Sådan laver du dit eget milde skyllemiddel

Her er tre opskrifter på miljøvenlige, billige og effektive skyllemidler til dit tøj. Du kan selv lave dem af almindelige husholdningsprodukter.
Sådan laver du dit eget milde skyllemiddel

Skrevet af Paula Heidemeyer

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Er du også på udkig efter mere miljøvenlige alternativer i din dagligdag? Du kan selv lave mange af produkter, du finder i supermarkedet, med naturlige ingredienser. Du kan for eksempel lave dit eget milde skyllemiddel.

Skyllemidler er virkeligt dårlige for miljøet og for huden, for de er fyldt med farlige kemikalier. Kemien i produkterne kan langsomt påvirke din sundhed, uden du bemærker det, og forårsage allergier eller alvorlige hudreaktioner.

Det bedste er slet ikke at bruge skyllemiddel. Du kan også prøve vores opskrift på skyllemiddel, der virker ligeså godt som de kommercielle produkter.

Du kan lave dette milde skyllemiddel med naturlige, billige ingredienser. Det er et meget alsidigt produkt, fordi det virker til alt tøj og med alle programmer i din vaskemaskine samt til håndvask.

Sådan laver du et mildt skyllemiddel uden farlige kemikalier.

Sådan laver du dit eget milde skyllemiddel

Du kan lave skyllemidler på flere forskellige måder. Du har sandsynligvis allerede alle ingredienserne i derhjemme i dit køkken.

Vi giver dig nogle forskellige muligheder med forskellige ingredienser. Det bedste, du kan gøre, er at prøve dem alle og derefter vælge den, der passer dig bedst og giver dig de bedste resultater.

Til at starte med skal du bruge en lukket beholder til at opbevare skyllemidlet i. Du kan også genbruge en tom skyllemiddelflaske eller en gammel vandflaske.

Midlet virker bedst, hvis du tilsætter det din vask lige før skyllecyklusen, ikke ved vaskens start.

1. Hjemmelavet skyllemiddel med hvid eddike

For at lave dette milde skyllemiddel har du brug for følgende ingredienser:

 • 1/2 liter hvid eddike
 • 1 liter mineralvand
 • 2 spsk natron

Fremgangsmåde:

 • Bland vandet med eddiken.
 • Tilsæt natronen lidt efter lidt. Lad skummet opløses og forsvinde.
 • Når de tre ingredienser er godt blandede er de klar til brug.

Eddike fungerer også som en pletfjerner og lugtfjerner. Så du kan også bruge det til at rense tøj med kaffe-, vin- eller svedpletter. Lad det virke i cirka 10 minutter, før du vasker dem i vaskemaskinen som normalt.

LÆS OGSÅ: De 5 bedste rengøringsløsninger med natron og eddike

2. Skyllemiddel med hvid eddike og æterisk olie

Til denne version skal du bruge følgende ingredienser:

 • 1 liter hvid eddike
 • 10 dråber æterisk olie med den duft du bedste kan lide

Denne version er meget enkel at lave. Du skal kun blande de to ingredienser. Så er dit hjemmelavede skyllemiddel klar til brug.

Hvid eddike

3. Skyllemiddel med natron, havsalt og æterisk olie

Til denne tredje mulighed skal du bruge følgende ingredienser:

 • 15 dråber af den æteriske olie du bedst kan lide
 • 250 gram grov havsalt
 • 75 gram natron

Fremgangsmåde:

 • Bland de 15 dråber æterisk olie med havsalten.
 • Rør, indtil den æteriske olie er blevet absorberet af salten.
 • Tilsæt natron, og rør igen, indtil du har en ensartet blanding.

LÆS OGSÅ: Naturmidler med natron

 

Så er dit milde skyllemiddel færdigt. Tilsæt 2 til 3 spiseskefulde til hver vask lige før skyllecyklussen.

Disse tre milde skyllemidler er især perfekte til babytøj, eller hvis du har følsom hud, fordi de ikke indeholder nogen ukendte ingredienser.

Ingredienserne er meget nemme at få fat i og koster ikke mange penge. Skyllemidlerne er desuden let antiseptiske, så de renser også din vaskemaskine for bakterier. Så med de her opskrifter hjælper du ikke kun med at tage vare på dit tøj men også din vaskemaskine.

Prøv disse opskrifter og brug den, du bedst kan lide. De er effektive, hurtige at lave og meget enkle. Fordele hele vejen rundt!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.