Virker midler mod neglesvamp på hænder og fødder?

Midler mod neglesvamp på hænder og fødder er meget populære. Men er de effektive? I denne artikel besvarer vi det spørgsmål. Vi fortæller dig, hvad eksperterne siger, og hvordan man behandler denne svampeinfektion.
Virker midler mod neglesvamp på hænder og fødder?

Sidste ændring: 11 december, 2020

Mange mennesker er på udkig efter midler mod neglesvamp på hænder og fødder. Denne lidelse, der forårsager en hvid eller gul misfarvning samt kløe og andet ubehag i neglene, udgør en tredjedel af alle svampeinfektioner i huden.

Ifølge oplysninger offentliggjort i Journal of Fungi er infektionen forårsaget af dermatofytter, svampe, der danner rod under neglen. På grund af dette er det ofte en vanskelig tilstand at eliminere, og dets symptomer har tendens til at dukke op igen efter et stykke tid. Nedenstående kigger vi på, hvad man ved om det.

Neglesvamp: Det skal du vide

Neglesvamp (onykomykose) er en svampeinfektion, der forekommer på både fingernegle og tånegle. Imidlertid er sidstnævnte normalt mere berørt. Selvom det ikke er en alvorlig lidelse, så er det et folkesundhedsproblem på grund af dets høje forekomst, dårlige reaktion på behandlingen og de sundhedsmæssige virkninger, det har.

Som forklaret af American Academy of Dermatology fremmer varme og fugtige miljøer, såsom svømmehaller eller offentlige omklædningsrum, infektionen. Derudover er det relateret til mangel på hygiejne, sved og lukkede sko eller enhver anden situation, der udsætter dine negle for fugt i lang tid.

Symptomerne inkluderer:

 • Hvide pletter eller neglefarveændring
 • Fortykkelse af negle
 • Skøre negle, der smuldrer eller løftes fra tå eller finger
 • Uregelmæssige negle
 • Kløe eller dårlig lugt (i nogle få tilfælde)
Neglesvamp på tånegl

De fleste tilfælde er milde og påvirker ikke andet end udseendet. Men når infektionen har komplikationer, kan den være smertefuld og faktisk forårsage uoprettelig skade på neglene. Hvis du har diabetes eller en sygdom, der kompromitterer dit immunsystem, så skal du passe på.

Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at søge lægehjælp, da enhver skade på fødderne, inklusive denne form for infektion, kan blive til alvorlige komplikationer på grund af din immunrespons og kredsløbsproblemer.

Læs også: Syv strategier til at øge blodgennemstrømningen i dine fødder i 20 dage

Virker midler mod neglesvamp på hænder og fødder?

I populærlitteraturen findes der en bred vifte af midler mod neglesvamp. Imidlertid sætter eksperter stadig spørgsmålstegn ved disse metoder. I en undersøgelse i Journal of Fungi indikerer de, at muligheder som tea tree olie og planten kendt som ageratina pichinchensis viste svampedræbende aktivitet.

Andre midler såsom propolis og Vicks Vaporub havde også positive virkninger mod neglesvamp i nogle pilotundersøgelser. Ikke desto mindre er resultaterne ikke afgørende, og der er behov for mere forskning for at afgøre effektiviteten af ​​denne slags behandlinger.

På trods af dette er det acceptabelt at bruge dem som supplerende behandlinger, da de ikke har vist nogen bivirkninger hos mennesker, hvilket antyder, at de er sikre og tålelige. Selvfølgelig, når det er muligt, skal du bruge dem sammen med medicinske behandlinger.

Tea tree olie viste svampedræbende aktivitet i nogle undersøgelser, og kan derfor være en behandlingsmulighed

Farmaceutiske midler mod neglesvamp på hænder og fødder

Indtil videre er lægemidler de mest accepterede behandlinger mod neglesvamp. Selvom de også undersøges. Disse behandlingsmuligheder er tilgængelige som topiske og orale behandlinger, og du kan se mere i en udgivelsen i Indian Journal of Pharmaceutical Sciences.

De topiske midler inkluderer lakformler som amorolfin 5% og ciclopirox 8%. Cremer, pulver og andre topiske produkter er normalt ikke så effektive, fordi de ikke trænger så let ind.

Læs også: 5 essentielle olier mod neglesvamp

Oral behandling kan omfatte griseofulvin, terbinafin, itraconazol og ketoconazol. Disse kræver anvendelse i en længere periode. Det har også en højere risiko for bivirkninger som f.eks. hovedpine, gastrointestinale lidelser og hududslæt.

På grund af dette skal du følge doseringsinstruktionerne og brugstiden som anbefalet af en professionel. Du skal også huske på, at du skal bruge begge muligheder konsekvent for at få resultater. Hvis du ikke gør det, kan infektionen fortsætte eller endda forværres.

Hvad kan ellers hjælpe mod neglesvamp?

Når du står over for et problem som neglesvamp, er det vigtigt at konsultere din hudlæge for at få stillet en ordentlig diagnose og behandling afhængigt af tilfældet. Derudover kan du tage nogle enkle foranstaltninger til selvpleje.

For eksempel at bære åbne sko, tørre dine fødder godt og bære sko i fugtige områder som svømmehaller, brusebade og omklædningsrum.

Det kan interessere dig ...
Hævede ankler og fødder: 5 gode behandlinger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hævede ankler og fødder: 5 gode behandlinger

Før du vælger en behandling til dine hævede ankler og fødder, er det vigtigt, at du først finder ud af årsagen til problemet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Christenson JK, Peterson GM, Naunton M, et al. Challenges and Opportunities in the Management of Onychomycosis. J Fungi (Basel). 2018;4(3):87. Published 2018 Jul 24. doi:10.3390/jof4030087
 • Hammer, K. A. (2002). In vitro activity of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil against dermatophytes and other filamentous fungi. Journal of Antimicrobial Chemotherapy50(2), 195–199. https://doi.org/10.1093/jac/dkf112
 • Romero-Cerecero, O., Román-Ramos, R., Zamilpa, A., Jiménez-Ferrer, J. E., Rojas-Bribiesca, G., & Tortoriello, J. (2009). Clinical trial to compare the effectiveness of two concentrations of the Ageratina pichinchensis extract in the topical treatment of onychomycosis. Journal of Ethnopharmacology126(1), 74–78. https://doi.org/10.1016/j.jep.2009.08.007
 • Veiga, F. F., Gadelha, M. C., da Silva, M. R. T., Costa, M. I., Kischkel, B., de Castro-Hoshino, L. V., … Svidzinski, T. I. E. (2018). Propolis extract for onychomycosis topical treatment: From bench to clinic. Frontiers in Microbiology9(APR). https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.00779
 • Derby, R., Rohal, P., Jackson, C., Beutler, A., & Olsen, C. (2011). Novel treatment of onychomycosis using over-the-counter mentholated ointment: A clinical case series. Journal of the American Board of Family Medicine24(1), 69–74. https://doi.org/10.3122/jabfm.2011.01.100124
 • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.