Kompulsiv neglebidning og oral sundhed

Hvis du bider dine negle ofte, bør du vide, at der er konsekvenser for din krop. Her fortæller vi dig, hvordan kompulsiv neglebidning påvirker dit helbred.
Kompulsiv neglebidning og oral sundhed

Sidste ændring: 09 maj, 2022

Kompulsiv neglebidning forårsager mere end bare æstetiske problemer på dine hænder. Det fører også til konsekvenser for din mundhygiejne.

Vanen med at putte fingrene i munden er normalt en ubevidst handling. Mange gange er det en indikator på en følelsesmæssig konflikt eller er en efterlignet adfærd. Dette problem kan påvirke mennesker i alle aldre og er mere almindeligt i barndommen og ungdommen. Hos nogle mennesker fortsætter det imidlertid ind i voksenalderen.

Denne vane, selvom den kan virke harmløs, kan skade munden. Læs med for at finde ud af hvordan.

Hvad er neglebidning?

Neglebidning er en tvangsmæssig og ubevidst adfærd, hvor personen tager sine hænder i munden og bider i området for enden af fingrene.

Selvom udtrykket refererer til neglene specifikt, refererer det også til at nippe til det omgivende bløde væv, det vil sige huden omkring neglene.

En anden måde at referere til lidelsen på er med navnet trikotillomani. I virkeligheden refererer dette ord til en noget mere alvorlig lidelse, som omfatter at trække neglene ud og endda sluge dem. Det har at gøre med psykiatriske tilstande såsom OCD, depression eller kropsdysmorfisk lidelse.

Oprindelsen af neglebidning har været relateret til stress. Når en person står over for gentagne situationer med angst, som de ikke kan løse, fungerer det ligesom afstressende midler.

Der er også en hypotese om patientens vedholdenhed i de orale stadier af psykologisk udvikling. Dette ville forklare tendensen til at putte ting i munden, herunder deres negle.

Et barn bider negle

Generelle sundhedsproblemer forårsaget af neglebidning

Neglebidning har specifikke konsekvenser for oral sundhed, som vi analyserer senere.

Men først tager vi et kig på, hvad der sker i andre kropssystemer, når der er denne tvangsmæssige handling. Dette er ud over de tilknyttede psykiatriske tilstande, der kan være til stede, som har deres egne tegn og symptomer.

På fordøjelsesniveauet kan indtagelse af de neglestykker, der kommer af ved bidning, ændre, hvordan maven behandler mad. Det er muligt, at produktionen af mavesyre stiger, og at der er dyspepsi eller med andre ord uspecifikt ubehag i den øvre del af maven.

Hvis vi fortsætter med at tale om fordøjelseskanalen, ser vi konsekvenserne i tyndtarmen. Der kan neglebidning lette parasitters indtrængen, der vil bosætte sig og give symptomer i forhold til hver art.

Neglesvamp er en anden konsekvens. Dette er en svampeinfektion i neglene. Da de er skadet og i konstant kontakt med munden og øger deres omgivende luftfugtighed, vil svampe have et gunstigt miljø at bosætte sig i.

Det er værd at nævne, at neglesvamp er vanskeligt at behandle og kræver langvarig behandling med lak og vedvarende brug af medicin. Derfor er det en sygdom, der bør opdages tidligt.

I samme boldgade som neglesvamp kan det bløde væv, der omgiver den hårde del af fingrene, også blive inficeret, hvilket kaldes paronychion eller neglerodsbetændelse. Selve handlingen med gentagne gange at bide i området hjælper mikroorganismerne med at komme ind i det subkutane cellulære væv.

Konsekvenserne af kompulsiv neglebidning på mundhygiejne

Mens fordøjelsessystemet, neglene i sig selv og fingrenes hud er de mest berørte områder, fører kompulsiv neglebidning også til ubestridelige konsekvenser for oral sundhed. Både tænderne og resten af strukturerne i mundhulen er modtagelige.

Lad os huske på, at hænderne altid er i kontakt med fremmede stoffer og patogener. Vi bruger disse ekstremiteter til at interagere med verden omkring os dagligt.

Med vores hænder rører vi ved vira, bakterier, parasitter og snavs, som vi derefter kommer i munden, når vi bider negle. Men det er ikke alt. Der er også mekanisk belastning på overfladerne af tandelementerne, der kan slide emaljen ned og endda gøre tandkødet betændt.

Lad os se nærmere på nogle af konsekvenserne af neglebidning på oral sundhed, som kan forebygges ved at reducere vanen.

