Derfor er det godt for dig at kramme

Både den der krammer og den der modtager krammet kan nyde godt af alle dets fordele såvel fysiske som psykiske.
Derfor er det godt for dig at kramme

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvem kan ikke lide at få et kram? Kram er fabelagtige, de fleste af jer der læser dette vil formentlig være enige, de vidunderlige følelser kram kan skabe. Men hvorfor er vi så glade for kram? I dagens artikel vil vi fortælle dig om kraften ved kram, og forklare nogle af de sundhedsmæssige fordele ved både at give og modtage dem. Derfor er det godt for dig at kramme, læs mere ndenfor.

Det er godt for dig at kramme

Kram kan komme fra hvem som helst, det kan være en ven, et familiemedlem, en elsket, din partner eller bare en person der sympatiserer med dig. Denne omfavnelse anses for at være en af de vigtigste måder at vise hengivenhed på mellem mennesker. Blive ved med at læse for at opdage de sundhedsmæssige fordele og kraften ved kram.

Følelsesmæssige fordele ved en omfavnelse

Undersøgelser har vist, at kram får hjernen til at frigive endorfiner, og dette fører til bedre heling i hele kroppen. Udover det, er en omfavnelse en form for terapi, der frembringer en følelse af velvære. Det  kan reducere blodtrykket eller endda menstruationssmerter hos kvinder. Et kram kan også lette hovedpine og reducere angst, stress eller depression. Det kan opbygge selvværd, berolige nerverne, minde om at du ikke er alene, helbrede søvnløshed, hjælpe dig med at overvinde frygt, stimelere sanserne, bringe dig glæde, ro i sjælen.  Nogle mennesker hævder endda, at det forsinker aldringsprocessen og hjælper med at kontrollere appetitten. Efter alt det, ville du overhovedet overveje at spørge, “hvad nytter det at få et kram?”.

To boern der krammer

At kramme en anden person har også positive fysiologiske fordele for kroppen. Udskillelsen af oxytocin, et hormon, er en af dem. Oxytocin er kendt som det vedhæftede eller bundne hormon, og det er ikke kun for børn – det forbedrer livskvaliteten hos mennesker, uanset hvad deres alder er. Der er så mange fordele ved kram, at “krammeterapi” faktisk anvendes til behandling af depression og andre psykiske lidelser.

Kram frigiver også andre hormoner som serotonin og dopamin.  De hormoner har en beroligende virkning på kroppen, der producerer fornemmelser af fred, velvære og ro. Men mest interessant er, at denne effekt ikke kun produceres i omfavnelse, men kan vare længe efter fysisk kontakt. Én interessant bemærkning er, at videnskabelige undersøgelser har vist, at omfavnelser og kærtegn har en større effekt på kvinder end mænd, men at begge grupper kan drage fordel.

Ved at trække på bogen, “Kram og terapi” af Kathleen Keating, kan vi fortælle dig, at kram ikke kun gør, at du føler dig godt tilpas, men de er også vigtige for den mentale og intellektuelle udvikling hos børn, og hjælper dem med at overvinde frygt. Dette er også en foryngelsesfaktor.

I bogen skriver hun: 

“Fysisk kontakt er ikke kun behageligt, men nødvendigt for vores psykologiske, følelsesmæssige og fysiske velbefindende, ved at øge glæde og sundhed for den enkelte i samfundet. Krammet er en meget speciel måde at røre på, hvilket gør du accepterer dig selv bedre og føler dig mere accepteret af andre.”

Så for at opsummere, hvad er fordelene ved at kramme?

  • Beskyttelse. Som mennesker er vi skrøbelige, og ønsker altid at føle os beskyttet. Intet giver dette bedre end et kram.
  • Selvtillid. Når du er sikker på  du ikke er bange for at tage udfordringer, der kan opstå i løbet af dagen. Efter et godt kram kan intet stoppe dig.
  • Sikkerhed. En følelse af sikkerhed er afgørende for dit daglige liv. Du kan endda sige, det er det brændstof, der hjælper generere den selvtillid, du har brug for, for at opnå dine mål.
  • Styrke. Hvis du har styrke indeni, vil du dele den energi med de mennesker du krammer og andre omkring dig.

Sidst men ikke mindst!

Uanset betydningen bag omfavnelsen, ved alle hvad slags kram de giver og modtager, og de fysiologiske fordele der følger med det. Fra en ven kan et kram simpelthen være lykkeligt, men et kram fra din partner kan være “legende” eller noget mere spændende. Uanset hvad, så sig aldrig nej til et kram!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cohen S, et al. (2014). Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness.
  • Denison B. (2004). Touch the pain away: New research on therapeutic touch and persons with fibromyalgia syndrome.
  • Waring B. (2006). A cuddle a day keeps the doctor away.
  • Ellen Connolly, “Hugs and smiles, but not everyone embraces the trend” Sydney Morning Herald, 1 de diciembre de 2004
  • Kathleen Keating, Abrázame, 1983

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.