Misbrug og mishandling hos unge par

Forebyggelse af misbrug blandt teenagepar er grundlæggende for at fremme og skabe sunde forhold som voksne. Få mere at vide i denne artikel.
Misbrug og mishandling hos unge par

Sidste ændring: 09 august, 2022

Misbrug og mishandling kan og forekommer i ungdoms forhold. Denne alvorlige adfærd vedrører ikke kun voksne.

Vold i ungdommen kan være begyndelsen på en række plagsomme og giftige forhold.

Vi skal være opmærksomme på, at mishandling ikke har noget at gøre med alder, køn eller kultur. Det er en fejl at klassificere den til en bestemt gruppe.

På grund af dette bør vi være opmærksomme på og åbne øjnene op for at kunne udrydde det, så snart det forekommer.

Frem for alt gælder dette i ungdomsårene, fordi det er en vanskelig fase for alle unge, da de udvikler deres personligheder.

Negative oplevelser i barndommen

Lille pige der er i fars skygge

Det, vi oplever i barndommen, påvirker os på en meget betydelig måde i vores voksne liv.

På grund af dette, hvis forældre har handlet voldsomt, haft forfærdelige argumenter eller brugt fysisk misbrug, så kan dette få unge til at gentage denne type adfærd.

Nogle gange er det ikke, hvad folk gerne vil gøre. Men det er simpelthen et tillært adfærdsmønster. Måske er dette en smerte, de bærer rundt på indvendigt, og det manifesterer sig på denne negative måde.

Mishandling af børn, seksuelt misbrug og manglende knytning af bånd er andre former for negative oplevelser. Disse erfaringer kan medføre, at et ungdomspar bliver voldeligt.

Efterligning af, det vi ser

Dreng der ikke kan klare mor og far skaendes

Der er en anden faktor, som måske er mere alvorlig. Derudover kan efterligning af, hvad unge ser eller finder på internettet forårsage misbrug.

Teknologien har givet os mulighed for at se ting, som vi ikke havde adgang til før. Det har dog også gjort os sårbare over for adfærdsmønstre, som vi ikke bør lære.

En ung person kan se kommentarer om seksuel praksis, som de måske tror, at de kan udføre uden den anden persons godkendelse. De kan læse om eller se videoer med sadomasochisme.

Vi må huske på, at de yngste unge ikke er i stand til at skelne fiktion fra virkeligheden.

Kommentarer om ydmygelse, underkastelse eller kontrol kan medføre en misforståelse af, hvordan det er meningen et forhold skal være.

På grund af dette er det yderst vigtigt for forældre at prøve og kontrollere, hvad deres børn ser på internettet. Det er imidlertid umuligt at kontrollere dette 100%.

Læs også denne artikel efter “Misbrug og mishandling hos unge par”:

Historien om den kogte frø: Når misbrug bliver normalt

Respekt grundlaget

Kvinde der ser ud over vandet

Vi forsøger at uddanne børn til at respektere andre og have potentielt sunde relationer. Ikke desto mindre er der stadig mange områder, der skal afdækkes.

Vores forældre er vores hovedeksempler. Fra en meget ung alder er børn tilskuere til enhver form for skadelig adfærd. De efterligner ikke alt på det givne tidspunkt, men hvad sker der, når de efterligner den givne adfærd?

Et ungdomsforhold bør aldrig være baseret på mishandling og misbrug.

For eksempel bør seksual uddannelse i skolerne ikke kun være baseret på spørgsmål om p-piller og kønssygdomme. Det bør også fokusere på sunde forhold, gensidig respekt og seksuel orientering mv.

Kærlige forhold er komplicerede. De bliver endnu mere vanskelige, når vi er i et vanskeligt stadie af livet, såsom ungdomsårene.

I 2013 var 499 unge ifølge det spanske nationale institut for statistik ofre for misbrug af deres partnere i Spanien alene.

Hvis dette er sandt, så ser det ikke ud til, at der er så mange tilfælde med vold og død på trods af alle de foranstaltninger, vi træffer for at undgå dette.

Par der har hovederne sammen - misbrug og mishandling

Det er vigtigt ikke at vende ryggen til det eller ignorere betydningen af denne virkelighed.

Unge bør lære at identificere, om de er ofre for vold. Nogle gange er det ikke det fysiske, som vi skal huske.

Forebyggelse af misbrug blandt teenagepar er grundlæggende for at fremme og skabe sunde forhold som voksne.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.