Udforsk legenden om Buddhas tand og dens tempel

Buddhas tand befinder sig i Sri Dalada Maligawa-templet. Her modtager den mange ofre og er centrum for ceremonier. Den er genstand for en meget interessant legende.
Udforsk legenden om Buddhas tand og dens tempel

Sidste ændring: 17 juli, 2022

Sri Dalada Maligawa eller templet for Buddhas tand er et arkitektonisk kompleks i byen Kandy, hovedstaden i Sri Lanka. Indeni er der en helligdom, som rummer et af de vigtigste levn fra buddhismen: Buddhas venstre hjørnetand. Det tiltrækker tusindvis af bedende og turister fra hele verden.

Dette levn, som kun er 2,5 cm, er mere end 2.500 år gammelt. Faktisk er der blevet fortalt mange interessante historier om den. Lad os tage et kig på nogle af dem.

Legenden om Buddhas tand

Ifølge legenden blev Gautama Buddha, da han døde i 483 f.Kr., kremeret, og hans aske blev derefter fordelt på fire forskellige destinationer rundt om i verden. Der blev bygget forskellige templer til ære for munken.

I løbet af denne tid fandt en af hans disciple et stykke, der ikke blev brændt, blandt asken: En tand fra Buddha. Disciplen var overbevist om, at det var en genstand af stor værdi, og gav den til kongen af Kalinga, en region beliggende i det østlige Indien, for at blive æret.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 mindfulness øvelser til en bedre søvn

Konflikterne omkring tanden

Fra da af begyndte der at blive smedet forskellige historier om Buddhas tand. En af dem hævder, at den, der besad tanden, ville have ret og magt til at herske over sit territorium. Derfor begyndte der som forventet konflikter om relikviet.

I det 4. århundrede e.Kr., 800 år efter Buddhas død, var tanden i hænderne på kong Guhaseeva af Kalinga, som var konverteret til buddhismen og begyndte at tilbede relikviet. For at undgå konflikter besluttede Guhaseeva imidlertid at skjule tanden for evigt ved at sende den til et skjult sted (i det moderne Sri Lanka).

For at gøre dette gav kongen Buddhas tand til prinsesse Hemamala, som tog den med til sit nye sted.

Legenden fortæller, at Hemamala, ledsaget af prins Danta, gemte relikviet i sit hår som pynt for at skjule det. Således forlod de sammen Indien gennem Ganges og nåede til det nordlige Sri Lanka for at gemme tanden.

Stor statue af Buddha

Buddhismen er kilden til mange legender, der blev overleveret fra generation til generation.

Tandens ankomst til Sri Lanka

Kong Kithsirimevan modtog det hellige levn fra begge prinsers hånd og byggede med stor ærefrygt et tempel i sit eget palads for at huse den. Derefter beordrede han, at der skulle afholdes en årlig festival (Esala perahera) til ære for tanden.

Efterhånden som tiden gik, skiftede Buddhas tand imidlertid ejer og sted. Konflikter rasede stadig om besiddelsen af relikviet.

Det siges, at tanden i begyndelsen af det 16. århundrede faldt i hænderne på portugiserne, som krævede en stor løsesum for at få den tilbage. De gemte den i selve byen Kandy.

Senere blev det på grund af de gode forbindelser mellem de lokale og de hollandske bosættere besluttet at bygge et tempel for at vogte tanden. I dag er dette tempel kendt som Sri Dalada Maligawa.

Uden at vide, om Buddhas tand virkelig er der eller ej, er templet stadig et af de mest besøgte turiststeder i Sri Lanka. Tanden opbevares i et kammer, der er omgivet af syv guldstupaer med ædelsten, og hallens døre er udskåret i elfenben.

Tanden betragtes som en symbolsk repræsentation af Buddhas liv, så den modtager talrige offergaver og er genstand for ritualer og ceremonier. Esala perahera-festivalen fejres stadig hvert år.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 tips til at skabe en sansehave

Optog for Buddhas tand

Tanden er i centrum for Kandys sociale liv og er hovedindslaget i byens største festival: En 10-dages årlig fest, der afholdes mellem juli og august til ære for Buddha.

Attraktionen er den natlige parade af elefanter klædt i broderede gevandter og oplyst med lyspærer. Optoget ledes af den største elefant, som har æren af at bære en tung gylden bærestol, hvori relikvierne bæres på ryggen.

Kun under denne festival forlader Buddhas tand templet og vandrer rundt i byen. Det siges dog, at der er blevet brugt en sikkerhedskopi af relikviet, mens originalen bevogtes inde i bygningen.

Denne fejring repræsenterer en vigtig kulturel og økonomisk begivenhed, da dette er et vigtigt øjeblik for turismen i byen Kandy. Det er en af de vigtigste dage i Sri Lanka.

Tempel med vand

Kandy-templet er et fokuspunkt for religion og turisme, der tiltrækker folk fra hele verden.

Buddhas tand i dag

I dag er tanden meget beskyttet og rost af tusindvis af mennesker. Skeptikere skaber dog debat om, hvorvidt tanden virkelig er der, da den opbevares i et glasskab, hvor den ikke kan ses tydeligt.

Alligevel fortsætter legenden om Buddhas tand. Den er stadig et vigtigt symbol for buddhismen.

Det kan interessere dig ...
Udforsk det interessante forhold mellem buddhisme og mindfulness
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Udforsk det interessante forhold mellem buddhisme og mindfulness

Mindfulness er en forholdsvis ny praksis inden for buddhismen. Lær om forholdet mellem buddhisme og mindfulness her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.