Lær at kontrollere konflikter mellem søskende

Uanset årsagen til konflikten, så er det meget nødvendigt at lære børn vigtigheden af altid at have gensidig respekt for hinanden fra en ung alder.
Lær at kontrollere konflikter mellem søskende

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det kan være udfordrende for børn at finde ud af, at en ny bror eller søster kommer ind i familien, også for dem, der beder deres forældre om en. Alle de normale regler og funktioner i huset ændres, når en ny baby kommer. Desværre kan disse ændringer undertiden bringe konflikter mellem søskende.

Børn har utallige grunde til at modarbejde deres søskende. Der er så mange situationer, der kan udløse en kamp, lige fra at skulle dele deres forældres tid og kærlighed til at skulle dele deres legetøj eller deres plads med hinanden. Det betyder ikke noget, om børnene er aldersmæssigt tætte eller ikke; der vil næsten altid være kampe.

Det er der, vi skal spille rollen som forælder, mellemmand og dommer. Det vil ikke være let, men du er nødt til at få dine børn til at forstå, at en bror eller søster er den ideelle ven, og ikke en fjende.

Konflikter mellem søskende

Det er normalt, at børn bliver uenige. Når alt kommer til alt, er det sådan, de demonstrerer deres personlighed og deres rolle i familien.

Et slags ”dyreterritorium”-instinkt udvikler sig hos børn, der råber, fornærmer eller er uenige i alt, hvad deres søskende siger. Dette er deres måde at få opmærksomhed fra ”flokken” eller deres familie.

Konflikter mellem søskende er almindelige. Sådan er det bare. Det er dog vores job at fastlægge grænserne, så børnene ved, at familierummet skal være harmonisk. Derudover vil dette hjælpe dem med at udvikle sig til velafbalancerede voksne.

For at gøre dette, er det vigtigt at huske disse anbefalinger.

1. Respekt er den første grænse

Koflikter mellem søskende

Lær dine børn, at respekt ikke kan forhandles. Det skal være den vigtigste værdi i familien og endnu vigtigere blandt søskende.

De må under ingen omstændigheder vise mangel på respekt overfor hinanden med stødende ord mod personen, deres egenskaber eller fysiske tilstand. Og naturligvis bør de absolut aldrig udvise voldelig adfærd overfor hinanden.

I det øjeblik, du stopper en søskendekamp, skal du tydeliggøre betydningen af respekt. Vær gennemtrængende. Børn er nødt til at forstå, at respekt er vigtig, og at de ikke kan krydse denne grænse, uanset hvor vrede de er på hinanden.

2. Opmuntr til refleksion og undskyldning

Når du griber ind i en søskendekamp, skal du få dem til at forstå, hvad de gjorde. For at gøre dette, skal du lade dem reflektere over, hvad der skete. Ud over hvad der udløste kampen, prøv så at etablere en følelsesmæssig forbindelse mellem dem.

Hvis de slås om et legetøj, skal du vise dem, hvorfor det netop er vigtigt at dele med hinanden. Derefter skal de undskylde og bede om tilgivelse, uanset hvor stor uenigheden var. Ingen uenigheder skal være for store til at søskende kan tilgive hinanden.

3. Giv dem chancen for at løse problemet selv

Det er vigtigt at give dine børn de nødvendige værktøjer til konfliktløsning. I dette tilfælde er det endnu mere nødvendigt, at dine børn ved, hvordan de løser problemer med hinanden, især uden vold.

Dialog og forhandling er de bedste måder for dem at løse deres forskelle på. Hvis situationen går forbi dette punkt, inden de begynder at angribe hinanden, skal de bede dig eller en anden betroet voksen om hjælp.

At etablere klare grænser giver dine børn mulighed for at arbejde på deres evner til at løse konflikter og bruge dem i andre aspekter af deres liv. Derfor vil de være i stand til at skabe bedre forhold til venner, lærere og familie.

4. Lær dem at være empatiske overfor hinanden

Søskende krammer i seng

Når de reflekterer, er det vigtigt at lære dine børn empati eller handlingen om at “sætte sig i andres sted.” Det er vigtigt, at de forstår deres søskendes position, hvad han/hun følte og hvad der påvirkede ham eller hende. Dette er den bedste måde at undgå fremtidige konflikter.

Det centrale spørgsmål, du er nødt til at stille dem, er: ”Hvordan ville du have det, hvis din bror eller søster havde gjort det mod dig?” Denne øvelse vil have en positiv indflydelse på mange af de fremtidige aspekter af dine børns liv.

5. Opret familierum

Et andet nyttigt værktøj til at håndtere konflikter mellem søskende er at skabe et rum til rekreation og familietid sammen. Dette giver dine børn mulighed for at slappe af, samles og dele tid med deres forældre og hinanden.

Du kan dog blive konfronteret med en vis modstand og argumenter i begyndelsen. Hvis dette sker, skal du adskille dem lidt og tale med hvert barn for sig, indtil de falder til ro igen.

6. Hav tålmodighed, tålmodighed og endnu mere tålmodighed

For at leve et lykkeligt liv med dine børn skal du sørge for at forblive rolig og tålmodig, når du bliver konfronteret med situationer. Der vil bestemt være tidspunkter, hvor du føler dig nedslidt, hvor du sætter spørgsmålstegn ved dig selv som forælder, og du kan endda føle dig deprimeret.

Uanset hvad, så forbliv rolig. Alt går over over, og det hele skal nok gå godt. Når du har det som om, at du har mistet al din tålmodighed, så er det på tide, at grave dybere for mere. Du kan gøre det!

Men hvis konfrontationerne begynder at blive for meget for dig, skal du ikke tøve med at søge støtte fra en professionel psykolog.

Forældre er nøglen i konflikter mellem søskende

Søskende ligger sammen

For at danne et sundt forhold mellem børn og deres forældre, er du nødt til at dedikere lige meget kærlighed, opmærksomhed og tid til hver af dine børn. Det er meget vigtigt, at du ikke skelner mellem dem.

Hvis forældrene begynder at vælge favoritter, vil familieforholdet begynde at falde fra hinanden. Dette resulterer i antagonistiske og konkurrencedygtige forhold mellem søskende, som kan fortsætte ind i voksenalderen.

Alle børn er ens, når det drejer sig om en ting: Mor og far er centrum i deres verden. Det er du nødt til at forstå som forælder. Du kan ikke tro, at da den ene er ældre end den anden, skal han/hun holde op med at forvente at modtage den samme mængde kærlighed og opmærksomhed, som vedkommende fik, da han/hun var yngre.

Endelige overvejelser om konflikter mellem søskende

Søskendekonflikter er naturligt til en vis grad. Når alt kommer til alt, så:

  1. Er de en mekanisme, hvorpå børnene markerer deres plads i familien.
  2. Hjælper de børn med at udvikle deres personligheder.
  3. Hjælper børn med at lære at identificere og kontrollere deres følelser.
  4. Styrker de deres selvtillid.

… Det vil sige, så længe deres forældre begrænser kampene ordentligt.

Kan det være udmattende?

Ja.

Imidlertid hjælper rettidig vejledning dine børn med at finde den bedste måde at løse deres konflikter på. Alle os med søskende ved, hvor vigtigt det er. Som voksne kan vi endda være i stand til at tænke tilbage på nogle kampe, vi havde med vores søskende, og grine af dem.

Nu er det din tur til at lære dine børn at værdsætte den ekstraordinære velsignelse, det er at have en bror eller søster.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.