Mentolcigaretter kan være mere skadelige end almindelige

Mange folk foretrækker at ryge mentolcigaretter, fordi de tror, der er en lavere koncentration af nikotin. Videnskaben har dog aflivet denne myte.
Mentolcigaretter kan være mere skadelige end almindelige

Sidste ændring: 09 august, 2022

Selvom mentolcigaretter i lang tid har været det “gode” valg for dem, der ønsker at minimere de ugunstige effekter ved tobak, har videnskaben bevist, at disse faktisk kan være mere skadelige end almindelige cigaretter. I denne artikel vil vi derfor fokusere på noget af den forskning, der understøtter denne hypotese.

Før vi dykker dybere ned i anliggendet med mentolcigaretter, vil vi gerne fremhæve, at indsatsen for at reducere indtaget af tobak virker til at give genlyd. Ifølge Verdenssundhedsorganisationens globale rapport omkring trends i henhold til brugen af tobak mellem 2000 og 2025 faldt det totale antal af rygere i verden med 60 millioner mellem år 2000 og 2018.

Det nikotin, det indeholder, skaber afhængighed. Ifølge en forskningsrapport af National Institute on Drug Abuse får frigivelsen af endorfiner, der produceres ved at indtage det, folk til at ville have mere. 

Til at starte med øger denne substans koncentrationen af dopamin. Med tiden ender det dog med at ændre de kredsløb, der er sammenkoblet med læring, stress og selvkontrol.

Brug af mentolcigaretter

Det første kommercielle mærke, der tilføjede mentol til deres cigaretter, var Spud® i 1920’erne. Reklamelovningen hos de fleste firmaer er en frisk smag i munden efter indtagelse.

Foruden dette er der trenden med forbruget af mentolcigaretter blandt den unge befolkning. Ifølge Spaniens nationale komité for forebyggelse af rygning (CNTP) er hypotesen, at den behagelige smag, som mentolcigaretter skaber, faciliterer et forbrug hos denne befolkningsgruppe.

Blandt årsagerne til den større præference er den lethed, som rygningen skaber, samt en reduceret irritation. På samme tid er der en falsk overbevisning blandt denne gruppe, der i årtier har set brugen af mentol som gavnlig.

En artikel, der blev publiceret af Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har fremhævet, at afroamerikanske rygere og medlemmer af andre etniske minoriteter er i fokus, når det kommer til reklamer for mentolcigaretter. Dette ender selvfølgelig blot med at forstærke indtaget blandt disse grupper.

Du kan også læse: Tre naturlige typer terapi mod nikotinafhængighed

Hvorfor er mentolcigaretter mere farlige?

Mange, der ryger mentolcigaretter, føler, at de er nemmere at ryge. Der er dog fysiologiske processer, de ikke er opmærksomme på, som øger skaderne.

Selvom de afkøler halsen, får effekten fra mentolet, der reducerer den tørre fornemmelse, rygerne til at inhalere røgen dybere og opbevare den i lungerne i længere tid. Den amerikanske kræftforening forklarer dette fænomen.

På samme tid indikerer studier, at denne fornemmelse opstår, fordi mentol fungerer som et smertelindrende middel for luftvejskanalen. På den ene side skaber det mindre ubehag for rygerne. På den anden side kan det dog betyde, at der bliver røget flere cigaretter om dagen. Dette forværrer og forstærker de ugunstige effekter.

Forbruget af cigaretter er blevet mindre på verdensplan, men det er stadig en stor årsag til fatale sygdomme på planeten.

Mentol i elektroniske cigaretter

Der er ingen tvivl om, at mentol i traditionelle cigaretter forårsager alvorlige skader på helbredet. Det forårsager dog ikke så meget, som det mentol, der bliver brugt i elektroniske cigaretter. Foruden oprindelsen af denne slags produkter forårsages den skade, de producerer, af tilstedeværelsen af andre skadelige substanser.

