Elleve vaner, du bør undgå under graviditet

I denne artikel kan du finde ud af hvilke vaner. du skal undgå under din graviditet for at holde dig og din baby sund.
Elleve vaner, du bør undgå under graviditet

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis du venter en baby, skal du ændre nogle vaner for at passe på dit helbred såvel som din babys. I denne artikel præsenterer vi nogle af de vaner, du skal undgå under graviditet. Gå ikke glip af det!

Vaner, du skal undgå under graviditet

I hverdagen har vi ofte forskellige vaner, der i nogle tilfælde ikke hverken er gode eller sunde. Når du er gravid, er det dog vigtigt at være opmærksom på disse vaner for at undgå problemer.

Naturligvis har din læge allerede givet dig disse instruktioner. Du kan dog læse denne artikel for at opfriske din hukommelse.

1. Rygning er noget, du bør undgå under graviditet

Et af de første tips, som gravide kvinder hører, er “stop med at ryge”. Ifølge mange undersøgelser kan rygning under graviditet påvirke babyens udvikling.

Blandt de største problemer, som tobak kan forårsage, er:

 • Lav fødselsvægt
 • Øget risiko for for tidlig fødsel
 • Øget risiko for misdannelser i ansigt, ekstremiteter, nyre eller hjerte
 • Nedsat lungefunktion
 • Øget risiko for pludselig død.

2. Indtag af alkohol

Gravid kvinde med vin viser vaner, man bør undgå under graviditet

Alkohol forårsager alvorlig skade, udløser abstinenssyndrom og udviklingsskader.

En anden vane at undgå under graviditet er at drikke alkohol. Hvis du plejede at gå ud og drikke med dine venner, skal du huske, at du nu skal drikke vand eller andre ikke-alkoholholdige drikkevarer.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarer om risikoen ved at drikke alkohol under graviditeten. Dette skyldes, at alkohol går direkte i babyens blodbane. Dette er meget giftigt for babyer.

Babyer, der gentagne gange udsættes for alkohol, kan lide af:

 • Føtalt alkoholsyndrom, der omfatter en række fysiske, kognitive og mentale udviklingsproblemer
 • Hindret vækst og/eller udviklingsforsinkelser
 • Hjernedysfunktion
 • Misdannelser i ansigtet.

3. At spise rå fisk under graviditet

At spise sushi eller andre fiskeretter, der indeholder rå fisk, under graviditeten, kan sætte din ufødte baby i fare. Vidste du, at du kan få madforgiftning eller infektioner forårsaget af parasitterne i rå fisk?

Konsulter din læge og følg deres instruktioner vedrørende indtag af rå fisk. At blive alvorligt syg på grund af anisakiasis, for eksempel, kan sætte din graviditet og dit helbred i fare.

4. Ikke at drikke nok vand

Selvom læger anbefaler at drikke mindst 6-8 glas vand om dagen, opfylder vi mange gange ikke disse daglige krav. Dehydrering under graviditet kan forårsage træthed, kramper, forstoppelse og halsbrand.

Imidlertid kan konsekvenserne for din baby være mere alvorlige:

 • Problemer med fostervandet
 • Øget risiko for for tidlig fødsel
 • Problemer med moderkagen, da den for det meste består af vand.

5. Langvarig stress

Kvinde, der skjuler ansigt bag hænder, peges fingre af på kontor

Det moderne liv får folk til at gøre tusind ting om dagen. Da vedvarende stress kan skade dit barn, skal du undgå stress under graviditet. Hvis du er stresset, skal du prøve at slappe af ved at lave fysiske aktiviteter såsom svømning eller yoga for gravide kvinder.

En undersøgelse konkluderede, at gravide kvinder, der lider af langvarige perioder med stress, har en øget risiko for, at deres baby udvikler fysiske eller mentale sygdomme, såsom opmærksomhedsforstyrrelses- og hyperaktivitetslidelse.

6. At spise råt kød og pølser

Bakterierne, der forårsager toksoplasmose og salmonellose, kan overføres gennem indtagelse af råt eller kød, der ikke er tilberedt længe nok, (ikke kun carpaccio, men også skinke).

Selvom denne sygdom muligvis ikke er alvorlig for dig, kan den forårsage fødselsdefekter hos din baby.

7. Spise rå æg

Hvis de æg, du spiser, ikke er helt kogte, kan du få salmonellose, en infektion, der endda kan forårsage abort.

Du skal også være forsigtig med mayonnaise og andre præparater lavet med rå æg.

8. Indtag af upasteuriserede mejeriprodukter bør man undgå under graviditet

En anden vane at undgå under graviditet er brugen af upasteuriserede mejeriprodukter. Dette skyldes, at upasteuriseret mælk og mejeriprodukter kan indeholde bakterier og blandt andet forårsage listeriose, en sygdom, der kan forårsage spontan abort eller problemer hos din baby.

9. Spise en ubalanceret diæt

Gravid kvinde laver salat

Korrekt ernæring forhindrer dig i at tage en masse usund vægt på ud over at give næringsstoffer til det udviklende foster.

En diæt baseret på fedt og sukker er ikke nærende. Faktisk ville det ikke være godt for dig, selvom du ikke var gravid! Under graviditeten skal du også undgå mad med mættet fedt og tomme kalorier for at undgå at tage for meget på i vægt.

Denne anbefaling handler om mere end bare at se godt ud. Overdreven vægtøgning er forbundet med problemer såsom højt blodtryk (og risikoen for svangerskabsforgiftning og svangerskabsdiabetes blandt andre tilstande).

10. At drikke for meget kaffe

Mens American College for Fødselslæger og gynækologer udtaler, at der ikke er fundet nogen forbindelse mellem moderat kaffeindtag (mindre end 200 mg dagligt) og for tidlig fødsel og spontan abort konkluderede andre studier, at mere end 200 mg kan øge risikoen.

11. Flyrejser kan være noget, man skal undgå under graviditet

Selvom flyvning ikke frarådes i risikofri graviditet, skal du altid konsultere din læge, inden du tager på eventyr! I løbet af de første tre og de sidste to måneder af graviditeten anbefaler eksperter ofte at undgå at flyve.

Hvis din graviditet er risikabel, får du ikke lov til at flyve under graviditeten for at beskytte dit barn. Konsulter din læge, før du køber din flybillet!

Bortset fra denne liste, skal du spørge din læge, hvilke andre vaner du skal undgå under graviditet for at holde dig og din baby sund. Hvis det på et givent tidspunkt bliver svært for dig at undgå disse vaner eller andre, skal du huske, at du får din baby i dine arme indenfor et par måneder.

Det kan interessere dig ...
Forskelle på første og anden graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forskelle på første og anden graviditet

Der er nogle vigtige forskelle på første og anden graviditet. I løbet af din anden graviditet kan du f.eks. ikke hvile lige så meget som under den ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.