Lær alt om de forskellige typer af søvnløshed

For at takle søvnløshed er det vigtigt at tage de faktorer, der forårsager det, i betragtning. Læs denne artikel for at lære alt om de forskellige typer af søvnløshed.
Lær alt om de forskellige typer af søvnløshed

Sidste ændring: 21 december, 2022

Hvis du har prøvet at være ude af stand til at sove, selvom du var træt, har du sandsynligvis lidt af af af de forskellige typer af søvnløshed. Overordnet set er søvnløshed en af ​​de mest almindelige søvnforstyrrelser hos den almindelig befolkning.

Denne lidelse består af en nedsat evne til at sove. Typisk kan det manifestere sig på flere måder, der resulterer i forskellige typer af søvnløshed.

I denne artikel lærer du alt om de forskellige slags søvnløshed.

Typer af søvnløshed

Kvinde kigger på vækkeur om natten

Generelt klassificerer læger søvnløshed som følger, afhængigt af, hvad der forårsager det:

1. Primær

Dette er, når patientens søvnløshed ikke har nogen klar årsag. Generelt lider ca. 10% af befolkningen af ​​denne lidelse.

Denne type søvnløshed kan også opdeles i forskellige typer, afhængigt af problemets manifestation og kilde:

  • Idiopatisk søvnløshed. Dette stammer fra barndommen. Det er typisk relateret til dårlige sovevaner.
  • Psykofysiologisk søvnløshed. Denne type er kendetegnet ved høje psykofysiologiske aktiveringsniveauer forbundet med søvnindtræden. Generelt er den lidende meget bekymret over sine søvnproblemer og gør en stor indsats for at forsøge at sove hver nat.

Læs også: Bekæmp søvnløshed med disse fire tips

2. Typer af søvnløshed: Sekundær eller comorbid søvnløshed

Dette betyder det, at patientens søvnløshed har en klar årsag. Ud over at behandle søvnløsheden, skal medicinske fagfolk tage dens årsager, andre lidelser, som patienten lider af, og endda dens konsekvenser i betragtning.

Typer af søvnløshed alt efter deres varighed

1. Forbigående

Mand tager sig til øjne

For det første varer forbigående søvnløshed mindre end en måned. Det er det mest almindelige og udbredte i befolkningen. Ofte er det forbundet med stressfaktorer, der udløser det. Nogle af disse faktorer kan være pludselige ændringer i tidsplanen og familie-, arbejds- eller personlige problemer.

Typisk begynder den syge normalt at sove igen, når deres kilde til stress forsvinder.

2. Kortvarig eller akut søvnløshed

Dernæst varer denne søvnløshed mellem en og tre måneder. Nogle gange er det relateret til stressende livsbegivenheder.

Generelt er det situationer, der får det til at vare længere. Disse inkluderer tab af en elsket, et sammenbrud eller en alvorlig sygdom. Derudover må den berørte person sandsynligvis også takle andre problemer, såsom angst, stress og lavt humør.

3. Kronisk søvnløshed er en af de mest invaliderende typer af søvnløshed

I dette tilfælde har den syge langvarige vanskeligheder med at falde i søvn eller sove. Denne situation påvirker deres daglige funktion.

Generelt påvirker denne vanskelighed med at falde i søvn eller nyde uafbrudt søvn dem mere end tre gange om ugen og varer i mindst tre måneder. Desværre får de berørte ikke kun for lidt søvn. De har normalt også følelsesmæssige, mentale og fysiske vanskeligheder i løbet af dagen.

Mand sover på skrivebord som eksempel på de forskellige typer af søvnløshed

Typer af søvnløshed: Klassificering efter symptomer

1. Besvær med at falde i søvn

Dette forekommer typisk, når folk simpelthen har svært ved at falde i søvn ved sengetid. Imidlertid er denne type søvnløshed mere almindelig hos unge. Derudover er det normalt knyttet til medicinske problemer, stofmisbrug eller psykologiske eller psykiatriske problemer. Disse inkluderer angstlidelser.

Læs også: 3 usædvanlige strategier til bekæmpelse af søvnløshed

2. Problemer med at sove igennem

Dernæst er denne slags søvnløshed kendetegnet ved manglende evne til at sove. De mennesker, der lider af det, vågner op flere gange i løbet af natten. De kan vågne op i lange perioder.

3. Typer af søvnløshed: Man vågner tidligt om morgenen

Den sidste type forekommer om morgenen. Det får den lidende til at vågne op ekstra tidligt. Normalt vågner den ramte person mindst to timer tidligere end normalt. Når dette sker, kan de ikke falde i søvn igen.

Denne type søvnløshed ledsager typisk en depressiv lidelse.

Konklusion om de forskellige typer af søvnløshed

I det hele taget er det vigtigt at tage hensyn til de faktorer, der forårsager det, for at takle søvnløshed. Det kan være nødvendigt at ændre upassende adfærd og vaner. Dog er du også nødt til at håndtere de usunde tanker, der bekymrer dig, og reducere din høje følelsesmæssige aktivering. Hvis dette er tilfældet, kan terapi være meget nyttigt.

Det kan interessere dig ...
Ensomhed og søvnløshed: En uventet forbindelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ensomhed og søvnløshed: En uventet forbindelse

Ensomhed og søvnløshed går ofte hånd i hånd på grund af den følelse af hjælpeløshed og usikkerhed, der kommer med ensomhed. Få mere at vide i denne...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.