Lær at lave en byhave på lidt plads

Det er vigtigt at vide et par ting om havearbejde for at lave en byhave. Derefter kan du få mest muligt ud af din altan eller terrasse og nyde dette grønne område i dit eget hjem!
Lær at lave en byhave på lidt plads

Sidste ændring: 24 november, 2020

På trods af den enorme vækst af byer og store teknologiske fremskridt er det blevet mere populært end nogensinde før at lave en byhave. Det er dog vigtigt at overveje nogle ting, når det kommer til at have en byhave på et lille sted.

I dagens artikel vil vi fortælle dig om en nem tilgang til at lave en byhave. Vi giver dig også nogle praktiske tips til, hvordan du begynder at dyrke dine frugter, grøntsager, krydderurter osv.

Således vil du være i stand til at nyde det grønne rum og endda dyrke nogle ting, som du kan forkæle din familie med på den sundest mulige måde. Du vil også føle dig godt tilpas, fordi det er en meget givende aktivitet at lave en byhave!

Sådan kan man lave en byhave på lidt plads

Vælg omhyggeligt et sted

Værktøjer til at lave en byhave

Dette nye haveprojekt, du er ved at gennemføre,  er lidt vanskeligt, og det er vigtigt, at du omhyggeligt vælger, hvor du vil placere den. For at lave den skal du huske, at dine planters succes afhænger af det lys, de får. Husk også altid, at solrige steder fremskynder udviklingen.

Du bliver også nødt til at have et godt dræningssystem og selvfølgelig en vandkilde, der er så tæt som muligt på din have til kunstvandingsformål. På denne måde kan du spare tid, da det letter dine vandingskrav.

Læs også: 10 planter du nemt kan gro i din egen have

Husk, at du skal arbejde med jord og gødning, når du vælger stedet til din byhave. Det kan være en terrasse eller en altan. Overvej for eksempel, hvordan du vil holde området rydeligt og begrænset for ikke at bringe mudder ind i dit hus, hver gang du er der.

Viden om havearbejde

Lær lidt om havearbejde, før du begynder at bruge penge på frø og grundlæggende haveredskaber, selvom det bare er teori. Der er så mange ting, der kan ødelægger måneders arbejde og pleje af dine planter. Derfor er det bedre at tage nogle lektioner eller læse noget litteratur om emnet.

For eksempel skal du som minimum vide følgende grundlæggende ting:

 • Hvordan man plejer jorden og brugen af ​​forskellige gødningsstoffer.
 • Hvilke måneder, der er egnede til såning.
 • Hvordan der skal vandes, og hvornår man skal beskære.
 • Bedste måder at håndtere skadedyr og angreb på.

Den lodrette byhave

Du kan hænge planter lodret i gryder eller plantekummer for bedre at udnytte pladsen

Med lodrette haver er din største fordel, at du kan optimere pladsen til det maksimale. Dette skyldes, at det optager meget mindre plads end en konventionel vandret have. På samme tid sparer du tid på vedligeholdelse. Dette skyldes, at denne slags haver sjældent får ukrudt, og du behøver ikke bøje dig for at grave huller.

En anden stor fordel ved at plante lodret er, at du maksimerer tilgængeligheden af ​​lys og luft til dine planter. Du får også færre skadedyr, og når du alligevel får dem, er det lettere at håndtere dem. De bedste planter med en kort cyklus til en lodret have er salat, bladbede, spinat osv. Plant dem mellem de sorter, der vokser langsommere.

Læs også: Lær at lave en hængende have

Som du kan se, er altan, terrasse og tag perfekte steder til en byhave. Du kan bruge gryder, borde eller endda starte et hydroponisk dyrkningssystem (det vokser i vand, så det kræver ikke jord).

Originale idéer

I øjeblikket giver sociale medier os mulighed for at se alle slags byhaver fra hele verden. Det er fantastisk, hvordan vi kan udnytte fantasien hos så mange mennesker, der får mest muligt ud af lidt plads.

Alt i alt er her nogle ret originale idéer til din byhave:

 • Udnyt brugte paller, dæk og alle slags beholdere til brug på dine dyrkningsborde og som potter.
 • Hvis du er ny inden for haveverdenen, kan du gøre det let for dig selv. Bare lav nogle tegn for at hjælpe dig med at huske navnene og egenskaberne for hver plante, du har.
 • Plant krydderurter. Få ting er så fornøjelige som at gå ud i ens have og hente nogle friske urter til vores retter.
 • Spørg dig frem og find ud af, hvor du kan finde det mest passende underlag til den jordtype, du vil bruge.
 • Hvis du ofte rejser væk og ikke har en ven, der kan vande dine planter, skal du installere et slags automatisk kunstvandingssystem.
 • Lav kompost af det affald, der produceres i din have (beskæring, kasseret frugt, urter osv.). Det tilføjer naturlige næringsstoffer til din jord.

Afsluttende bemærkninger om at lave en byhave

Er du klar til at lave en byhave? Du vil ikke kun kunne dyrke din økologiske mad fri for pesticider, men du vil også have en hobby til at lindre stress med! Måske vil andre medlemmer af din familie også være interesseret!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
 • Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
 • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
 • Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.