Studier indikerer, at der er evidens for alvorlige lungelæsioner associeret med forbruget af elektroniske cigaretter og dampcigaretter. Vi kan for eksempel nævne det såkaldte EVALI-udbrud. Denne sygdom har symptomer, der minder om dem ved lungebetændelse (hoste, feber og stakåndethed).

Årsagen til dette? Det kan tilsyneladende være på grund af tilstedeværelsen af tetrahydrocannabinol eller THC og E-vitamin-acetat.

Pulegone

På samme tid, og mindst lige så vigtigt, finder vi kilden til produktet, der giver cigaretterne smagen af mentol. Ifølge et studie, der blev publiceret i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, opdagede centrene for sygdomskontrol og forebyggelse høje mængder af pulegone i de væsker, der blev indtaget i elektroniske cigaretter med mentol.

Denne substans er en af de komponenter i de olieudtrækninger, der forekommer fra pebermynte og pennyroyal. Problemet med indtagelsen af dette ligger i det faktum, at det ifølge tests med rotter er blevet anmærket som et potentielt kræftfremkaldende stof.

I 2018 forbød U.S. Food and Drug Administration (FDA) brugen af det som tilsætningsstof til fødevarer. På grund af adskillige advarsler, der er blevet udstedt i henhold til dets helbredsmæssige risici, er tobaksfirmaer i USA begyndt at minimere de koncentrationer af pulegone, de bruger.

Som det sidste er det vigtigt at bemærke, at der bliver udført forskning for at kunne etablere de risici, der er associeret med inhaleringen af denne substans og andre, som findes i elektroniske cigaretter. Indtil nu antyder forskningen, at risikoen er højere sammenlignet med den traditionelle indtagelse. 

Du er måske interesseret i: Nikotintyggegummi: Hvad er det, og hvordan bruger du det?

Cigaretter som en årsag til kræft

Ifølge en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen forårsager rygning 8 millioner dødsfald på verdensplan hvert år. Af disse har mere end 40% af tilfældene at gøre med sygdomme såsom lungekræft, KOL og tuberkulose.

Spaniens nationale kræftforbund fremhæver, at tobak er den primære årsag til kræft og død på grund af denne sygdom i verden. Det er på grund af de kemiske stoffer, det indeholder, som kan forårsage skade på vores DNA.

De mest almindelige typer kræft, som udvikler sig på grund af dette, er lungekræft, spiserørskræft, mundkræft, kræft i strubehovedet, halskræft, blærekræft, leverkræft, nyrekræft, tyktarmskræft og livmoderhalskræft. Det er vigtigt at fremhæve, at tobak også påvirker dem, der indtager det direkte.

Eksperter har identificeret mere end 4000 kemikalier af ukendt oprindelse i tobaksrøg. Af disse har de klassificeret nogle som skadelige inklusiv 50 kræftfremkaldende stoffer. 

Tobaksrøg indeholder store mængder af skadelige substanser, der forårsager kræft og alvorlige, kroniske sygdomme såsom KOL.

Det er muligt at stoppe med at ryge!

Uanset om du bruger mentolcigaretter eller traditionelle cigaretter, kan du opleve abstinenser, når du ønsker at stoppe med at ryge. Som vi har nævnt, er nikotin en af de primære substanser, der udvikler afhængighed. 

Hvis du dropper denne vane, vil det forebygge, at du udvikler alvorlige sygdomme såsom kræft. Ydermere vil det også forhindre, at din familie eller tætte venner bliver påvirker af bivirkninger fra røg i miljøet.

For at facilitere processen med at stoppe kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp og få støtte fra en læge. Hvis det er dit tilfælde, skal du ikke være bange eller skamme dig. Dit liv er det hele værd.

Det kan interessere dig ...
6 farlige vaner der er lige så dårlige som rygning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 farlige vaner der er lige så dårlige som rygning

Rygning er en afhængighed, som kan få alvorlige konsekvenser for vores krop. I denne artikel får du 6 farlige vaner der er lige så dårlige som rygn...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.