Blod i afføringen: Hvorfor sker det?

Blod i afføringen forekommer oftest på grund af hæmorider eller analfissurer.
Blod i afføringen: Hvorfor sker det?

Sidste ændring: 22 juli, 2020

Blod i afføringen kan være ret skræmmende. Dette skyldes, at næsten alle ved, at det er et af symptomerne på tyktarmskræft. At finde blod når man tørrer sig, kan dog skyldes mange andre grunde. Ikke alle er lige alvorlige.

Norberto Mañas, specialist på fordøjelsesafdelingen på Clinico de San Carlos hospitalet i Madrid, påpeger:

”Det er normalt at blive bange, fordi blod er ubehageligt. Det første, du tænker, når du bløder, er, at noget er galt. Den hyppigste årsag til blod i afføringen er dog ikke nødvendigvis noget dårligt. Alligevel er det altid en god idé at tjekke med din læge, især hvis du er over 50 år gammel.”

På grund af dets hyppighed og mulige alvor, vil vi forklare de vigtigste årsager til blødning i endetarmen i denne artikel.

Hvordan ses blod i afføringen?

Blod i afføringen kan være smertefuldt, hvilket illustreres af mand, der tager sig til bagdel

Blodig afføring kan ske af mange grunde. Det sker faktisk ofte, uden vi overhovedet ser det. De nemmeste måder at se det på er:

 • Du kan se blodet i sig selv. Det pletter normalt toiletpapiret, når du har tørret dig. Det kan endda dryppe, når du er på toilet, og dette skyldes blødning i enden af ​​tarmen eller i anus. Det er den type blod, der normalt kommer fra hæmorider eller andre sprækker.
 • Der er sort, tjæret afføring. Dette er sort afføring med en slem lugt. De skyldes normalt blødning i den øverste del af fordøjelsessystemet. Faktisk er de mere alvorlige end det tidligere tilfælde af blod.
 • Afføring blandet med blod eller blodklumper. Disse har en tendens til at komme ved inflammatoriske tarmsygdomme. De kan også forekomme, når der er en tilstedeværelse af polypper eller ved kræft.
 • Skjult blod. Denne art er ikke synlig for det blotte øje. Faktisk er det kun en medicinsk test, der kan registrere det. Andre symptomer som anæmi uden nogen åbenbar grund kan dog indikere, at der er skjult blod i afføringen. I disse tilfælde skal en læge foretage en koloskopi.

Hvad forårsager denne blødning?

Som vi nævnte ovenfor, er den mest alarmerende årsag tyktarmskræft. Det er dog ikke den eneste situation, hvor blod kan forekomme i din afføring. Andre årsager er:

Kvinde holder sig om mave
 • Hæmorider. Disse er udvidede vener i anus og rektum. De forekommer lejlighedsvis, hos 3 ud af 4 voksne. Den mest almindelige årsag til hæmorider er overdreven belastning, når man er forstoppet. De ses også hyppigt hos mødre.
 • Analfissurer. Dette er en lille rift i slimhinden, der dækker anus. Det kan ske efter stor og hård afføring. Det har også at gøre med forstoppelse.
 • Divertikler. Dette er små klumper i tyktarmen, og deres forekomst stiger med alderen.
 • Tarmpolypper. Dette er det ekstra væv, der ofte vokser i tyktarmen. De fleste af dem er ikke farlige. Nogle kan dog være kræftfremkaldende.
 • Mavesår. Dette er læsioner i maven eller tarmen. Ligesom andre problemer i spiserøret kan de føre til sort, tjærelignende afføring.
 • Visse ændringer af blodkar. Vaskulitis eller angiodysplasi kan forårsage blødning i endetarmen.
 • Nogle infektioner.
 • Betændelsessygdomme i fordøjelseskanalen. Crohns sygdom og ulcerøs colitis forekommer normalt, når der er blødning i endetarmen.

Hvis du har blod i afføringen

Som du kan se, kan blod i afføringen have mange forskellige årsager. Det er heller ikke altid nemt at diagnosticere, så det kan være meget mere alvorligt, end du tror. Derfor skal du altid konsultere din læge.

Skriv ned, hvad du oplever, så du kan give dem så meget information som muligt, om ændringer i din afføring. Skriv farve, hyppighed og form for blødning, da disse fakta er meget vigtige for en korrekt diagnose. Derfor anbefaler læger ofte at se på din afføring.

Tilsvarende bør du regelmæssigt udføre en afføringstest, hvis du er over 50 år gammel. Læger kan udføre en test med en strimmel. Målet er at opdage skjult blod, der ikke er synligt for det blotte øje.

På samme måde kan de også foretage en rektalundersøgelse, da det hjælper dem med at opdage eventuelle hæmorider og tumorer. Det er også godt til at opdage prostataproblemer. Det er en ubehagelig test, men det er det hele værd.

Koloskopi er den mest effektive test for at udelukke tyktarmskræft. Afhængig af blodtypen i din afføring, findes der andre diagnostiske prøver, såsom gastroskopi, radiografi eller skintigrafi.

Konklusion

Du skal ikke gå i panik, hvis du finder blod i din afføring. Årsagerne varierer, og det er rimelig almindeligt at få hæmorroider eller en analfissur. Tøv ikke med at konsultere din læge, så de kan udelukke andre årsager.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.