Tre fordele ved at tilbringe tid med andre mennesker

Når vi tilbringer tid med andre mennesker får vi vores behov for kontakt opfyldt. Vi mennesker er sociale dyr, og de fleste af os har derfor brug for relationer med andre.
Tre fordele ved at tilbringe tid med andre mennesker
Karla Henríquez

Skrevet og kontrolleret af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Det er ikke alle, der har et lige stort behov for at være sammen med andre mennesker. Nogle har det fint med bare at være alene det meste af tiden. I denne artikel giver vi dig tre fordele ved at tilbringe tid med andre mennesker.

Denne her artikel er til dig, der elsker at være alene. Den er til dig, der hygger sig med diverse projekter derhjemme, og for det meste ikke gider gå på bar eller til fest.

Den er til dig, der nogle gange godt kunne tænke dig at have en samtale og føle en intim forbindelse med andre. Selv hvis det bare er en enkelt gang eller for en kort stund.

For selvom du bedst kan lide at være alene, og selvom det også er helt okay, så er du sikkert enig i, at det er også rart at være sammen med andre. Der er nemlig også mange fordele ved at tilbringe tid med andre.

Nogle mennesker er gode til at vaere alene

Anbefalet læsning:

7 vaner hos gode venner

Sådan kombinerer du behoved for nærhed med behovet for at være alene

Mange introverter har også et behov for nærhed med andre mennesker, også selvom de foretrækker at være alene det meste af tiden.

De keder sig ofte, hvis de er nødt til at small-talke. Hvis du selv bedst kan lide at være alene, så kan du sikkert godt genkende det. Du vil helst snakke om vigtige ting. Du vil vide, hvem personen foran dig virkelig er.

Vores samfund er opbygget omkring, at vores familie eller ægtefælle skal være vores vigtigste relation. Det er også helt fantastisk at have en familie, venner, en kæreste eller ægtefælle, som opfylder vores sociale behov.

Venner ligger sammen paa graesset

Men der er også mange fordele ved at komme ud og snakke med nye mennesker en gang imellem, og det behøver slet ikke være kedeligt small-talk. Der er mange måder, du kan bringe nærhed ind i samtalen, for eksempel ved at stille mere meningsfulde spørgsmål og stille spørgsmål, der inviterer til et dybere svar.

Her er tre fordele ved at tilbringe tid med andre mennesker, som du måske ikke har hørt om før.

Tre fordele ved at tilbringe tid med andre mennesker

1. Gode relationer med andre halverer dødeligheden

Ifølge bogen “Det gode seniorliv. Find motivationen og styrk dine muskler med træning og proteinrig kost” så er et velfungerende netværk decideret livsvigtigt for os. Vores netværk består af familie, venner og folk vi kender i periferien. Det kan for eksempel være kollegaer eller andre, der arbejder i samme industri som dig.

Konklusionen fra store studier der involverer tusindvis af mennesker, for eksempel for Center for Sund Aldring, viser, at de forsøgspersoner, der havde gode relationer havde 50 procent lavere dødelighed end dem med mindre gode sociale netværk.

Der er for eksempel flere med hjerte-kar-sygdomme og infektioner blandt dem med et mindre velfungerende socialt liv.

2. Du holder din hjerne i form, når du er sammen med andre

Ny forskning viser, at social aktivitet kan hjælpe med at holde hjernen i form. Det styrker dine kognitive evner og kan være lige så godt som kryds og tværs og andre mentale aktiviteter.

Forskningen viste desuden, at du kan forsinke kognitiv tilbagegang i alderdommen, hvis du sørger for at deltage i sociale aktiviteter hyppigt.

Det kan derfor godt betale sig at tilbringe mere tid med andre mennesker, hvis du gerne vil holde dine mentale evner ved lige.

Aeldre motionerer for at undgaa vaegtoegning - tilbringe tid med andre

3. Du taber dig nemmere, når du hænger ud med vennerne

Når du tilbringer tid med andre mennesker, så befinder du dig i en stimulerende situation, som er godt for dit helbred på en række forskellige måder.

Forskere fra Ohio State University har udført forsøg på mus, der viser at musene taber sig hurtigere, når de indgår i større sociale grupper.

De stimulerende omgivelser trigger en ændring i musene, som aktiverer noget, der hedder brunt fedt. Brunt fedt adskiller sig fra hvidt fedt ved at det ikke lagres, men i stedet er med til at forbrænde energi.

Det er rart at være social. Vi mennesker har brug for hinanden, selvom der er forskel på hvert individs sociale behov. Der er mange fordele ved at tilbringe tid med andre mennesker. Så måske er det tid til at invitere din ven, mor eller søster på en kop kaffe?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.