Nøgler til en god kropsholdning

God kropsholdning er et middel til at overvinde effekterne af en stillesiddende livsstil på rygraden. Jo mindre og værre man bevæger sig, jo mere lider ens led.
Nøgler til en god kropsholdning
Karina Valeria Atchian

Skrevet og kontrolleret af læge Karina Valeria Atchian.

Sidste ændring: 16 september, 2022

God kropsholdning refererer til en række anbefalinger for at undgå smerter i ryggen med passende beskyttelse af rygraden. Denne gruppe knogler er meget vigtig i vores hverdag.

Folk har tendens til at opleve smerter i nakken og lænden relativt hyppigt. Det er sandt, at disse smerter er på grund af forskellige årsager, men en meget lille procentdel af disse er heldigvis fra alvorlige årsager.

I mange tilfælde vil rytmen i det moderne liv være en faktor, som påvirker tilstedeværelsen af smerte, eftersom en stillesiddende livsstil er en omstændighed, som forårsager ubehag i ryg og nakke. Du kan også tilføje dårlig kropsholdning til dette.

I denne artikel vil vi se på konsekvenserne ved et stillesiddende liv og nøglerne til en god kropsholdning.

Hvad er konsekvenserne af et stillesiddende liv?

Generel inaktivitet resulterer i et stillesiddende liv. Det er forbundet med at bevare de samme kropsholdninger i lange perioder, altid i den samme stilling. Mangel på bevægelse lammer musklerne og senerne.

På grund af omstændighederne af det moderne liv bruger folk oftere transportmidler og går mindre for at komme rundt. Motordrevne transportmidler er endnu et element, som fører til en stillesiddende livsstil.

På grund af skemaer og tid udfører folk i den arbejdsdygtige alder mindre fysisk aktivitet, hvilket fører til en højere gennemsnitsvægt med den globale fedmeepidemi. Fedtvæv er ikke det eneste problem. Det kan også føre til svækkelse af musklerne.

Overvægtig kvinde

Hvad er en god kropsholdning?

En god kropsholdning er en redning for effekterne af en stillesiddende livsstil på knogler og muskler. I bund og grund taler vi om rettelser, når man sidder og står, samt at ændre sin kropsholdning, når man sover.

I den mest aktive del hjælper god kropsholdning også med at bære vægten på en sund måde og udføre fysisk aktivitet på en korrekt måde, så man ikke skader sig selv. Vi vil se på hver af nøglerne til en god kropsholdning i detaljer.

Bevægelser, når man sidder og står

Vi anbefaler de følgende tips:

 • Undgå lange perioder i samme stilling, ideelt ikke mere end 30 minutter.
 • Oprethold en korrekt stilling, når du sidder, uden at læne hovedet fremad.
 • Hold dit hoved og overkrop i en lige linie.
 • Tilbring ikke for lang tid i stillinger, hvor du ser op eller ned.
 • Når du bruger computer, skal skærmen stå i øjenhøjde. Tastaturet bør derudover være bredt.
 • Vær opmærksom på behovet for at bruge briller, hvis du har dårligt syn.
 • Brug stole, som giver dig mulighed for at sidde med din ryg støttet og fødderne på gulvet. Det er bedst at bruge en med armlæn.

Ændringer i kropsholdningen, når man sover

Du bør sove på siden eller på ryggen. Du bør også bruge en enkelt pude, aldrig for lav eller for høj.

Som når du sidder op, bør du have dit hoved og overkrop i en lige linie, uden at lægge dine hænder under dit hoved eller ligge med ansigtet nedad. Din madras er essentiel for en god kropsholdning, når du sover, eftersom en madras af dårlig kvalitet vil være umulig at modvirke med en god kropsholdning.

Du bør kun sove i din seng. Hvile i møbler såsom sofaer og lænestole, der ikke er beregnet til søvn, er kontraproduktivt.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Anbefalet madras til en god nats søvn

Tilpasninger, når man bærer vægt

Hvis du skal bære vægt eller skal udføre hårdt arbejde, er det vigtigt at følge disse anbefalinger:

 • Fordel vægten mellem både armene og skuldrene, hvis du bærer vægt eller en rygsæk.
 • Hvis du skal løfte en tung genstand op fra gulvet, skal du bøje i knæene, når du rækker ud efter den.
 • Brug en platform eller en stige, hvis du skal løfte noget, som er placeret højere end dine skuldre.
 • Hold tunge genstande tæt på din krop.
 • Lær at fordele din vægt ordentligt ved at prioritere, at rygraden er ret, og fordelingen af vægten er jævn.
Børn med rygsæk på

God kropsholdning, når man udfører fysisk aktivitet

Vi anbefaler, at du udfører aerob fysisk aktivitet flere gange om ugen. Eksempler inkluderer at gå, løbe, svømme eller cykle. På den måde vil du udligne den stillesiddende livsstil, du ofte er tvunget ud i. Du bør kombinere fysisk aktivitet med øvelser til at styrke musklerne.

Selv på arbejdet anbefaler vi at forblive aktiv, når det er muligt. For at komme hen på arbejdspladsen anbefaler vi at bruge transportmidler så lidt som muligt. Selv hvis du er derhjemme, kan du indføre aktiviteter for at opnå bevægelse. For eksempel kan du gå rundt, mens du taler i telefon.

Hvad er formålet med en god kropsholdning?

Den primære fordel vil være beskyttelse af led sammen med rygraden samt at undgå spændinger i ryggen og nakkeområdet. Dette vil forbedre bevægelse og mindske smerte.

Vi kan tilføje vigtigheden af at lede et sundt liv til alt det ovenstående, hvor man undgår at blive overvægtig og begrænser stressende situationer.

Smerter i ryg og nakke er som regel selv-begrænsende. Det er også sandt, at det er tilbagevendende. Hos nogle patienter er der situationer, hvor spændinger i ryg og nakke kræver specifik behandling.

Hvis smerten varer i lang tid eller bliver mere intens, anbefaler vi, at du taler med en læge eller en specialist i rygraden. De vil vide, hvordan man stiller en diagnose og afgør behandlingen.

Det kan interessere dig ...
5 tips til en bedre kropsholdning for at lindre rygsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tips til en bedre kropsholdning for at lindre rygsmerter

Dårlig kropsholdning er et symptom på nutidens stillesiddende livsstil. Det kan bla. resultere i rygsmerter. Læs fem anbefalinger til bedre holdnin...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.