Knoglemetastaser: Symptomer og behandlinger

Knoglemetastaser er en komplikation ved udviklet kræft. Det er meget alvorligt, og vi vil fortælle dig, hvad du kan gøre ved det, når situationen opstår.
Knoglemetastaser: Symptomer og behandlinger

Sidste ændring: 08 oktober, 2020

Knoglemetastaser er udviklingen af bestemte typer kræft, der ender med en alvorlig komplikation, som påvirker knoglerne. Neoplastiske celler fra en tumor i et organ overføres i bund og grund til knoglen.

Vi skal først understrege, at knoglemetastaser ikke er tilstedeværelsen af primær kræft i knoglerne. Med andre ord begynder sygdommen ikke i knoglevæv, men i andre organer såsom brystet eller lungerne.

Det betyder, at sygdommen spreder sig til knoglerne. Som regel spreder det sig dog til rygraden og knoglerne i lungerne. Dette handler om måden, hvorpå blodomløbet og lymfesystemet dræner væsken i kroppen.

Når en neoplastisk celle når knoglen, begynder den af formere sig. Knoglemetastaser laver som regel noget, som stimulerer cellerne i knoglevæv: Osteoblaster og osteoklaster. Det stimuleres derefter for meget, og vævene vil lide.

Derefter bliver vævene svagere på grund af osteoklasterne eller de bliver hårdere på grund af osteoblasterne. Uanset hvad der sker, er det skadeligt.

De fleste typer kræft kan også metastasere, men det er mere gængs for brystkræft og prostatakræft. Når det sker, har patienter symptomer på både den primære tumor og de nye, der spreder sig.

Symptomer på knoglemetastaser

Forskellige typer af knoglemetastaser deler gængse symptomer, foruden de forskellige tumorer, som forårsager dem. Nogle af de sædvanlige tegn er:

 • Smerte: Dette er det primære karaktertræk. Det vil dog måske eller måske ikke være vedvarende smerte. Hos nogle patienter bliver det værre ved bevægelse, hvor andre mærker det hele tiden, selv når de hviler. Det kan gøre behandlingen besværlig.
 • Knoglebrud: Som vi allerede har nævnt, kan metastaser svække knoglen. En svag knogle har større sandsynlighed for at brække ved minimal anstrengelse. Det er vigtigt for kræftpatienter at være meget forsigtige for at undgå knoglebrud.
 • Hyperkalcæmi: Tumoren kan faktisk forårsage frigivelse af calcium ind i blodet. Når det bliver værre, vil der dukke flere symptomer op. For eksempel oplever patienter forstoppelse, dårlig appetit og hyppig vandladning. Uden appetit og med masser af urinering kan man nemt blive dehydreret.
 • Sammenpresninger. En af de mest gængse steder at se knoglemetastaser er i rygraden. Beskadigede ryghvirvler kan skrumpe i størrelse, overlappe hinanden og ændre position. Derefter kan nerverne eller rygraden blive klemt.
Person med hånden i forbinding

Behandling af knoglemetastaser

Der er to måder at behandle det på. Man kan vælge en mere lokaliseret eller systemisk tilgang. Valget vil afhænge af den oprindelige type kræft, patientens kliniske tilstand og de tilgængelige behandlinger. Lad os se nærmere på det.

Systemiske muligheder

 •  Kemoterapi: Dette bruger lægemidler, som forstyrrer nogle af processerne i kræftcellerne. Det er som regel den mest gængse mulighed.
 • Strålebehandling: Gennem stråling fra særligt udstyr trænger det ind i kroppen for at ødelægge kræftceller. Antallet af behandlinger og doseringen af strålebehandling varierer fra patient til patient. Det er som regel meget effektivt til at kontrollere smerte fra knoglemetastaser.
 • Hormonbehandling: Dette anvender lægemidler, der blokerer bestemte hormoner. Det er en behandling, der er gængs for brystkræft og prostatakræft.
 • Immunterapi: Dette anvender også lægemidler, men de efterligner immunforsvarets funktioner.
 • Radiofarmaka: I dette tilfælde bliver strålingen udsendt fra indersiden af kroppen og ikke med udstyr udefra. Radiofarmaka bliver indsprøjtet i patientens krop, hvor det rejser hen til knoglemetastaser og derefter angriber det kræftceller.
Læge taler med patient om knoglemetastaser

Lokaliserede muligheder

 • Bisfosfonater: Bisfosfonater blokerer osteoklasters handling for at forhindre dem i at ødelægge sunde knogler.
 • Denosumab: Ligesom bisfosfonater blokerer denosumab også osteoklaster. Det virker lidt anderledes end de andre, men det giver lignende resultater i sidste ende.
 • Vertebroplastik: Når der er knoglemetastaser i rygraden, er der et alternativ til direkte indsprøjtning af hurtigtvirkende knoglelim. Det kaldes vertebroplastik. Det er faktisk effektivt nok til at lindre smerten.
 • Operation: Som det sidste er kirurgisk behandling tilgængelig, hvis man opfylder bestemte betingelser. Hvis metastasen er tilgængelig, kan en kirurg operere og fjerne så meget som muligt.

Håndtering af knoglemetastaser

Udviklingen af knoglemetastaser er en alvorlig komplikation ved kræft. Det er vigtigt for patienten af have et hold af trænede professionelle, der kan give de bedst mulige løsninger. Med de nye behandlingsformer, der er tilgængelige, er det muligt at forbedre livskvaliteten hos personen, der lider af denne sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vicent, S., et al. “Las metástasis óseas del cáncer.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 29. No. 2. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2006.
 • García, F. BAIXAULI, et al. “Estado actual de las metástasis óseas.” Revista española de cirugía osteoarticular 49.257 (2014).
 • Centeno, C., et al. “Metástasis óseas: manifestaciones clínicas y complicaciones. Un tratamiento multidisciplinar.” Med Pal 8 (2001): 100-108.
 • Durand, J-P., et al. “Metástasis óseas: manejo multidisciplinario, conducta diagnóstica y terapéutica.” EMC-Aparato locomotor 46.1 (2013): 1-16.
 • Salazar Pacheco, Rudy, et al. “Metástasis óseas en tumores malignos de la mama. Breve informe epidemiológico.” Acta Ortopédica Mexicana 16.2 (2002): 51-55.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.