5 konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug du bør være opmærksom på

Psykologisk misbrug kan forårsage følelsesmæssige blokeringer og traumer, der går langt ud over, hvad vi måske indser i starten. Disse kan endda forhindre os i at etablere sunde relationer i fremtiden - så det er vigtigt, at vi får øje på dem så hurtigt som muligt.
5 konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug du bør være opmærksom på

Sidste ændring: 26 august, 2022

Følelsesmæssig misbrug er en form for vold, der påvirker ofrets følelsesmæssige stabilitet. Det får ham eller hende til at føle sig intimideret, skyldig og endda helt værdiløs.

Konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug

Normalt er aggressoren en manipulerende person. Han eller hun udnytter den kærlighed eller hengivenhed, som den anden person føler for at etablere en næsten fuldstændig kontrol over deres liv.

På trods af at det har en så intens virkning, er det også en af ​​de sværeste former for misbrug at identificere. Det skyldes, at de fleste af dem, der lider under det, ikke engang er klar over det.

Desuden finder de sig selv retfærdiggørende eller forklarer bort misbrugerens uacceptable opførsel. Dette skyldes den følelsesmæssige afhængighed, de føler for deres misbruger (hvad enten det er deres partner, familiemedlem eller ven)

Men noget er særlig bekymrende for dette. Selvom det kan overvindes med den rigtige hjælp, kan følelsesmæssigt misbrug ende med at forlade offeret med følelsesmæssig bagage. Dette vil gøre sig tydeligt i personens karakter eller adfærd før eller senere, ofte på uventede måder.

Af denne grund er det vigtigt, at vi får at vide, hvad disse konsekvenser kan være. Plus, det er vigtigt at finde ud af, hvad man skal gøre for at tackle dem. På den måde bliver de ikke en anden hindring for at leve som en der har overlevet følelsesmæssigt misbrug.

Her tager vi et dybtgående kig på de 5 almindelige konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug der undertiden fejlagtigt overses.

1. Søger godkendelse fra andre

Pige er ked af det

Et konstant ønske om godkendelse fra andre er en af ​​de klassiske langsigtede konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug.

Det manifesterer sig ofte på uventede måder gennem adfærd som:

 • Altid være desperat for at behage andre
 • Ændring af personlighed i henhold til en anden persons væremåde
 • At være overdrevent venlig
 • At sætte deres interesser til den ene side for at tilfredsstille andres behov

Det der er nødvendigt at føle sig accepteret i det sociale miljø, herunder med dem, der er tættest på dig, hvilket springer fra en følelse af “ikke at være god nok.” Typisk planter aggressoren dette i personens sind i løbet af det misbrugende forhold.

Men vi skal huske på, at vores sande værdi som enkeltpersoner ikke udelukkende er baseret på, hvad vi gør for andre. Faktisk kan i det lange løb sådanne adfærdsmønstre rent faktisk blive en svaghed.

Hvad skal jeg gøre ved det

 • Det første og vigtigste skridt er at forstå fuldt ud, at mønstre som disse ikke er positive, især hvis de ender med at øge din smerte.
 • Når du indser, at du falder ind i dette adfærdsmønster, er det normalt at føle, at du bare vil skjule dig fra verden. Dette er dog ikke svaret.
 • I stedet skal du tage tid til at genoprette din følelse af selvværd og følelse af tilfredstillelse med dig selv, hvilket er den bedste måde til at komme videre.

2. Vrede

Efter at have lidt af psykologisk aggression er det almindeligt at føle vrede. Dette kan være både mod sig selv og mod den person, der forårsagede skaden.

Dette ophobes i løbet af tid. Plus kan det ende med at manifestere sig i følelser af skyld, irritation og frustration.

I nogle ekstreme tilfælde oplever ofret selv ændringer i deres blodtryk og kan falde ind i en depression.

Hvad skal jeg gøre ved det

 • En af måderne til at helbrede sjælen på i tilfælde vrede er ved at søge tilgivelse.
 • Det er ikke noget, der kan opnås natten over. Det er dog muligt at opnå det, hvis du sætter anstrengelser i at stoppe med at fodre de negative følelser, som du opdager selv oplever.

3. Angst og Depression

Kvinde er deprimeret

Angst og depression er psykiske lidelser, der ofte rammer mennesker, der har følt sig udsat for fysisk eller følelsesmæssigt misbrug.

