5 måder at øge jernniveauer i dit blod på

For at hæve jernniveauerne i dit blod skal du undgå visse fødekombinationer, der gør det sværere for din krop at absorbere jernet og spise mere af de madkombinationer, der gør det nemmere.
5 måder at øge jernniveauer i dit blod på

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Jern er et sporelement, der er afgørende for dannelsen af ​​hæmoglobin og røde blodlegemer. Det er derfor vigtigt at have korrekte niveauer af jern i dit blod, da det er afgørende for en sund krop. I denne artikel vil du kunne læse om 5 måder at øge jernniveauer i dit blod på!

Når jernniveauerne går ned, får dine væv ikke nok ilt, og det kan forårsage svaghed, træthed og anæmi. Hvis din læge har fortalt dig, at du har en jernmangel, skal du tjekke følgende råd.

1. Spis mad, der er rig på jern

Roedt koed

For at opretholde gode jernniveauer i blodet er det vigtigt at spise en sund, afbalanceret kost. Hovedårsagen til lavt jern er dårlig ernæring. Da jern er et mineral, kan du finde det naturligt i fødevarer, både dyre- og plantebaserede.

 • Jern, der findes i dyrebaserede fødevarer, er den slags, din krop absorberer lettere. Hovedkilden er kød (især rødt kød).
 • Jern, der findes i planter absorberes langsommere, men det er lige så godt for dig. De bedste muligheder er bælgfrugter, grønne grøntsager og træ nødder.

2. Øg forbruget af C-vitamin

For at jern skal absorberes godt, skal den omdannes til ferritin. Denne proces sker ved hjælp af mavesaften i din krop. Det skal indeholde saltsyre og vitamin C. Derfor skal du medtage det syrlige vitamin C-rige fødevarer i din kost: Citroner, appelsiner, broccoli og peberfrugter er gode muligheder.

Bemærk: Selvom C-vitamin er vigtigt for dit immunsystem og jernabsorption, kan for meget af det forårsage en folsyremangel. Det er bedst at forbruge højst to citrusfrugter om dagen.

Anbefalet læsning efter “5 måder at øge jernniveauer i dit blod på”:

6 essentielle vitaminer du har brug for

3. Fødevarer der blokerer jern

Glas med maelk

Ligesom, der er fødevarer, der får jernniveauerne til at stige, er der andre, som du bør undgå.

Disse fødevarer er:

 • Æg. Phosvitinen, som de indeholder, forhindrer din krop i at absorbere plantebaseret jern.
 • Mælk. Kalcium i mejeriprodukter hæmmer jernabsorption fra animalske og planteprodukter, når du spiser mere end 300 mg om dagen.
 • Te. Oxalatet i det påvirker absorptionen af ​​jern fra planter. Det anbefales ikke at drikke te med mad, der har meget jern.
 • Chokolade og kaffe. Deres phenolforbindelser hæmmer jernabsorption fra planter.
 • Nødder. De fytater, som de og andre frø indeholder, virker som stærke jernblokkere og kan reducere absorptionen af ​​jern 50-65%.

Hvis din læge har diagnosticeret dig med anæmi eller en jernmangel, skal du undgå disse fødevarer så meget som muligt.

4. Jern tilskud

Hvis du er gravid, anbefales det at tage jerntilskud til at dække de energikrav som der er i din krop og din voksende baby. Jern er vigtigt i en babyens udvikling.

 • Afhængigt af hvorfor dine jernniveauer er lave, skal du kontakte din læge, inden du begynder at tage et tilskud.
 • Men tilskud er ikke nødvendige i alle tilfælde, og ikke alle kosttilskud er rigtige for alle.

Hvis du er blevet diagnosticeret med en jernmangel og efter få måneder opdager, at du er gravid, skal du fortælle det til din læge, så han kan tage en blodprøve. Så kan de fortælle dig, om du skal foretage ændringer i din kost.

5. Undgå store mængder kostfiber

Sund morgenmad

Kostfibre har flere vigtige job i din krop, som regulerer fordøjelsen, hjælper med at reducere kolesterolniveauerne i blodet og beskytter dig mod nogle kroniske sygdomme, som koloniske neoplasmer. Selvom det at spise fiber er fantastisk for dig, kan det at spise for meget fiber være kontraproduktivt, når du har lave niveauer af jern i dit blod.

 • Da det er et afføringsmiddel, går jern hurtigere gennem dit fordøjelsessystem.
 • Dette betyder, at mindre jern absorberes.

Læs også denne artikel efter “5 måder at øge jernniveauer i dit blod på”:

Tag disse 4 vitaminer for at forbedre dit immunsystem

Salat for at øge jernniveauer

Selvom disse tips er ret enkle, kan du måske ikke vide, hvor du skal begynde at hæve jernniveauerne i dit blod. I dette tilfælde skal du prøve denne salat og hyg dig med at lave den om efter din smag.

Ingredienser

 • Bøf eller andet rødt kød (150 g)
 • 1 kop rå arugula, skyllet (100 g)
 • 1 kop rå baby spinat, skyllet (100 g)
 • Snittet grapefrugt, uden skræl eller frø
 • Salt og friskmalet peber (efter smag)

Forberedelse

 • Krydr bøffen eller det andet røde kød og grill det.
 • Skær det grillede kød i mundrette bider.
 • I en skål kombineres kød, grøntsager og grapefrugt.
 • Krydr det med lidt salt og friskmalet peber og spis det med det samme.

Kender du en anden opskrift, der er god til at øge jernniveauer? Hvordan tror du, det går med dit jernindtag?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.