1. Kompulsiv neglebidning slider tænder

En af konsekvenserne af neglebidning for oral sundhed er slid af tandemalje. Dette sker på grund af neglernes friktion mod tænderne og gnidningen af tænderne mod hinanden.

Som et resultat bliver neglen ødelagt, når man bider. Derefter følger tænderne i overmunden deres mekaniske belastning med tænderne i undermunden. Dette fører til gentagen mikrotrauma.

Mikrotrauma vil være mikrofrakturer og i ekstreme tilfælde kulminere med faktiske brud på tændernes overflade. Selvom der muligvis ikke er et brud som sådan, vil der være kontinuerligt og for tidligt slid.

De midterste fortænder i overmunden er de mest berørte på grund af deres position og eksponering for vanen. Dette er mere tydeligt hos mennesker, der lider af neglebidning på grund af stress og angst, da de normalt også oplever bruxisme (tandskæren).

2. Kompulsiv neglebidning øger din risiko for huller

Huller er en udbredt sygdom i munden. Deres tilstedeværelse forklares af dårlig hygiejne og mundpleje, der resulterer i bakteriekolonisering, som er ansvarligt for gæringen af kulhydrater i kosten.

Denne omdannelse producerer syrer, der demineraliserer tanden. Så hvad ville konsekvensen af neglebidning være i dette tilfælde? Det viser sig, at bakterierne på fingre og negle øger koloniseringen af mundhulen.

Jo flere bakterier der er, jo større gæring og jo flere syrer kan demineralisere tandens hårde væv. Derfor øges risikoen for huller.

3. Halitose

Halitose er det tekniske navn for dårlig ånde. Dets årsager er forskellige, men de hyppigste er relateret til dårlig mundhygiejne og bakteriel kolonisering. Derfor er en af konsekvenserne af neglebidning en dårlig lugt inde i munden.

Som vi sagde tidligere, kan denne tvangshandling være en del af større psykiatriske lidelser, hvor generel hygiejne påvirkes. En deprimeret person vil for eksempel have en tendens til ikke at passe på sit udseende og børster muligvis ikke tænder så ofte, som de burde.

Bakterier transporteret fra hænderne til munden ved neglebidning bidrager til halitosens substrat. Hænderne er i kontakt med flere eksterne midler, der faciliterer, at mikroorganismer kan trænge ind.

4. Kompulsiv neglebidning kan føre til infektioner i munden

Munden har en flora af sunde mikroorganismer. Nogle bakterier lever således normalt i mundhulen og forårsager ikke sygdom.

Kraftig kontakt med hænder og ukendte patogener ændrer denne balance. Vi har allerede nævnt, at huller opstår som en konsekvens af denne indtrængen af bakterier, men andre infektioner er mulige; også på grund af vira og svampe. Herpes labialis kan for eksempel pådrages ved direkte kontakt med virussen.

Halitose, som vi allerede har talt om, er ikke altid et isoleret tegn. Nogle gange er det udtryk for en igangværende infektion forårsaget af bakteriel overvækst. Det er værd at nævne paradentose her som en alvorlig konsekvens af neglebidning.

På samme tid er nogle mundsår relateret til kolonisering af mikroorganismer. Disse er meget smertefulde og selvbegrænsede sårdannelser, der forsvinder på cirka en uge.

5. Temporomandibulære lidelser

Den temporomandibulære led kan lide under neglebidning, da den konstante mekaniske belastning ved at tygge er i stand til at ændre kæbens funktion. Dette vil medføre smerte, når man tygger mad, og unormale kæbebevægelser.

Hvis vi tilføjer bruxisme på grund af generaliseret stress, så stiger risikoen for leddysfunktion. Nogle patienter begynder med ørepine som en manifestation af lidelsen, fordi strukturene sidder tæt på hinanden.

Der er tegn på, at dårlige vaner forårsager temporomandibulære lidelser, så det er ikke mærkeligt at forbinde neglebidning med denne konsekvens for oral sundhed. Problemet er, at det ikke kun er svært at fjerne den gentagne handling ved neglebidning. Det er også svært at rette op på en dysfunktion af dette led.

En mand holder sin kæbe i smerte

Hvordan undgår man konsekvenserne af kompulsiv neglebidning på oral sundhed?

Hvis vi vil undgå konsekvenserne af tvangsmæssig neglebidning på mundhygiejnen, er vi nødt til at tage nogle foranstaltninger for at reducere denne dårlige vane. Disse kan variere fra psykologisk behandling til naturlige midler til at reducere lysten til at bide.

