtidig har forskning konkluderet, at sports akrobatik forbedrer selvkonceptet hos mennesker med fysiske eller følelsesmæssige problemer, da personen føler sig accepteret, involveret og som en del af gruppen.

Bevægelserne er krævende og kan medføre frygt eller usikkerhed. Men når personen står over for denne slags udfordringer og kan overvinde dem, frigør de sig fra frygt og kan stå over for andre former for situationer eller vanskeligheder i deres personlige liv.

Sports akrobatik er derfor ideel til at hjælpe med at styrke selvværd og øge følelsen af selvforbedring. I denne forstand, ifølge studier om samarbejde om fysisk aktivitet, når et medlem når et mål, føler resten af holdet, at de også har nået det.

Det sociale aspekt

At udføre gruppebevægelser i sports akrobatik kræver god planlægning og samarbejde med holdkammerater. Dette forbedrer en grundlæggende færdighed, der er højt værdsat i dag: Evnen til at arbejde som en del af et hold.

I den henseende indikerer forskning, at følelsen af samarbejde og omgængelighed er færdigheder, der også øges takket være sports akrobatik, da mange af øvelserne kræver mere end en person.

Andre fordele ved sports akrobatik

Denne sportsgren forbedrer følelsen af rytme og koordination mellem, hvad der høres, og hvad der sker med kroppen. Dette gør det ideelt til at arbejde med proprioception og udvikle motoriske færdigheder.

Ligeledes tilskynder sports akrobatik deltagerne til kreativitet, da de skal opfinde nye bevægelser for at variere deres rutiner.

Som det sidste forstærker det en følelse af ansvar og de færdigheder, der er forbundet med ledelse, da alle skal påtage sig en opgave og udføre den. Til sidst bliver du også nødt til at påtage dig rollen som kaptajn eller gruppeleder.

Hvad består rutiner i sports akrobatik af?

I konkurrencer klassificeres rutiner i fem grupper eller kategorier efter deltagernes antal og køn:

 • Par: Kvinde, mand og blandet.
 • Grupper: Bestående af tre kvinder eller fire mænd.

Men i udstillinger, som dem, der finder sted til en opvisning eller andre former for begivenheder, er det ikke usædvanligt at have et andet antal personer i gruppen, fra trioer med to mænd og en kvinde til grupper med fem eller seks personer eller mere.

På den anden side skal deltagerne gennemføre deres træningsrutine inden for en fastsat tid fra to og et halvt til tre minutter, selvom dette kan variere afhængigt af konkurrencen.

Personerne skal udføre flere typer øvelser:

 • Rutiner for styrke, smidighed og balance, hvor de holder hver stilling i en minimum tidsperiode.
 • Dynamiske rutiner for salto, spring, kast og landinger.

Generelt skal bevægelserne omfatte akrobatiske og gymnastiske elementer såvel som andre, der involverer samarbejde mellem gruppens medlemmer. I konkurrencerne vurderer dommerne udførelsen i henhold til bevægelsens sværhedsgrad.

En mand og kvinde, der dyrker sports akrobatik

Tips til træning af sports akrobatik

Hvis du er interesseret i at nyde fordelene ved sports akrobatik, skal du tage nogle anbefalinger i betragtning. Til at starte med er det mest grundlæggende at huske på, at hvis du ikke er i god form, skal du forbedre din fysiske form først, da denne sportsgren er ret krævende.

Det er bedst at deltage i en gruppe, der er på et niveau svarende til dit eget, fordi koordinering af holdet er afgørende. Til dette formål kan du lede efter hold for begyndere i fitnesscentre i dit område.

Som i alle sportsgrene skal det passende tøj og fodtøj bæres. Du skal have et stort, ventileret rum med en måtte på gulvet for at reducere stød ved landing eller i tilfælde af fald.

Er du interesseret?

For tilskuere kan sports akrobatik være en attraktiv og blændende aktivitet. Det er dog vigtigt at huske på, at begyndelsen på enhver sportsgren involverer en gradvis proces og tilpasning.

Du skal være tålmodig og tage det trin for trin, en dag ad gangen. Ligeledes skal du vide, hvordan du håndterer frustration, når tingene ikke går godt, og respekt og tolerance, hvis en af dine holdkammerater fejler.

Som det sidste må vi minde os selv om, at det vigtige ved dette og enhver anden sportsgren er, at man slapper af og nyder det i stedet for at stresse sig selv. Hav det sjovt med det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Abós A,  Sevil J,  et al. Improving students’ predisposition towards physical education by optimizing their motivational processes in an acrosport unit. European Physical Education Review. 2016: https://doi.org/10.1177/1356336X16654390
 • Barba J. Diferencias entre el aprendizaje cooperativo y la asignación de tareas en la Escuela Rural. Comparación de dos estudios de caso en una unidad didáctica de acrosport en segundo ciclo de primaria RETOS. Nuevas Tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación. 2010; 18: 14-18.
 • Escartí A, Gutiérrez M, Pascual C, Llopis R. Implementation of the Personal and Social Responsibility Model to Improve Self-Efficacy during Physical Education Classes for Primary School Children. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. 2010; 10(3): 387-402.
 • Guihal B. Reperes techniques et pedagogiques: aborder l’acrogym. EPS Education Physique et Sport. 1996; 46(260): 48-49.
 • Girard S, Blais D. The Impact of a Physical Education Teacher’s Initiative on Grade 4 Students’ Motivation. Physical & Health Education Journal. 2019; 85(1): 1-7.
 • Musard M, Robin J, Nachon M, Gréhaigne J. La « composition sous influences » des curricula : un exemple en acrosport. Movement & Sport Sciences. 2008; 2(2): 61-67. https://doi.org/10.3917/sm.064.0061
 • Roure, C. (2019). Impact of digital technologies on students’ motivation in physical education within the guided discovery teaching style. Paper presented at the AIESEP International Conference, New York, NY. Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.12162/3317
 • Tarín S,  Marín D. La vivencia de igualdad desde el respeto por lo diferente. La acrogimnasia como excusa. Quaderns digitals: Revista de Nuevas Tecnologías y Sociedad. 2014; 79. http://www.quadernsdigitals.net/index.php?accionMenu=hemeroteca.DescargaArticuloIU.descarga&tipo=PDF&articulo_id=11389
 • Venetta M, López J, Panadero F. El acrosport en la escuela. Zaragoza: Inde, 2007.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.