Ødelæggelsen af ​​deres selvværd og de konstante følelser af skyld de oplever skaber en negativ hvirvelvind af følelser, som kan føre dem til randen af selvdestruktion.

Hvis det ikke holdes i skak, kan sådanne følelser endda føre til, at vi ønsker at dø. Således er følelser af håbløshed og søvnbesvær også meget almindelige for mennesker i denne situation.

Hvad skal jeg gøre ved det

 • Hvis du genkender nogen af ​​de følelser, vi beskrev eller kender nogen, der måtte, er det vigtigt at søge professionel psykologisk hjælp.
 • Der er også medicinbehandlinger, som en professionel kan pege dig hen imod, der kan være i stand til at give en vis form for lettelse.

4. Problemer i forhold til andre

En meget stor konsekvens af følelsesmæssigt misbrug er den frygt, det kan efterlade. Overlevende kan have store problemer med at etablere nye relationer. Dette er ofte fordi de er bange for at falde tilbage i en situation som den, de tidligere undslap.

Den ødelæggende virkning af følelsesmæssig misbrug på deres følelser kan endda mindske deres evne til at fungere på en daglig basis og engagere sig i samtaler med andre.

Desuden forbliver overlevende ofte i større risiko for at falde i giftige relationer i fremtiden, da problemer med selvværd og følelsen af sikkerheden fortsætter i lang tid efter at det faktiske følelsesmæssige overgreb er ophørt.

Hvad skal jeg gøre ved det

 • De bedste forhold er dem, der er bygget op over tid, baseret på at begge mennesker accepterer sig selv og i lige så høj grad accepterer den anden person, som de er.
 • At arbejde på dit selvværd og lære andre mennesker at kende, før man etablerer relationer er vigtige første skridt for alle, der ønsker at opbygge noget sundt i efterdybelsen af ​​følelsesmæssigt misbrug.

5. Følelser af følelseshed

Mand soeger tilgivelse hos sin partner

Gå igennem smertefulde situationer, hvor dit selvværd er blevet angrebet, efterlader dig ofte med en blokering, som forhindrer dig i at føle og udtrykke dine følelser.

I sådanne tilfælde vil overlevende muligvis ikke føle sig “dårlig tilpas”. Men han eller hun oplever heller ikke følelsen af lykke, heller ikke når han eller hun har gode grunde til at være lykkelige.

Det er som om at trods af overvindelsen af aggressionen, så er der stadig en intern hindring, der forhindrer de overlevende i at opleve det fulde spektrum af følelser, der plejede at opstå spontant før misbruget.

Hvad skal jeg gøre ved det

 • Disse følelser af følelsesløshed kan absolut overvindes. Alt er et spørgsmål om tid og vilje.
 • Faktisk kan følelsesløshed være en stor hjælp til at begynde med. Det kan hjælpe dig med at træffe bedre og mere upartiske beslutninger. I starten kan det være svært. Men i løbet af tiden vil du finde ud af, at sårene helbredes, og at du vil have det sådan ligesom du havde engang.
 • De mennesker omkring dig på dette tidspunkt er af stor vigtighed. Sørg for, at du omgiver dig med folk, der hjælper dig med at slippe af med de negative følelser, du føler.

Konsekvenser ved følelsesmæssig misbrug forsvinder ikke natten over. Healing, komme videre og vokse fra det er en proces, der kræver støtte, forståelse og en masse viljestyrke.

I starten kan alt se dårlig ud, og du kan frygte, at de sår, der er forårsaget af det traume, du har lidt, aldrig vil hele. Men med kærlighed og tid, vil du kunne komme igennem det, du har lidt og leve det liv, du fortjener.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Almendros, C., Gámez-Guadix, M., Carrobles, J. A., Rodríguez-Carballeira, Á., & Porrúa, C. (2009). Abuso psicológico en la pareja: aportaciones recientes, concepto y medición. Behavioral Psychology/Psicología Conductual17(3), 433-452.
 • Carballeira, Á. R., Almendros, C., Solanelles, J. E., García, C. P., Martín-Peña, J., Javaloy, F., & Carrobles, J. A. I. (2005). Un estudio comparativo de las estrategias de abuso psicológico: en pareja, en el lugar de trabajo y en grupos manipulativos. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology36(3), 299-314.
 • García-López, L. J., Irurtia, M. J., Caballo, V. E., & del Mar Díaz-Castela, M. (2011). Ansiedad social y abuso psicológico. Psicología Conductual19(1), 223.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.