Når der er en berygtet ændring, der påvirker livskvaliteten, eller som forårsager fysiske lidelser som dem, vi nævnte, er det en god idé at søge psykologisk behandling hos en professionel. Psykologen vil bruge forskellige teknikker i henhold til tilgangen.

En tilstand af angst, depression eller stress, der kan ligge til grund for kompulsiv neglebidning, vil også blive behandlet. Men hvert tilfælde er unikt, og metoderne vil blive individualiseret i henhold til situationen.

Samtidig kan patienten selv udføre teknikker derhjemme for at reducere deres lyst til at bide negle. Meditation, yoga, dyb vejrtrækning eller enhver metode, der har til formål at kontrollere stress, er velkommen.

På markedet kan du købe neglelakker, der giver neglen en ubehagelig smag. Dette gøres for at stoppe vanen med at bide negle. Der er også kunstige negle med samme funktion.

Hvad angår tandpleje, er den første anbefaling at foretage en konsultation. Sundhedsfagfolk vil kunne bekræfte, om der allerede er skader til stede, og løse det, samt anbefale måder at forhindre vanen på. Hvis det skønnes nødvendigt, henviser de til en psykolog.

Kompulsiv neglebidning har sundhedsmæssige konsekvenser

Neglebidning ser ud til at være et mindre problem, når konsekvenserne ikke er fuldt ud forstået. Den ultimative effekt, det har på tænderne, fordøjelsessystemet og huden, bør dog ikke undervurderes.

Hvis du eller en af dine nærmeste regelmæssigt bider negle, anbefaler vi, at du starter med en konsultation. Det kan være hos en tandlæge, en psykolog eller en læge. Der kan være en baggrund for stress eller angst, der kan løses med korrekt behandling.

Det kan interessere dig ...
7 metoder til at forebygge neglesvamp
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 metoder til at forebygge neglesvamp

Neglesvamp forårsages af en mikroorganisme og kan være meget vanskelig at få bugt med. Hygiejne er nøglen til at forebygge neglesvamp.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Haneke, Eckart. “Trastornos de autoagresión hacia las uñas.” Dermatol Rev Mex 57.4 (2013): 225-234.
 • Macneal P, Milroy C. Paronychia Drainage. 2020 Nov 29. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 32644572.
 • Ghanizadeh A. Nail biting; etiology, consequences and management. Iran J Med Sci. 2011 Jun;36(2):73-9. PMID: 23358880; PMCID: PMC3556753.
 • Atsü SS, Güner S, Palulu N, Bulut AC, Kürkçüoğlu I. Oral parafunctions, personality traits, anxiety and their association with signs and symptoms of temporomandibular disorders in the adolescents. Afr Health Sci. 2019 Mar;19(1):1801-1810. doi: 10.4314/ahs.v19i1.57. PMID: 31149011; PMCID: PMC6531963.
 • Guaman Iza, Blanca Omayra. Prevalencia de caries en niños con problema de onicofagia. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.
 • Ojeda Léonard, C., A. Espinoza Rojo, and J. Biotti Picand. “Relación entre onicofagia y manifestaciones clínicas de trastornos temporomandibulares en dentición mixta primera y/o segunda fase: Una revisión narrativa.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 7.1 (2014): 37-42.
 • Marouane O, Ghorbel M, Nahdi M, Necibi A, Douki N. New Approach to Managing Onychophagia. Case Rep Dent. 2016;2016:5475462. doi: 10.1155/2016/5475462. Epub 2016 Nov 23. PMID: 27994890; PMCID: PMC5141299.
 • Singal A, Daulatabad D. Nail tic disorders: Manifestations, pathogenesis and management. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2017 Jan-Feb;83(1):19-26. doi: 10.4103/0378-6323.184202. PMID: 27320768.
 • Sachan A, Chaturvedi TP. Onychophagia (Nail biting), anxiety, and malocclusion. Indian J Dent Res. 2012 Sep-Oct;23(5):680-2. doi: 10.4103/0970-9290.107399. PMID: 23422619.
 • Chinnasamy A, Ramalingam K, Chopra P, Gopinath V, Bishnoi GP, Chawla G. Chronic nail biting, orthodontic treatment and Enterobacteriaceae in the oral cavity. J Clin Exp Dent. 2019 Dec 1;11(12):e1157-e1162. doi: 10.4317/jced.56059. PMID: 31824597; PMCID: PMC6894907.
 • Baghchechi M, Pelletier JL, Jacob SE. Art of Prevention: The importance of tackling the nail biting habit. Int J Womens Dermatol. 2020 Sep 17. doi: 10.1016/j.ijwd.2020.09.008. Epub ahead of print. PMID: 32964094; PMCID: PMC7497389.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.