5 urter der forhindrer kronisk træthed

Der er stadig ingen kur mod kronisk træthed. Imidlertid kan du og din læge arbejde sammen, for at reducere dine symptomer. Derudover vil sunde vaner, såsom at træne, at følge en god søvnplan og undgå stressende situationer, bidrage til at gøre dine dage mere positive og gøre, at du kan føle dig mere afslappet.
5 urter der forhindrer kronisk træthed

Skrevet af Solimar Cedeño

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Er du altid træt? Har du svært ved at sove godt om natten, og ved at koncentrere dig om dagen? Hvis svaret er ja, bør du være opmærksom. Her er nogle urter der forhindrer kronisk træthed!

Et travlt liv fuld af stress kan påvirke dit helbred og din trivsel alvorligt.

Stress er mental træthed, der kommer fra unormalt højt niveauer af arbejdsindsats. Dette udløser så symptomer, der påvirker dit helbred og hele dit liv.

Kronisk træthed er en langvarig lidelse, der involverer muskelsmerter, træthed og søvnbesvær. Symptomerne bliver ikke bedre, uanset hvor meget du sover.

Til sammen forstyrrer disse symptomer din hverdag, og gør, at du ikke kan leve et normalt og sundt liv. De får endda nemme, almindelige opgaver til at virke enorme. Det kan også føre til andre sygdomme, da det, ikke at sove nok i sidste ende svækker dit immunsystem.

Mange videnskabelige organisationer anser kronisk træthed et folkesundhedsproblem, fordi det er en væsentlig årsag til hjerte-kar-sygdomme, nyre- og psykologiske problemer.

At blive diagnosticeret med dette syndrom er udfordrende, da der er så mange forskellige mulige årsager. Lægen vil spørge om din helbredshistorie, hvordan dit arbejde og hjemmeliv ser ud, hvor ofte du har symptomer, og hvordan de påvirker dit liv.

Lægen vil ordinere tests, for at udelukke andre sygdomme, som anæmi og visse infektioner, og vil derefter foreslå behandlingsmuligheder.

Som altid giver naturen os en overflod af behandlingsmuligheder, og kronisk træthed er ingen undtagelse. Læs videre her, for at lære mere om, hvordan du kan bruge disse 5 urter til at forebygge kronisk træthed.

1. Sibirisk ginseng forhindrer kronisk træthed

mand lider af kronisk træthed

Sibirisk ginseng kan hjælpe med at give dig din energi tilbage. Det betragtes som et kraftfuldt værktøj til at øge fysisk ydeevne, muskelstyrke og udholdenhed. I Kina og Rusland er det meget populært.

Du vil måske kunne se det på listen af ingredienser i dine yndlingsdrikke. Der er beviser for dets evner til at øge din energi og vitalitet, samtidig med at det styrker dit immunsystem.

2. Perikum

perikum mod træthed

At håndtere søvnløshed og depression, symptomer der ofte går hånd i hånd med kronisk træthed, er et vigtigt element, når det kommer til at behandle det korrekt. Perikum anbefales til disse særlige symptomer.

Perikum er en urt med gule blomster og antidepressive egenskaber. Det bruges til behandling af angst, opmærksomhedsforstyrrelser og andre relaterede lidelser, samt muskelsmerter.

3. Schisandra

Schisandra er en plante, der stimulerer det centrale nervesystem, så det kan reagere positivt på stress, hvilket resulterer i mere mental klarhed og hurtigere reflekser. Lande som Rusland, Kina, Japan og Sydkorea bruger det som en del af traditionel medicin til behandling af stress.

Det har mange fordele for dine nyrer, og kan hjælpe dig hvis du har depression. Generelt hjælper det med at forbedre din ydeevne i hverdagens aktiviteter. Plus, det indeholder antioxidanter, hvilket gør det ideelt som et middel der støtter din lever og dit immunsystem.

4. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba mod kronisk træthed

Koncentrations- og hukommelsesproblemer er ret almindelige hos personer med kronisk træthed. Heldigvis er ginkgo biloba en naturlig og effektiv måde at genoprette dine mentale evner på.

Denne urt forekommer ofte i kinesisk medicin, og hjælper med at øge omsætningen i hjernen. Den hjælper med at etablere neurale forbindelser og modvirke amnesi og problemer, der kommer, når hjernen aldres. Derfor tager folk med Alzheimers sygdom, demens og Parkinsons sygdom ofte ginkgo biloba, sammen med andre medicinske behandlinger.

5. Lakridsrod forhindrer kronisk træthed

Sidst men ikke mindst har vi lakrids, en urt, der anvendes i Europa og tropiske dele af Asien, primært kulinariske traditioner til at lave slik. Da det smager godt, ryger det let ned – i tabletter eller teform.

Det forhindrer kronisk træthed forårsaget af overdrevent høj produktion af stresshormoner. Det er en humør-booster, som hjælper med at bekæmpe depression og angst.

lakrids te

Der er stadig ingen kur mod kronisk træthed. Imidlertid kan du og din læge arbejde sammen, for at reducere dine symptomer. Derudover vil sunde vaner, såsom at træne, at følge en god søvnplan og undgå stressende situationer, bidrage til at gøre dine dage mere positive og gøre, at du kan føle dig mere afslappet.

Ideelt set bør behandlingen også bestå af social støtte og selvpleje. Korriger dine dårlige livsstilsvaner og dyrk en livsstil, der er mere i harmoni med dig selv og dit miljø.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barbado Hernández, F. J., et al. “El síndrome de fatiga crónica y su diagnóstico en Medicina Interna.” Anales de medicina interna. Vol. 23. No. 5. Arán Ediciones, SL, 2006.
  • Sandín, Bonifacio. “El síndrome de fatiga crónica: Características psicológicas y terapia cognitivo-conductual.” Revista de Psicopatología y Psicología clínica 10.1 (2005): 85-94.
  • Solà, Joaquim Fernández. “Síndrome de fatiga crónica y su relación con la fibromialgia.” Revista española de reumatología: Órgano Oficial de la Sociedad Española de Reumatología 31.10 (2004): 535.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.