De 3 bedste måder at bruge ingefær og dets egenskaber

Ved at tilføje ingefær til din mad, vil du ikke blot give dine retter en speciel smag, du vil også fremme dit helbred, da ingefær kan styrke immunforsvaret og bekæmpe frie radikaler.
De 3 bedste måder at bruge ingefær og dets egenskaber

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ingefær er en tyk, knastet rod, der har været anvendt siden oldtiden i fin gastronomi, og især i alternativ medicin. Denne rod har været brugt i Asien i mere end 3000 år, men dens nøjagtige oprindelsesland er ikke kendt.

Anvendelse af roden spredes fra Asien til resten af verden og er nu almindeligt forekommende i næsten ethvert marked.

Roden af ingefærplanten anvendes i mange køkkener i forskellige retter, uanset om det er sødt eller krydret. Det er kendt for den  krydrede smag det giver til fødevarer, og for at være næringsrig der er til gavn for vores sundhed.

Dette krydderi findes i mange forskellige former i markeder og helsekostforretninger. Vi vil gerne dele de 3 bedste måder at bruge ingefær og dets sundhedsmæssige fordele.

Ingefær te

2-ingefær-te

Dette er en af de mest anvendte metoder til at drage fordel af ingefærens antiinflammatoriske, smertestillende og antioxidante egenskaber. Den er ideel til at berolige ømhed og afslappe kroppen efter en udmattende dag.

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld frisk revet ingefær
 • 1 kop kogende vand
 • 1 teskefuld honning
 • Citronsaft (valgfrit)

Anvisninger

 • Riv en spiseskefuld frisk ingefær og tilføj den til en kop kogende vand. Tilsæt lidt honning og citronsaft, efter smag. Du kan også lave denne opskrift med en kop kogende mælk i stedet for vand.

Frisk i dine opskrifter

Et krydret strejf af ingefær er en ideel tilsætning af unik smag til din mad og opskrifter. Den mængde du vil bruge afhænger af intensiteten af smag, som du ønsker at give dine retter. Dette krydderi kan rives, knuses eller skiveskæres.

Det kan tilsættes fødevarer som:

 • Kød
 • Salater
 • Ris
 • Fisk og skaldyr
 • Brug som tilsmagning af olier
 • Brød
 • Småkager
 • Desserter
 • Budding

Malet ingefær

3-pulveriseret-ingefær

Selvom det kan findes i butikken formalet, kan du også forberede det derhjemme, ved hjælp af den tørrede rod. Hvis du vælger at male det selv, skal du først vaske og tørre det i solen eller endnu bedre, i ovnen.

Når det er helt tørt, skær i stykker og mal i en morter eller kaffemølle.

Pulveriseret ingefær kan anvendes til:

 • Lave te.
 • Tilføjelse til saft og smoothies.
 • Tilsmage fødevarer.
 • Lave salatdressinger.

Hvad er nogle af ingefærens egenskaber?

Ingefær har vist sig at være et stærkt, naturligt antiinflammatorisk middel, i stand til at lindre forskellige typer af smerter associeret med inflammation. Det indeholder antioxidanter, der er nødvendige for bekæmpelse af frie radikaler og forebygge sygdom.

Dens høje indhold af vitaminer og mineraler gør det til en stor hjælp for dit helbred, ideel til at styrke immunforsvaret og bidrager til den generelle trivsel i kroppen. Har du brug for flere grunde til at inkludere ingefær i din kost?

Styrker immunforsvaret

4-immunforsvar

Ingefærens egenskaber bidrager til at styrke immunforsvaret, ved at øge produktionen af hvide blodlegemer og skabe en beskyttende barriere mod mikroorganismer, der kan påvirke dit helbred.

Bekæmper kvalme og svimmelhed

Det er blevet brugt siden oldtiden som en naturlig behandling til bekæmpelse af maveproblemer, herunder kvalme, svimmelhed, opkast og diarré. Ifølge Natural Standard, er der videnskabelige beviser, der viser, at denne plante hjælper med at reducere kvalme og opkastning, der opstår under graviditet, men for en kort periode, når det indtages i små doser.

Bekæmper migræne

På grund af dets antiinflammatoriske og analgetiske egenskaber, reducerer ingefær spændinger, betændelse og smerte forårsaget af migræne.

Hjælper med at forbrænde fedt

5-forbrænd-fedt

En undersøgelse foretaget af Universitetet af Maastricht (Holland) fandt, at ingefær har egenskaber, der fremskynder stofskiftet og hjælper kroppen med at forbrænde fedt lettere.

Dette skyldes den termogene virkning det skaber, hvilket øger kroppens evne til at eliminere fedt gennem fysisk aktivitet. Og som om det ikke var nok, giver det en følelse af mæthed, hvilket hjælper dig med at undgå overspisning.

Det er anticancer

Ingefær er på listen over fødevarer med kendte anticancer egenskaber. I en undersøgelse foretaget af University of Michigan Comprehensive Cancer Center, blev det konstateret, at ingefær har en indvirkning på at bremse væksten af kræftceller i æggestokkene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lima, Rosália & Reis, Antonielly & Menezes, Ag-Anne & Santos, Jose & Gomes de Oliveira Filho, José & Ferreira, José & Alencar, Marcus & Mata, Ana & Khan, Ishaq & Islam, Md. Amirul & Uddin, Shaikh & Ali, Eunus S & Islam, Muhammad & Tripathi, Swati & Mishra, Siddhartha & Mubarak, Mohammad & Amélia, Ana. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 32. 10.1002/ptr.6134.
 • Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
 • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11‐17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
 • Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
 • Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
 • Torres, A., & Acu, O. (2010). Propiedades del jengibre, 60–69.
 • Wang, Shaopeng & Zhang, Caihua & Yang, Guang & Yang, Yanzong. (2014). Biological Properties of 6-Gingerol: A Brief Review. Natural product communications. 9. 1027-30.
 • Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.