5 tips til at skabe en sansehave

Finder du fred og ro i naturen? Så lær, hvordan du kan skabe en sansehave i dit hjem og få et område dedikeret til velvære.
5 tips til at skabe en sansehave

Sidste ændring: 26 august, 2022

En sansehave er et område designet til glæde for sanserne. Det søger at skabe en afslappende oplevelse gennem idéer, der formidler velvære. På den måde bidrager disse haver til den fysiske og mentale sundhed hos dem, der nyder dem.

I denne artikel viser vi dig flere muligheder for at skabe en sansehave, der stimulerer alle dine sanser og giver dig mulighed for at få en oase, der skaber hvile.

Vi har sikkert alle på et tidspunkt oplevet en afslappende følelse i mødet med naturen. Faktisk er naturen et ideelt sted til meditation og kontemplation. Selv til intellektuel produktion.

Derfor er det ikke mærkeligt at finde henvisninger til, at haver har været steder, hvor kunstnere og digtere har ladet sig inspirere. At have noget lignende i sit hjem er ikke en drøm. Du skal bare udnytte din plads og bruge de bedste tips til at få en sansehave.

Historien bag sansehaver

Siden oldtiden har forskellige civilisationer givet haven en særlig plads, både i offentlige og private rum. Faktisk er der gennem historien blevet udviklet mange forskellige stilarter og former for udformning af disse steder, som er påvirket af kulturen.

Derfor er der velkendte referencer, såsom de hængende haver i Babylon, Versailles, Alhambra og de japanske haver, for blot at nævne nogle få eksempler.

Sansehaver er rum, der er skabt for at stimulere sanserne og give nydelse. Selv om de ikke nødvendigvis svarer til en bestemt stil, kan man finde træk af denne stil i Zen-haver eller i middelhavshaver.

En artikel fra universitetet i Sevilla med titlen Sanserne i middelhavshaven: synet og opfattelsen af former forklarer, hvordan middelhavshaven er kendetegnet ved et design og en integration af elementer, der har en vigtig sensorisk ladning. Denne sensoriske komponent træder frem for alt frem i det visuelle aspekt.

Plantegning over sansehave

Planlægningen af en terrasse eller have er et vigtigt skridt for at opnå balance og harmoni.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Tips til opbevaring af blomsterbuketter

De bedste tips til at skabe din sansehave

En sansehave skal være designet til at behage synet, duften, smagssansen, følesansen og hørelsen. De elementer, der er konfigureret omkring den, skal opfylde nogle af disse funktioner for at få mest muligt ud af den.

De store, som f.eks. dem, der findes i paladser og templer, er noget af et show. Når man ser dem, virker det umuligt at have et derhjemme.

Det er dog en fejlagtig opfattelse. Du bør tænke strategisk og udnytte hvert et hjørne!

1. Omgiv det med skønhed

For at glæde synssansen er det vigtigt at have flere farver og former. Dette er dog slet ikke svært i en have, da blomsternes farverige og naturlige skønhed er det bedste udgangspunkt.

Du bør overveje faktorer som f.eks. de mange forskellige farver, du ønsker at have, blomstringscyklusser og de enkelte blomsters plejebehov. På den måde kan du skabe forskellige grupper.

Husk at blande blomster, der har lignende egenskaber, da de bør dele den samme placering. Vælg også farver, der supplerer hinanden godt. Den kromatiske cirkel kan være en stor hjælp til at nå målet.

Derudover kan du have terracotta- eller håndlavede krukker, som bidrager med deres eget til rummet. Det vigtige er at opnå harmoni.

Vælg prangende blomster, som du foretrækker. Hvis det er planter, der bærer frugt, så meget desto bedre.

På den anden side er havens udformning og placeringen af elementerne også en grundlæggende del af dens skønhed. Afhængigt af formen skal du forsøge at skabe figurer og blokke, der er behagelige, som f.eks. en sti.

Hvis du har et stort område, kan du værdsætte en bue med vinstokke. Også planter med lange blade, der har bevægelse, er med til at skabe behagelige effekter for øjet.

2. Plant smagsoplevelser

For at glæde smagsløgene er en af idéerne, at sansehaven også giver smagsoplevelser. Derfor bør du have et rum dedikeret til haven med produkter, der også er smukke.

Du kan plante jordbær, tomater, blåbær, eller have et citron- eller kirsebærtræ. Vælg planter, der passer til størrelsen og dine klimaforhold.

Du kan plante aromatiske planter. Citronella, lavendel, basilikum, rosmarin, persille, koriander eller mynte er gode valg. Desuden har du mad klar til at tage fra haven til bordet.

3. Fyld haven med dufte

Plantedufte er grundlæggende blandt tipsene til en sansehave. Og det er ikke en vanskelig opgave.

Det er nok at plante aromatiske planter, roser, jasmin eller andre planter, der afgiver en behagelig duft. Sørg for, at disse dufte ikke er til stede alle sammen, for så bliver det svært at værdsætte dem.

4. Bland teksturer i en sansehave

Variationen af teksturer er grundlæggende for sansehaven. Du bør ikke kun have planter, der skaber forskellige fornemmelser, når du rører ved dem, men det er ideelt at have et stykke græs, hvor du kan gå barfodet.

Du kan også have områder med glatte sten eller sand, som du kan røre ved. Hvis du har en dam, vil det være en dejlig fornemmelse at sætte fødderne eller hænderne i den på en varm dag.

Du kan også tilføje andre elementer som f.eks. en hængekøje, en behagelig stol eller et tæppe, så du kan sidde og nyde stedet og mærke havens behagelige fornemmelser gennem din krop.

5. Skab behagelige lyde

Lyde er vigtige i en have. Selv om det er en følelse, som vi ikke tænker på i første omgang, når vi træder ind i et grønt område, spiller den en vigtig rolle.

Med et springvand vil lyden af vand være afslappende. Men du kan også sætte fuglefoderautomater op, så du kan lytte til fuglenes sang.

Hvis du har et stort område, vil træer, der vibrerer med vinden, skabe en meget behagelig lyd.

Træ med gule blomster

Træernes bevægelser skaber lyde og harmonier, der får os til at slappe af i haven.

Planlæg, før du anlægger haven

En af de mest almindelige fejl, når man anlægger en have, er at begynde at plante blomster og flytte elementer uden at have en specifik plan. Resultatet kan blive et rodet rum uden meget ynde.

Derfor bør du, før du begynder at plante og placere elementer i din have, tage hensyn til den plads, du har, og lave en plan.

Forestil dig derefter stedet, og hvilke elementer du gerne vil have med. For at hjælpe dig i processen kan du søge inspiration i andre typer haver og notere dig idéerne. Det vigtigste er dog, at du kan lide det, og at det skaber behagelige fornemmelser.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: En grundlæggende guide til at lave en have i ørkenstil

Nyd fordelene ved din sansehave!

Ifølge landskabsagronom Monique Briones kan anlagte udendørsarealer være åndeligt og følelsesmæssigt gavnlige. Faktisk anvendes de i stigende grad på hospitaler og rehabiliteringscentre. I den henseende findes der i dag terapeutisk landskabspleje.

Nu hvor du ved, hvordan du kan anlægge en sansehave i dit hjem, uanset hvor stort eller lille området er, er det tid til at udnytte alle fordelene ved den. Husk, at det ikke er nok bare at designe: Vedligeholdelse tæller også.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.