Lungehindebetændelse: Symptomer, årsager og behandling

Lungehindebetændelse er betændelsen i den hinde, der kaldes lungehinden. Denne hinde omgiver lungerne. En ændring forårsager de primære symptomer på smerte. I denne artikel, vil vi fortælle dig om årsagerne til lungehindebetændelse og behandlingen af det.
Lungehindebetændelse: Symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 06 august, 2020

Lungehindebetændelse kaldes også pleuritis. Begge begreber refererer til den samme situation: Betændelse i den hinde, der kaldes lungehinden.

Lungehinden er en tynd hinde, som omgiver lungerne og adskiller dem fra brystvæggen. Faktisk har lungehinden to lag; Et af dem sidder fast på lungerne og det andet på brystævggen.

Der er et lille hulrum mellem de to lag. Dette hulrum er kendt som potentiale, fordi det hverken eksisterer eller er synligt, med mindre der er noget, der udfylder det. Luft kan udfylde dette hulrum, hvilket udgør en lungekollaps. En væske kan også udfylde det, hvilket udøgr en pleuraeffusion.

Det er gængst for lungehindebetændelse at være forbundet med pleuraeffusion. Når lungehinden bliver betændt, kan det producere en væske, som trækker ud i hulrummet. Dette indikerer, at forskellige lungelidelser kan reagere på den samme årsag.

Årsagerne til lungehindebetændelse

Lungehindebetændelse har forskellige årsager. Dette er nogle af de lidelser, som kan forårsage betændelse i lungehinden:

 • Autoimmune sygdomme. Nogle autoimmune sygdomme angriber lungehinden. For eksempel, leddegigt, hvilket er en årsag til lungehindebetændelse.
 • Lungekræft. Denne onkologiske sygdom kan angribe lungehinden. Nogle gange hæver hinden i lungerne op på grund af tæt kontakt med den primære tumor. Andre gange skyldes det, at metastaser sidder i lungehinden.
 • Lungebetændelse. Når man lider af bakteriel eller viral lungebetændelse, bliver lungehinden betændt på grund af den infektiøse proces.
 • Mycosis. Nogle typer svamp, som rammer mennesker, i deres indre organer, kan sætte sig i lungehinden. Svamperelateret lungehindebetændelse er svært at behandle, fordi svampedræbende midler har brug for lang tid, før de begynder at virke, og fordi medikamenter ikke har adgang til lungehinden så hurtigt som organerne.
 • Thoraxtraume. Traume på brystet og siden af brystvæggen, mere præcist på ribbenene, er forbundet med lungehindebetændelse. Betændelse finder sted på grund af samhørighed og nærhed til tilstødende strukturer.
Kvinde med ondt i brystet

Symptomer på lungehindebetændelse

De karakteristiske symptomer ved lungehindebetændelse er smerter i brystet. Overordnet set, er det en intens men sporadisk smerte, som forværres, når patienten hoster eller tager dybe indåndinger.

Dyspnø manifesterer sig sammen med smerten. Dyspnø er opfattelsen af mangel på luft, enten under indånding eller udånding. Som i en ond cirkel, kan det forværre smerterne i brystet at overanstrenge sig i forbindelse med vejrtrækningen. Andre symptomer vil afhænge af årsagen til lungehindebetændelsen.

 • Hvis det er lungebetændelse, vil patienten også lide af feber og hoste.
 • Hvis det er lungekræft, vil patienten opleve vægttab, anæmi og ændringer i hudfarven.
 • Når en autoimmun sygdom finder sted, påvirker det ofte leddene, for eksempel.

Hvis lungehindebetændelse er ledsaget af pleuraeffusion, vil den karakteristiske smerte variere en smule. Den ophobede væske forværrer smerten i bestemte stillinger. Dyspnø er også mere mærkbart på grund af presset fra effusionen på lungen.

Røntgen af patient med lungehindebetændelse

Vi anbefaler, at du læser denne artikel: Lungepest: Hvad er det helt præcist?

Behandling

Behandlingen afhænger meget af årsagen. Husk, at det ikke er en sygdom i sig selv, men snarere en situation, som opstår fra en anden lidelse.

En patient kan håndtere smerten fra betændelsen med anti-inflammatorisk medicin, uanset den oprindelige årsag. Sundhedsfagfolk anbefaler typisk ibuprofen til at lindre smerte. I mere seriøse tilfælde, kan patienten ty til morfin og dets derivater.

Hvis patientens smerte bliver værre, når de hoster, kan lægen overveje anvendelsen af hostestillende. De er dog ikke altid anbefalet, fordi hoste er en forsvarsmekanisme, som kroppen bruger til at løse en atypisk situation.

Til infektioner kan en antimikrobiel behandling bekæmpe det invaderende stof. Der er protokoller for lungebetændelse, svampeinfektioner og forkølelseslignende kliniske situationer, som afgør, hvilke trin man skal tage for hvert stadie.

Hvis pleuraeffusion er forbundet med lungehindebetændelse, vil lægen vurdere behover for dræn. I den forstand, kan de udvinde væsken, der er i hinden, med bestemte procedurer. Ikke alle effusioner bliver nødt til at blive drænet.

Hvis en patient har lungehindebetændelse, bliver deres læge nødt til at finde ud af årsagen. Derfor vil de søge komplimentære metoder, der anser som passende til at stille en diagnose. Når de opdager årsagen, kan de beslutte behandlingen til at behandle den underliggende situation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Porcel, José M. “Advances in the diagnosis of tuberculous pleuritis.” Annals of translational medicine 4.15 (2016).
 • Porfyridis, Ilias, et al. “Outcome of patients with non specific pleuritis after medical thoracoscopy.” (2016): PA3392.
 • Lafitte, Juan Pablo. “Tratamiento de la pleuresía con derrame.” (2015).
 • Crisafulli E, Aredano I, Valzano I, Burgazzi B, Andrani F, Chetta A. Pleuritis with pleural effusion due to a Bacillus megaterium infection. Respirol Case Rep. 2018;7(1):e00381. Published 2018 Nov 28. doi:10.1002/rcr2.381
 • Sharma JK, Marrie TJ. Explosive pleuritis. Can J Infect Dis. 2001;12(2):104–107. doi:10.1155/2001/656097

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.