Listeriose under graviditet: Hvad du bør vide

Det kan forårsage listeriose eller listeriainfektion at spise rå, utilberedte fødevarer. Af den grund, bør gravide kvinder altid prøve at tilberede fødevarer og vælge pasteuriserede mejeriprodukter. I denne artikel, kan du finde ud af, hvad du bør vide om listeriose under graviditet.
Listeriose under graviditet: Hvad du bør vide

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

I denne artikel, vil vi fortælle dig alt, hvad du bør vide om listeriose under graviditet. Listeriose er en bakteriel infektion forårsaget af bakterien, Listeria monocytogenes. 

Selvom den er sjælden hos sunde personer, kan den være virkelig seriøs hos risikogrupper, såsom gravide kvinder og personer med svækkede immunsystemer.

Listeriose

Listeriainfektion eller listeriose er en fødevarebåren sygdom. Det er en infektion forårsaget af en bakterie, som normalt lever i naturen og kan komme fra bærere i form af dyr eller inficerede grøntsager.

Af den grund, kan du finde Listeria i:

 • Råt kød og fisk
 • Frugter og rå grøntsager
 • Upasteuriserede mejeriprodukter
 • Forarbejdede fødevarer
 • Røget fisk
Råt kød på skærebræt

Under graviditet, bør du undgå at indtage rå fødevarer, som kan indeholde Listeria.

Tilberedning og pasteurisering kan dog dræbe bakterierne, hvilket er grunden til, at eksperter anbefaler risikogrupper at tilberede kød og grøntsager og undgå at indtage mælk, ost og andre upasteuriserede mejeriprodukter.

Du bør derudover også overveje, at Listeria  kan inficere fødevarer, selv efter de er blevet tilberedt og pakket. Fødevarer, som er klar til at blive spist (såsom pølser, kødpålæg osv.), kan derfor også være potentielt farlige.

Dette bakterie kan også overleve at komme i fryseren og køleskabet og kan overføres fra moderen til fosteret. Det er meget farligt for fostre og nyfødte. Af den grund, bør den vordende mor tage bestemte forbehold for at undgå at blive smittet.

Typer af listeriose

Selvom listeriose er en af de mest alvorlige fødevarebårne sygdomme, finder det heldigvis temmelig sjældent sted (ifølge Verdenssundhedsorganisationen er der 0,1 til 10 tilfælde per en million mennesker om året). På trods af det lave antal af tilfælde, har det dog en høj dødelighedsrate. Af den grund, er forebyggelse meget vigtigt.

Der er to typer af listeriose:

 • Ikke-invasiv. Dette er en mild form for sygdommen, som forårsager en mavetarminfektion. Det rammer som regel sunde personer. Selvom det ikke er alvorligt, kan det dog være det for risikogrupper, inklusiv gravide kvinder.
 • Invasiv: Denne type listeriose er meget farlig, med en dødelighedsrate på 20 til 30%. Nogle af dets symptomer inkluderer faktisk feber, smerter i muskler, blodforgiftning og endda meningitis.

Med hensyn til inkubationsperioden, er det typisk en til to uger for begge typer. Det kan dog være op til tre måneder, hvilket er grunden til, at det kan være virkelig svært at opdage infektionen tidligt.

Listeriose under graviditet

Kvinde med ondt i maven oplever listeriose under graviditet

En af de primære risici er abort og for tidlig fødsel, hvilket er grunden til, at eksperter er særligt opmærksomme på denne risikogruppe.

Listeriose under graviditet er meget farligt, og det er ikke kun for moderen. Den gravide kvinde kan faktisk overføre sygdommen til fosteret, som er særligt sårbar. Det kan dermed forårsage:

 • Abort
 • For tidlig fødsel
 • Smitte af fosteret eller den nyfødte baby
 • Fosterets eller den nyfødte babys død (omkring 22% af tilfælde af listeriose omkring fødslen resulterer i, at fosteret eller den nyfødte baby dør).

Læs denne artikel for at lære mere: Forskelle på første og anden graviditet

Som vi har nævnt ovenfor, manifesterer symptomerne sig som regel efter at have indtaget inficerede produkter. Du kan derfor observere de følgende symptomer nogle få dage senere:

 • Feber
 • Smerter i muskler
 • Opkast
 • Kvalme
 • Hovedpine

Sygdommen kan opstå på et hvert tidspunkt under graviditeten. Det er dog mere sandsynligt i det sidste trimester, eftersom kvindens immunsystem kan være lidt svækket der.

Med hensyn til behandling, er det bedre at begynde det hurtigst muligt. I den henseende, bør du gå til en læge øjeblikkeligt, hvis symptomerne opstår. Gennem en simpel blodprøve, kan de afgøre, om du lider af listeriose. Efter det består behandlingen af antibiotika, som også vil hjælpe med at forebygge overførsel af sygdommen til fosteret.

Forebyggelse af listeriose under graviditet

Kvinde laver mad

Når du laver mad, skal du være meget påpasselig med at undgå, at rå fødevarer inficerer tilberedte fødevarer.

Verdenssundhedsorganisationen foreslår fem ting til sikker madlavning:

 • Bevar renligheden. Det er vigtigt at vaske produkter grundigt, vaske hænder før madlavning og holde køkkenet og køleskabet rent.
 • Adskil rå og tilberedte fødevarer. På den måde kan de ikke inficere hinanden.
 • Tilbered alt helt. Tilberedning af fødevarer ved mere end 70°C bidrager til fødevaresikkerheden. Du bør dog overveje, at nogle fødevarer kræver særlig opmærksomhed (såsom hakket kød).
 • Opbevar fødevarer ved sikre temperaturer. For at gøre det, skal du undgå at opbevare tilberedte fødevarer ved stuetemperatur i mere end to timer. Du bør heller ikke optø fødevarer udenfor køleskabet og altid respektere sidste holdbarhedsdato.
 • Anvend sikkert vand og rå ingredienser. Eksperter anbefaler at undgå forarbejdede og færdigpakkede fødevarer.

Eftersom Listeria kan inficere rå og upasteuriserede fødevarer, bør forebyggende forbehold blive taget for at undgå indtagelsen af disse produkter.

Foruden de ovenstående forbehold, bør gravide kvinder også:

 • Undgå at indtage upasteuriseret mælk og mejeriprodukter (inklusiv bløde oste).
 • Opvarme kødpålæg og forarbejdet kød (såsom pølser) til mindst 70°C, før det indtages.
 • Undgå at spise røget fisk og kød.
 • Opbevare rester i køleskabet, og ikke lade dem stå ude ved stuetemperatur i mere end to timer. Derudover bør de spises indenfor to til tre dage.
 • Læse varedeklarationer og følge vejledningen til opbevaring.

Konklusion

Selvom listeriose under graviditet i en sjældenhed, så bør man tage visse forbehold for at undgå det. Gravide kvinder bør også være særlig forsigtige, fordi det kan have fatale konsekvenser for fosteret.

Gravide kvinder bør opretholde ordentlig hygiejne og undgå forarbejdet kød og fisk, upasteuriseret mælk og mejeriprodukter og rå fødevarer (sær kød og grøntsager). Som det sidste, bør gravide kvinder gå til en læge, hvis de begynder at bemærke symptomerne, for at begynde behandlingen så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Elleve vaner, du bør undgå under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Elleve vaner, du bør undgå under graviditet

I denne artikel præsenterer vi nogle af de vaner, du skal undgå under graviditet for at passe på dit og din babys helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.